Verstopping bij je baby: oorzaken en tips bij obstipatie

Verstopping bij je baby: oorzaken en tips bij obstipatie

Hoe vaak en hoeveel een baby poept, kan erg verschillen zonder dat ze er last van hebben. Een baby heeft last van verstopping als hij last heeft met poepen. De poep is bij obstipatie meestal hard. Het poepen kost veel moeite en / of doet pijn.

Ook kan je baby last hebben van veel windjes, buikpijn, krampen, bolle buik, slecht drinken, weinig eetlust, zeurderig of huilerig gedrag. Verstopping komt geregeld voor bij baby’s, maar gaat vaak vanzelf over.

Symptomen van verstopping bij je baby

De ontlasting van je baby is afhankelijk van het soort voeding dat hij krijgt. Bij baby’s die borstvoeding krijgen, wisselt de frequentie van 10 keer per dag tot eens in de 10 dagen. Er kunnen zelfs uitschieters tussenzitten van 1x ontlasting in 2 weken tijd. Voor baby’s die flesvoeding krijgen, geldt dat ze verstopping hebben als ze minder dan 2 keer per week kunnen poepen. Ook kan de overgang van borst- naar flesvoeding en het wisselen van type flesvoeding tijdelijk wat obstipatieklachten veroorzaken. Over het algemeen wordt gesproken van verstopping als je baby 2 of meer van onderstaande klachten heeft:

 • Je baby poept 2x per week of minder bij flesvoeding of 1x per 10 dagen of minder bij borstvoeding
 • Je baby houdt de ontlasting op, bewust of onbewust
 • De ontlasting is keutelig, hard, droog en mogelijk pijnlijk
 • Als je baby poept, zit er een grote hoeveelheid ontlasting in de luier
 • De arts voelt de ontlasting zitten als hij je baby onderzoekt

Welke invloed heeft voeding op verstopping bij je baby?

 • Bij borstvoeding komt verstopping minder voor dan bij flesvoeding. De baby poept dan meestal van 5-6 maal per dag. Jij kunt hem helpen door zelf gezond te eten met voldoende vezels, fruit en groente en minimaal 1,5 liter per dag te drinken.
 • Bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding komt het vaker voor dat baby’s verstopping krijgen.
 • Bij [flesvoeding](/node/108 komt verstopping vaker voor. De baby poept bij flesvoeding normaal gesproken driemaal per dag tot drie keer per week.
 • Bij het starten van bijvoeding komt het voor dat baby’s (tijdelijk) verstopping krijgen.

Als je baby last van verstopping heeft bij flesvoeding, is het belangrijk te controleren of je de voeding op de juiste manier volgens de verpakking klaar maakt. Vanaf 6 maanden is het belangrijk te weten of je baby wel voldoende vocht en vezels binnen krijgt. Je kunt dit overleggen met het consultatiebureau.

Baby’s verliezen snel vocht. Vooral bij warm weer of als de verwarming hoog staat. Dit komt doordat hun huidoppervlak relatief groot is. Om afvalstoffen kwijt te raken, hebben de nieren vocht nodig. Is er niet genoeg vocht, dan halen de nieren het vocht uit de darmen. Met als gevolg dat je baby gewoon plast, maar hardere ontlasting krijgt. Baby’s hebben in verhouding meer vocht nodig dan volwassenen.

Wanneer ga je met je baby naar de huisarts bij verstopping?

Bij 90% van de baby’s die last heeft van verstopping, wordt geen oorzaak gevonden. Verstopping is dus vaak onschuldig, maar wel erg vervelend! Je waarschuwt je huisarts als je baby minder dan twee keer per week ontlasting heeft, afvalt in gewicht en / of pijn heeft bij het poepen. Ook als je baby bloederige diarree heeft, gal braakt, of koorts of eczeem heeft is het verstandig om aan de bel te trekken.

Krijgt je baby de juiste voeding en hoeveelheid vocht voor de leeftijd en heeft hij desondanks last van verstopping? Raadpleeg dan de huisarts of consultatiebureauarts. In overleg kan dan een drankje (Lactulose) tegen de verstopping worden gegeven. Dit drankje is veilig in gebruik en mag zo lang als nodig gebruikt worden. Je baby krijgt er geen ‘luie darmen’ van. Soms krijgt je kind een micro-klysma voorgeschreven om het poepen weer op gang te brengen. Dit is een kleine tube waarmee je een vloeistof in de anus brengt. De vloeistof maakt de harde ontlasting zachter en werkt als een soort glijmiddel. Meestal poept je baby dan binnen een kwartier.

Tips bij flesvoeding

 • Ben je net overgestapt op een andere voeding (bijvoorbeeld van borst naar fles, dan moeten de darmen van je baby even wennen. Wacht het 2 weken af.
 • Let op dat je niet te veel poeder gebruikt bij het aanmaken van de voeding (1 afgestreken schepje per 30 ml. water is de maat). Haal het schepje losjes door het poeder en strijk het teveel af met de platte kant van een mes.
 • Doe altijd eerst water in de fles en daarna het poeder. Dat mengt beter en zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid water hebt genomen.
 • Het toevoegen van 10 ml. extra water per 100 ml. bereide voeding kan ook helpen. Je kind behoort dan wel alles op te drinken.
 • Een beetje extra vocht tussendoor (afgekoeld gekookt water) is altijd goed.
 • Je kunt ook een paar theelepels sinaasappelsap of pruimensap toevoegen.