Verkoudheid bij je baby

Verkoudheid bij je baby

Verkoudheid bij je baby wordt veroorzaakt door een virus dat met name de keel en neus aantast en waarvoor baby’s en kinderen erg vatbaar zijn. Als je baby verkouden is duurt meestal kort en gaat vanzelf weer over. De belangrijkste klachten en symptomen zijn een verstopte neus, niesbuien en waterige afscheiding uit de neus.

Je kunt bij de drogist neusspray kopen als je baby een verstopte neus heeft. Dit is water met een lichaamseigen (met dezelfde verhouding als in het lichaam zelf) zoutoplossing. Dat kun je zonder probleem gebruiken. Als je baby veel hoest, geef hem dan voldoende drinken zodat de keel verzacht. Als je baby niet zo goed kan ademhalen, hijgt of als het hele borstje op en neer gaat, waarschuw dan altijd de dokter.

Wat als je baby ook koorts heeft bij zijn verkoudheid?

Als je baby koorts heeft tijdens zijn verkoudheid, kun je het beste contact opnemen met je dokter. De lichaamstemperatuur van je baby ligt normaal gesproken ergens tussen de 36┬░C en 37,5┬░C. Als de temperatuur boven de 39┬░C stijgt of als je baby al twee dagen een hogere temperatuur heeft dan normaal, dan roep je de dokter erbij. Als je kind al wat ouder is en verkouden wordt, is het ook erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat hij genoeg slaapt.

Verwijder slijm bij je baby met een neusreinigingspompje

Wanneer je baby zijn neus nog niet kan snuiten, biedt een neusreinigingspompje (plastic dop op een rubberbal) misschien uitkomst. Hiermee kan het in de neus aanwezige slijm worden verwijderd. Doordat het plastic dopje vrij groot is, kan het pompje alleen vooraan in de neus komen. Dit is veiliger dan het gebruik van watten of wattenstaafjes. Bovendien blijven geen restjes watten in de neus achter. Je kunt zo’n pompje halen bij de drogist of apotheek.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby