
Reflux bij baby's
Bij baby’s komt vaak melk omhoog tijdens of na de voeding, dit heet gastro-oesofageale reflux. Bij bijna alle baby’s gebeurt dit, en het is meestal niet iets om je zorgen over te maken. Zolang je baby gezond is, tevreden lijkt en goed groeit, is er geen reden tot zorg. Reflux begint vanaf de geboorte en neemt geleidelijk af gedurende het eerste levensjaar.

Beoordeeld door
De BabydoctorsKinderartsen
Wat is gastro-oesofageale reflux?
Bij gastro-oesofageale reflux stroomt er voeding uit de maag terug naar de slokdarm. Dit kan zowel in de slokdarm blijven waardoor het aan de buitenkant niet zichtbaar is (voorheen ‘verborgen reflux’ genoemd), als wel zichtbaar worden in de vorm van een ‘mondje teruggeven’. Beide zijn onschuldig, maar kunnen wel als vervelend worden ervaren.
Bij baby’s komt reflux vaak voor, omdat de spier tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal goed werkt. Deze spier ontwikkelt zich meestal in het eerste jaar, waardoor de klachten vaak vanzelf minder worden en verdwijnen. De meeste maaginhoud die bij baby’s omhoog komt, is onschuldige niet zure reflux omdat zij nog zeer regelmatig (iedere 3-4 uur) melk aangeboden krijgen en melk het maagzuur neutraliseert.
Bij gastro-oesofageale reflux ziekte hebben kinderen wel last van de maaginhoud die terugstroomt naar de slokdarm, het zuur hiervan kan de slokdarm gaan irriteren. Baby’s kunnen hierdoor bloed spugen, voedsel weigeren, niet goed groeien en prikkelbaar zijn of veel huilen. Gastro-oesofageale reflux ziekte is heel zeldzaam. Twijfel je of je baby dit heeft? Neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Zij kijken of er alarmsignalen zijn, zoals bloed spugen of slecht groeien. Als het nodig is nemen zij contact op met een kinderarts voor overleg.
Goed om te weten
Verborgen reflux is een eerder veelgebruikte term die hier in het artikel verder niet meer wordt gebruikt. Verborgen reflux is namelijk van toepassing op alle baby’s. Bij alle baby’s stroomt er maaginhoud terug de slokdarm in, dit is onschuldig en kan tot wel 80x per dag optreden.
Oorzaken van gastro-oesofageale reflux
Tussen de slokdarm en de maag zit een spier, de sluitspier. Deze opent bij het slikken, zodat voeding naar de maag gaat, en sluit daarna weer. Bij baby’s is deze spier nog niet volledig ontwikkeld, waardoor (vloeibare) voeding vaak terugstroomt in de slokdarm. Met name direct na de voeding is de maag uitgezet en kan maaginhoud makkelijk terugstromen naar de slokdarm. De spier is meestal volledig ontwikkeld rond 18 maanden. Refluxklachten worden dan vaak minder en verdwijnen uiteindelijk.
In sommige gevallen kan reflux wijzen op een ander probleem, zoals:
- Gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) - een vorm van reflux waarbij het terugstromen van de maaginhoud de slokdarm irriteert.
- Een koemelkallergie - dit kan ook huiduitslag, braken en diarree veroorzaken.
- Een verstopping / obstipatie - zeldzaam, maar reflux kan optreden door een volle darm met ontlasting welke druk kan uitoefenen op de maag, waardoor maaginhoud makkelijker terugstroomt in de slokdarm.
Symptomen van reflux
De klachten van reflux verschillen per baby. Sommige baby’s spugen veel, vooral na de voeding of als ze plat liggen. Dit is niet erg zolang de groei en ontwikkeling van je baby normaal is, je baby verder vrolijk is en geen bloed braakt.
