Obstipatie baby: oorzaken en tips bij verstopping

Obstipatie baby: oorzaken en tips bij verstopping

Alle baby’s zijn uniek, dus ook hoe vaak ze poepen. Er is een breed scala van ’normaal’. De stoelgang, bijvoorbeeld, verandert veel tijdens de ontwikkeling van je baby. Van tijd tot tijd kunnen die veranderingen een teken zijn dat je baby last heeft van obstipatie. Sommige baby’s poepen na elke voeding. Anderen poepen maar één keer in de paar dagen. Als het gaat om hoe vaak ze poepen, is één keer per 7 dagen of 7 keer op één dag prima, zolang je baby gelukkig en gezond is. Als je baby pijn lijkt te hebben als hij probeert te poepen of een erg harde, droge poep heeft kun je voor advies het beste terecht bij de huisarts.

Wat is obstipatie bij baby’s?

Hoe vaak en hoeveel een baby poept, kan erg verschillen zonder dat ze er last van hebben. Een baby heeft last van obstipatie als hij moeite heeft met poepen. De poep is bij obstipatie meestal hard. Het poepen doet pijn. Ook kan je baby last hebben van veel windjes, buikpijn, krampen, bolle buik, slecht drinken, weinig eetlust, zeurderig of huilerig gedrag. Verstopping komt geregeld voor bij baby’s, maar gaat vaak vanzelf over.

Oorzaak obstipatie bij baby

Een van de belangrijkste oorzaken van obstipatie bij baby’s is een verandering in het dieet. Een verandering in dieet kan zijn:

  • Bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding komt het vaker voor dat baby’s verstopping krijgen.
  • Bij flesvoeding komt verstopping vaker voor. De baby poept bij flesvoeding normaal gesproken driemaal per dag tot drie keer per week.
  • Bij het starten van bijvoeding komt het voor dat baby’s (tijdelijk) verstopping krijgen.
  • Verandering van flesvoeding
  • Blootstelling aan nieuwe voedingsmiddelen en smaken
  • Te weinig drinken (moedermelk, flesvoeding of water).

Als je baby last van verstopping heeft bij flesvoeding, is het belangrijk te controleren of je de voeding op de juiste manier volgens de verpakking klaar maakt. Vanaf 6 maanden is het belangrijk te weten of je baby wel voldoende vocht en vezels binnenkrijgt. Je kunt dit overleggen met het consultatiebureau.

Baby’s verliezen snel vocht. Vooral bij warm weer of als de verwarming hoog staat. Dit komt doordat hun huidoppervlak relatief groot is. Om afvalstoffen kwijt te raken, hebben de nieren vocht nodig. Is er niet genoeg vocht, dan halen de nieren het vocht uit de darmen. Met als gevolg dat je baby gewoon plast, maar hardere ontlasting krijgt. Baby’s hebben in verhouding meer vocht nodig dan volwassenen.

Als je baby vast voedsel is gaan eten, kan een gebrek aan vezels in zijn voeding ook een mogelijke oorzaak van obstipatie zijn. Sommige baby’s hebben gewoon een natuurlijke neiging tot obstipatie, zelfs als ze goed eten en voldoende drinken. Dit betekent niet dat ze ongezond of ziek zijn.

Obstipatie bij borstvoeding

Bij borstvoeding komt verstopping minder voor dan bij flesvoeding. De baby poept dan meestal van 5-6 maal per dag. Vaak worden bijna alle voedingsstoffen opgenomen. Dit is heel gewoon. Jij kunt hem helpen door zelf gezond te eten met voldoende vezels, fruit en groente en minimaal 1,5 liter per dag te drinken. Als je baby toch obstipatie heeft bij borstvoeding, kun je proberen je dieet aan te passen. Je baby kan gevoelig zijn voor iets dat je eet en dat kan de oorzaak zijn van de obstipatie, maar dat is niet gebruikelijk.

Symptomen obstipatie bij je baby

De ontlasting van je baby is afhankelijk van het soort voeding dat hij krijgt. Bij baby’s die borstvoeding krijgen, wisselt de frequentie van 10 keer per dag tot eens in de 10 dagen. Er kunnen zelfs uitschieters tussen zitten van 1x ontlasting in 2 weken tijd. Voor baby’s die flesvoeding krijgen, geldt dat ze verstopping hebben als ze minder dan 2 keer per week kunnen poepen. Ook kan de overgang van borst- naar flesvoeding en het wisselen van type flesvoeding tijdelijk wat obstipatieklachten veroorzaken. Over het algemeen wordt gesproken van verstopping als je baby 2 of meer van onderstaande klachten heeft:

  • Je baby poept 2x per week of minder bij flesvoeding of 1x per 10 dagen of minder bij borstvoeding
  • Je baby houdt de ontlasting op, bewust of onbewust
  • De ontlasting is keutelig, hard, droog en mogelijk pijnlijk
  • Als je baby moet persen, kan dit een teken van verstopping zijn.
  • Als je baby poept, zit er een grote hoeveelheid ontlasting in de luier
  • De arts voelt de ontlasting zitten als hij je baby onderzoekt
  • Een gespannen buik kan een teken zijn van obstipatie. Door obstipatie kan de maag van je baby vol of stijf aanvoelen.
  • Je baby kan zich snel vol voelen als hij verstopt is. Hij kan ook weigeren te eten vanwege het groeiende ongemak.

