Pseudokroep bij baby's

Pseudokroep bij baby's

Pseudokroep is een ontsteking aan de bovenste luchtwegen, die wordt veroorzaakt door een virus. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Het komt vooral voor bij jonge kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Kenmerken van pseudokroep zijn: benauwdheid, hoorbare ademhaling en een blafhoest. Een pseudokroep aanval is voor ouders vaak eng om mee te maken.

Wat zijn de symptomen van pseudokroep bij baby’s?

Door de benauwdheid worden baby’s vaak onrustig, waardoor de klachten verergeren. Het is op zichzelf een onschuldige aandoening. Een aanval duurt Ć©Ć©n tot twee uur en verdwijnt dan weer. Wel kan je kleine meerdere aanvallen achter elkaar hebben. Doorgaans komt een aanval ’s nachts (na een paar uur slaap) opzetten, te beginnen met een typische hoest, net als het geluid van een zeehond. De blafhoest klinkt voor jou als ouder waarschijnlijk best eng. Toch is er weinig om je zorgen om te maken.

Wat kun je doen bij pseudokroep?

Neem je baby op schoot en stel hem gerust. Als jij in paniek raakt door de hoest en de benauwdheid, wordt je baby ook steeds onrustiger. Je kunt ook in de badkamer gaan zitten en de douche aanzetten of samen in bad gaan. Door de warme damp wordt je baby rustiger. Warme, vochtige lucht vermindert ook de hoestprikkel. Iets te drinken geven verzacht de keel.

Er zijn geen medicijnen tegen de infectie, maar als je baby erg benauwd is, kan de huisarts wel een spray voorschrijven waardoor dit minder wordt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby