Wormpjes in de ontlasting van je baby

Wormpjes in de ontlasting van je baby

In de ontlasting van je baby kunnen wormpjes (ook wel aarsmaden geheten) voorkomen. Wormpjes zijn wit en meten 3 tot 13 mm. Ze zijn onschadelijk, maar kunnen wel jeuk veroorzaken. De wormpjes leven in de dikke darm. De vrouwtjesworm legt rondom de anus eitjes, en die gaan jeuken.

Wat zijn aarsmaden of wormpjes in de ontlasting?

Er zijn verschillende soorten wormpjes waar je baby last van kan hebben, zoals spoelwormen, lintwormen en aarsmaden. Spoelwormen en lintwormen komen eigenlijk nauwelijks voor. Aarsmaden zijn kleine, witte wormpjes. Als je baby aarsmaden heeft, kun je de witte wormpjes zien in zijn ontlasting. De wormpjes leven in de darmen en zijn verder niet schadelijk, wel kan je baby jeuk krijgen in en rond de anus. De wormpjes leggen hier ’s nachts eitjes. Je baby kan gaan krabben, waardoor de eitjes aan de vingers en onder zijn nagels komen. Als hij vervolgens eten of speelgoed aanraakt, kan hij zo andere mensen besmetten. De wormpjes verdwijnen vaak spontaan na vier tot zes weken.

Wat zijn de symptomen van wormpjes bij je baby?

Soms geven wormpjes in de ontlasting nauwelijks klachten, waardoor je baby ongemerkt lang wormpjes in zijn darmen heeft. Ook jeuk rond de anus is soms moeilijk vast te stellen, omdat de wormpjes voornamelijk ’s nachts actief zijn. Merk je dat je baby onrustig slaapt en steeds naar zijn billen grijpt? Wellicht is het dan een goed idee om een paar dagen zijn ontlasting te bekijken. Als je twijfelt of je baby last heeft van wormpjes, kan je huisarts eventueel een ‘plakbandtest’ doen. Hierbij wordt een stukje plakband op de huid rond de anus geplaatst en weer los getrokken. Onder de microscoop is dan te zien of er sprake is van wormeitjes.

Hoe komt je baby van de wormpjes af?

Om verspreiding van wormpjes te voorkomen, let je goed op de hygiëne. Als je onderstaande tips volgt, verdwijnen de aarsmaden vanzelf doordat je baby geen eitjes meer binnenkrijgt.

  • was vaak je handen en je baby’s handen, in ieder geval na toiletbezoek en voor het eten
  • knip nagels kort
  • gebruik een nagelborsteltje
  • verschoon beddengoed regelmatig
  • was op 60 graden
  • houd vloeren en speelgoed schoon
  • gebruik dagelijks schone, aparte washandjes voor het bovenlichaam en onderlichaam van je baby
  • was groenten goed en zorg dat vlees goed doorbakken is

Wanneer is het goed om naar de huisarts te gaan?

Als je baby ondanks de hygiënemaatregelen de wormpjes niet kwijtraakt, kun je langs de huisarts gaan. Met de huisarts kun je overleggen wat de beste vervolgstap is. Er zijn anti-wormmiddelen verkrijgbaar op recept bij de apotheek. Ook zijn er medicijnen zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Lees goed de bijsluiter, want het is mogelijk dat deze middelen niet gebruikt mogen worden bij kinderen onder de 2 jaar.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby