Spruw bij je baby: oorzaak en behandeling

Spruw bij je baby: oorzaak en behandeling

Spruw is een Candida- infectie van het mondslijmvlies. Candida is een gist die bij veel mensen voorkomt op de huid en slijmvliezen en in het maagdarmkanaal, zonder dat dit tot problemen leidt. Echter, door verminderde weerstand, een nog niet rijp immuunsysteem en antibioticagebruik kan er een infectie ontstaan. Ook tijdens de geboorte, als jij zelf als moeder een schimmelinfectie hebt, of via jouw tepel bij borstvoeding, kan besmetting plaats vinden. Je hoeft hier zelf overigens geen klachten van te hebben. Borstvoeding is een ideale voedingsbodem voor Candida, vanwege de melksuikers. Je herkent spruw aan de witte vlekken die je niet kunt wegvegen. Spruw komt regelmatig voor bij pasgeboren baby’s.

Wat zijn de klachten van spruw bij je baby?

Meestal hebben babyā€™s met spruw nergens last van. Soms is er lichte pijn en drinkt je baby slechter of onrustiger. Ook kan spruw samengaan met een schimmelinfectie in het luiergebied. In de mond is een witte aanslag die je niet kunt wegvegen te zien op het wangslijmvlies, gehemelte, tong en soms ook op de lippen. Moeders die borstvoeding geven kunnen wel of geen klachten hebben. De volgende klachten kunnen optreden: brandende, stekende pijn tijdens en na de voeding, rode / roze glanzende tepel of ontkleurde / lichtere tepels soms met schilfers.

Hoe wordt spruw bij je baby behandeld?

Heeft je baby spruw, maar zijn er geen pijn klachten en blijft je baby goed drinken, dan hoeft spruw niet behandeld te worden. Het gaat vanzelf over. Als er wel klachten zijn bij jou en / of je baby dan is het raadzaam om jullie beide te behandelen.

Het is belangrijk om steeds goed de handen en je tepels te wassen. Je tepels niet met zeep wassen en goed laten drogen. Flessen, spenen en kolf onderdelen moeten elke dag uitgekookt worden.

De huisarts kan je een antischimmel middel voorschrijven (nystatine of miconazol gel of suspensie). Na iedere (borst)voeding breng je dit aan met behulp van een schone vinger in het mondje (gehemelte, tong, wangen) van je baby. Niet te diep in de keel smeren. Het is belangrijk hier 5 tot 7 dagen mee door te gaan, ook als er geen spruw of klachten meer zijn. Zelf smeer je dit (maar dan meestal in een zalf- of crĆØmevorm) na elke voeding op je tepels.

Bij zeer hardnekkige of steeds terugkerende spruw wordt er soms een ander medicijn (fluconazol) voorgeschreven door de huisarts of kinderarts.

Aanvullende maatregelen / middelen bij spruw

HygiĆ«nemaatregelen bij borstvoeding: kledingstukken die in aanraking komen met borstvoeding (BHā€™s), spuugdoekjes e.d. dagelijks op 60 graden wassen.
Gentiaanviolet: dit wordt in Nederland niet vaak gebruikt. Er is dus niet veel ervaring mee. Je kunt een lactatiekundige raadplegen mocht je hier meer over willen weten.
Middelen ter ondersteuning om een zure omgeving te creƫren waarin de candida niet goed kan leven, zoals:

  • bij borstvoeding: azijn om tepel te reinigen (1 eetlepel in een glas water)
  • bosbessensap (met schone vinger aanbrengen in mondje van de baby)

Dit artikel is mede tot stand gekomen met medewerking van Sabine de Vries, Jeugdarts