In zeldzame gevallen kan door reflux de slokdarm geïrriteerd raken door het maagzuur, wat pijn kan veroorzaken. Je baby kan hierdoor huilen, onrustig zijn, of slecht slapen. Soms willen baby’s door de pijn minder eten, wat hun groei kan beïnvloeden. Een ander zeldzaam symptoom zijn ademhalingsproblemen die kunnen ontstaan als maaginhoud in de luchtwegen komt.
Als je baby, behalve reflux, geen andere klachten heeft en goed groeit, is er meestal geen behandeling nodig. Bij de meeste baby’s verdwijnen de klachten vanzelf in het eerste levensjaar.
Klachten herkennen
Veel baby’s spugen wel eens of geven een mondje voeding terug. Reflux kan daarnaast samengaan met de volgende klachten:
- Veel huilen
- Slecht slapen
- Overstrekken
- Veel spugen of kokhalzen
- Vaak de hik hebben
- Niet willen drinken of juist snel na de laatste voeding weer willen drinken
- Onrust tijdens het voeden
- Zure adem
- Veel hoesten of kwijlen
- Slikken na het boeren of voeden
Symptomen van gastro-oesofageale reflux ziekte
Let op onderstaande signalen van gastro-oesofageale reflux ziekte, neem dan altijd contact op met je huisarts of bespreek het bij het consultatiebureau:
- Bloed spugen
- Niet goed groeien
- Voedselweigering
Adviezen & behandeling bij reflux
Je kunt met kleine aanpassingen al helpen om de klachten te verminderen.
Houding
- Houd je baby na de voeding een half uur rechtop om het terugstromen van de maaginhoud te voorkomen.
- Zorg ervoor dat je baby zo min mogelijk lucht binnenkrijgt tijdens het voeden.
- Leg je baby altijd op de rug om te slapen, om het risico op wiegendood te verkleinen.
- Gebruik een draagdoek of wipstoeltje om voeding minder snel te laten terugstromen.
- Til de billetjes niet op bij het verschonen; draai je baby op de zij.
Voeding
- Bied kleinere hoeveelheden voeding vaker aan. Melk is de beste buffer van maagzuur, ofwel melk helpt het maagzuur minder zuur te maken waardoor het terugstromen van de maaginhoud de slokdarm minder kan irriteren.
- Verdik de (afgekolfde) borstvoeding of flesvoeding met johannesbroodpitmeel.
- Geef borstvoeding indien mogelijk, omdat dit makkelijker te verteren is.
- Zorg voor pauzes tijdens de voeding.
Risicofactoren voor reflux
Sommige baby’s hebben een hoger risico op reflux door:
- Vroeggeboorte
- Longaandoeningen
- Aandoeningen van het zenuwstelsel
- Eerdere operaties aan de slokdarm
Wanneer naar de huisarts?
Reflux komt vaak voor en gaat meestal vanzelf over. Bij 9 van de 10 baby’s verdwijnen de klachten tussen de 12 en 18 maanden. Ga naar de huisarts als je baby:
- Niet aankomt.
- Krachtig overgeeft (projectiel braken).
- Groene of gele vloeistof spuugt.
- Bloed of op koffiedik lijkende maaginhoud spuugt.
- Eten weigert.
- Bloed in de ontlasting heeft.
- Moeite heeft met ademhalen of niet stopt met hoesten.
- Begint te spugen vanaf 6 maanden.
- Ongewoon prikkelbaar is na het eten.
- Weinig energie heeft.
Diagnose en behandeling
Meestal is geen aanvullend onderzoek nodig. Reflux wordt vaak op basis van de symptomen vastgesteld. Aanpassingen in voeding kunnen helpen, en medicatie kan worden voorgeschreven bij ernstige klachten.
Soms zijn verder onderzoek en medische ingrepen nodig als de klachten aanhouden. Bij de meeste kinderen is de reflux verdwenen vóór 18 maanden.
Bron: Thuisarts.nl
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige De Babydoctors.