Oorpijn en oorontsteking bij baby's

Oorpijn en oorontsteking bij baby's

Kinderen tot 6 jaar zijn extra gevoelig voor een ontsteking van het middenoor, wat tot oorpijn leidt. Bij oorpijn maak je onderscheid tussen een ontsteking van het uitwendige oor en een ontsteking van het middenoor.

Hoe ontstaat een uitwendige oorontsteking bij je baby?

Een ontsteking van het uitwendige oor, het gedeelte v├│├│r het trommelvlies, ontstaat meestal door aanwezigheid van vocht. In dit vocht hebben zich bacteri├źn of schimmels ontwikkeld. Ook kan er eczeem zijn of kunnen door oorpeuteren of te veel reinigen irritaties optreden, die jeuk en pijn tot gevolg hebben.

Middenoorontsteking bij je baby

Oorpijn kan ook worden veroorzaakt door een ontsteking van het middenoor, het gedeelte van het oor dat achter het trommelvlies zit.

Wat zijn andere oorzaken van oorpijn bij baby’s?

Een andere oorzaak van oorpijn is de aanwezigheid van een puistje in de uitwendige gehoorgang. Vooral bij spanning op het kleine klepje, dat zich aan de voorkant van de gehooropening bevindt of bij het trekken aan het oorlelletje, kan dit bijzonder pijnlijk zijn. Ook pijn aan de kaak, het kaakgewricht of aan de achterste kiezen kan als oorpijn worden gevoeld. Tenslotte kunnen ook ontstoken amandelen oorpijn veroorzaken.

Kinderen tot 6 jaar zijn extra gevoelig voor een middenoorontsteking. Dit komt omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben opgebouwd. Dat is ook de reden dat een middenoorontsteking vaak ontstaat bij kinderen die net een verkoudheid, mazelen of waterpokken hebben gehad. Een middenoorontsteking is meestal het gevolg van onvoldoende beluchting of afvoer via de zogenaamde ‘buis van Eustachius’. Deze buis vormt de verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Bij een ontsteking van het middenoor kan er door ophoping van slijm en etter druk ontstaan op het trommelvlies, wat erg pijnlijk is.

De term loopoor wordt meestal gebruikt om aan te geven dat een middenoorontsteking is doorgebroken, alhoewel het soms ook een gehoorgangontsteking kan betekenen.

Wat zijn de symptomen van oorpijn bij je baby?

  • Tijdelijk gehoorverlies
  • Oorsuizen
  • Jeuk
  • Pijn in het oor (zoals de benaming ‘oorpijn’ eigenlijk al zegt)
  • Soms komt het voor dat je baby last krijgt van een aantal bijverschijnselen, zoals overgeven, hoge koorts en diarree.

Hoe wordt oorpijn behandeld bij je baby?

Als je denkt dat je baby een oorontsteking heeft, is het beter dat je niet zelf gaat dokteren. In plaats daarvan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Een verwaarloosde middenoorontsteking kan namelijk leiden tot zeer ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking. Wanneer je baby een loopoor heeft dat al twee weken aanhoudt, is het ook aan te raden om je huisarts te raadplegen. Waarschijnlijk zal hij oor- of neusdruppels voorschrijven of kiezen voor een behandeling met een antibioticum.

Hoe kun je oorpijn bij je baby voorkomen?

Ga nooit met een wattenstaafje of een ander voorwerp in het oor van je baby. Hiermee kun je namelijk zijn trommelvlies beschadigen en een middenoorontsteking veroorzaken. Doe ook geen watjes in zijn oren, want de pluisjes die achterblijven, kunnen het oor vervuilen en een infectie tot gevolg hebben. Propjes oorsmeer kunnen zachter worden gemaakt door enkele dagen ruim te druppelen met baby- of amandelolie. Doe dit niet als je niet weet of het trommelvlies nog intact is. Om gehoorbeschadiging te voorkomen mag de olie namelijk niet in het middenoor doordringen. Ook het druppelen (bij oorpijn) met lidocaine-oordruppels is om dezelfde reden onverstandig. Bij problemen zal de huisarts het propje verwijderen (oor uitspuiten).

Schoonmaken van het oor

Bij de dagelijkse wasbeurt mag alleen de oorschelp worden gewassen. Gebruik hiervoor uitsluitend water en een washandje. Zeepresten bevorderen het ontstaan van propjes oorsmeer. Bij je baby kun je tijdens de dagelijkse wasbeurt het buitenoor reinigen met warm water en eventueel wat babyolie.

Bij steeds terugkerende oorontstekingen en doofheid kun je om een verwijzing naar de KNO-arts vragen bij je huisarts.