Hoe kan ik obstipatie baby verhelpen?

Voeding Wanneer je baby al vaste voeding eet kun je een paar vezelrijke voedingsmiddelen toe voegen, zoals:

  • Broccoli
  • Peren
  • Pruimen
  • Perzike
  • Appels zonder schil

Bied in plaats van geraffineerde granen of gepofte rijst gekookte granen aan, zoals gerst, haver of quinoa. Volkorenbrood, granen en zemelen voegen ook veel bulk toe aan de ontlasting, wat kan helpen de obstipstie op te lossen.

Beweging Beweging versnelt de spijsvertering, waardoor dingen sneller door het lichaam gaan. Als je kind nog niet kan lopen, kunnen benenfietsen helpen.

Massage Zachte massages van maag en onderbuik kunnen de darmen stimuleren tot een stoelgang. Doe verschillende massages gedurende de dag, totdat je kind weer een stoelgang heeft.

Als dit de obstipatie van je baby niet verhelpt

Het aanpassen van het dieet van je kind (of van jezelf) zal bijna zeker helpen, maar als dat niet helpt, zijn er andere technieken die je kunt gebruiken. Veel van deze technieken kun je thuis toepassen, maar je kunt ook eerst je huisarts raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld door:

Glycerine zetpil Als je baby symptomen heeft van scheurtjes in de anus (helderrood bloed in de ontlasting) kan een glycerine-zetpil soms nuttig zijn om de stoelgang te vergemakkelijken. Deze zetpillen zijn vrij verkrijgbaar en kunnen thuis worden gebruikt. Win altijd eerst medisch advies in voordat je dit gebruikt.

Vrij verkrijgbare laxeermiddelen Voor baby’s ouder dan 6 maanden kun je een laxeermiddel gebruiken als andere technieken niet werken. Laxeermiddelen op basis van mout-gerstextract (Maltsupex) of psylliumpoeder (Metamucil) kunnen de ontlasting van je oudere kind verzachten, maar worden niet aanbevolen voor baby’s. Een laxeermiddel mag niet te lang gebruikt worden, omdat het bij langdurig gebruik de darm kan beschadigen. Overleg met je huisarts voordat je een laxeermiddel geeft aan een baby jonger dan 1 jaar.

Wanneer ga je met je baby naar de huisarts bij verstopping?

Bij 90% van de baby’s die last heeft van verstopping, wordt geen oorzaak gevonden. Verstopping is dus vaak onschuldig, maar wel erg vervelend! Je waarschuwt je huisarts als je baby minder dan twee keer per week ontlasting heeft, afvalt in gewicht en/of pijn heeft bij het poepen. Ook als je baby bloederige diarree heeft, gal braakt, of koorts of eczeem heeft is het verstandig om aan de bel te trekken.

Krijgt je baby de juiste voeding en hoeveelheid vocht voor de leeftijd en heeft hij desondanks last van verstopping? Raadpleeg dan de huisarts of consultatiebureauarts. In overleg kan dan een drankje (Lactulose) tegen de verstopping worden gegeven. Dit drankje is veilig in gebruik en mag zo lang als nodig gebruikt worden. Je baby krijgt er geen ‘luie darmen’ van. Soms krijgt je kind een micro-klysma voorgeschreven om het poepen weer op gang te brengen. Dit is een kleine tube waarmee je een vloeistof in de anus brengt. De vloeistof maakt de harde ontlasting zachter en werkt als een soort glijmiddel. Meestal poept je baby dan binnen een kwartier.

Tips bij flesvoeding

  • Ben je net overgestapt op een andere voeding (bijvoorbeeld van borst naar fles, dan moeten de darmen van je baby even wennen. Wacht het 2 weken af.
  • Let op dat je niet te veel poeder gebruikt bij het aanmaken van de voeding (1 afgestreken schepje per 30 ml. water is de maat). Haal het schepje losjes door het poeder en strijk het teveel af met de platte kant van een mes.
  • Doe altijd eerst water in de fles en daarna het poeder. Dat mengt beter en zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid water hebt genomen.
  • Het toevoegen van 10 ml. extra water per 100 ml. bereide voeding kan ook helpen. Je kind behoort dan wel alles op te drinken.
  • Een beetje extra vocht tussendoor (afgekoeld gekookt water) is altijd goed.
  • Je kunt ook een paar theelepels sinaasappelsap of pruimensap toevoegen.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby