Spugen: tips om je baby te helpen

Spugen: tips om je baby te helpen

De meeste babyā€™s spugen na de voeding een beetje melk terug als ze een boertje laten. Dit is heel gewoon. Het kan zijn dat je baby te veel lucht heeft ingeslikt tijdens het zuigen of een beetje teveel heeft gedronken. Als je baby regelmatig grote hoeveelheden melk moet spugen of als er bloed bij de uitgespuugde melk zit, waarschuw je de huisarts.

Spugen bij baby’s: heel normaal

Spugen bij baby’s wordt ook wel ’een mondje teruggeven’ genoemd, een term die je inmiddels vast kent uit je kraamweek. Misschien maak je je zorgen om het spugen en ben je bang dat je baby niet genoeg melk binnenkrijgt. Heel begrijpelijk, maar nergens voor nodig. Spugen bij baby’s is in principe onschuldig. Er stroomt melk terug de slokdarm in, dit gaat vanzelf over als de organen van je baby verder zijn ontwikkeld. Er kunnen verschillende oorzaken zijn als je baby regelmatig spuugt:

  • Je baby heeft tijdens het drinken wat lucht ingeslikt. Dit moet er ook weer uit, dus komt er een beetje melk mee.
  • Je hebt een krachtige toeschietreflex en je baby kan de snelle melkstroom moeilijk verwerken.
  • Je baby vindt het heerlijk aan de borst en heeft iets teveel gedronken. Wat hij teveel heeft gedronken, spuugt hij ook weer uit.

Hoe kan je het spugen bij je baby verminderen?

Misschien heeft je kleine reflux. Een oplossing kan liggen in het overstappen op een andere voeding, maar doe dit altijd na overleg met je huisarts of consultatiebureau. Je kunt ook eerst zelf proberen het spugen bij je baby te verminderen. Je kunt je kleine na het overgeven ORS-oplossing geven; dit is vrij verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek. Deze zoutoplossing bevat suikers en zouten die helpen vocht in het lichaam op te nemen en vast te houden.

Tips tegen spugen bij baby’s

  • Neem de tijd
    Drinkt je baby te vlug of te gulzig? Neem dan voldoende tijd voor een voeding. Zeker in het begin mag je hier gerust 20 tot 30 minuten voor uittrekken. Geef je flesvoeding? 15 tot 20 minuten is heel netjes voor een fles van 200 ml. En probeer eens een speen met kleinere gaatjes. Zorg dat het mondje van je baby goed aansluit om de tepel of de speen, zo voorkom je dat er teveel lucht meekomt.
  • Juiste drinkhouding
    Houd je baby een beetje rechtop tijdens het drinken. Ook na het voeden is het verstandig om je baby een tijdje rechtop te houden, zodat zijn voeding kan zakken. Leg je baby dus niet direct terug in de wieg, ledikant of box, maar loop bijvoorbeeld even een rondje met hem. Hebben jullie gelijk een gezellig onderonsje!

  • Laat je baby een boertje laten
    Geef je baby de kans om in verschillende houdingen een boertje te laten. Zet hem bijvoorbeeld een tijdje rechtop op je schoot of hang hem tegen je borst aan met zijn hoofdje in je nek (wel spuugdoekje neerleggen!). Soms kan het ook helpen om je baby tijdens het voeden even een boertje te laten laten.

  • Geef de juiste hoeveelheid voeding
    Geef niet meer voeding dan door het consultatiebureau of je arts is geadviseerd. Je baby kan (te) grote hoeveelheden nog niet aan.

  • De melk indikken
    Als je baby wel heel veel spuugt naar jouw idee, kan het helpen om zijn voeding in te dikken. Hiervoor moet je uiteraard wel flesvoeding geven. Je dikt de voeding dan in met johannesbroodpitmeel of rijstebloem, maar doe dit alleen als je kind geen koemelkallergie heeft. Het is verstandig om met je consultatiebureau te overleggen voordat je voedingen gaat indikken.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Je mag er vanuit gaan dat het spugen bij je baby vanzelf weer overgaat. Toch is er soms meer aan de hand. Een gevaar van spugen is uitdroging. Als je baby suf en verward is en diepliggende ogen heeft, kan het zijn dat hij is uitgedroogd. Als je kleine 8 tot 12 uur niet heeft geplast, kan dit ook een teken zijn. Waarschuw dan direct de huisarts. Neem ook contact op met je huisarts als:

  • je baby steeds meer gaat spugen
  • zijn voeding er met een grote boog uit komt, dit is projectielbraken
  • je baby helemaal niets meer binnenhoudt
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby