Oorpijn en oorontsteking bij je baby

Oorpijn en oorontsteking bij je baby

Kinderen tot 6 jaar zijn extra gevoelig voor een oorontsteking van het middenoor, wat tot oorpijn leidt. Acute middenoorontsteking, ook wel acute otitis media genoemd, treft kinderen in hun eerste levensjaren. Vijf van de zes kinderen hebben op hun derde verjaardag minstens één oorontsteking gehad. Bij oorpijn maak je onderscheid tussen een ontsteking van het uitwendige oor en een ontsteking van het middenoor. Wij vertellen je in dit artikel wat je moet weten over oorpijn en oorontsteking bij baby’s.

Wat is een oorontsteking?

Je kunt een oorontsteking van het uitwendige oor of van het middenoor hebben. Het uitwendige oor bevindt zich voor het trommelvlies en het middenoor is het gedeelte van het oor dat achter het trommelvlies zit. Een oorontsteking is een ontsteking dat meestal is veroorzaakt door bacteriën die zich hebben ophoopt achter het trommelvlies. Iedereen kan een oorontsteking krijgen, maar kinderen krijgen ze vaker dan volwassenen. Oorontstekingen zijn zelfs de meest voorkomende reden waarom ouders hun kind naar de dokter brengen.

Hoe ontstaat oorontsteking bij je baby?

Oorontsteking ontstaat meestal door aanwezigheid van vocht door een verkoudheid. Deze verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. De slijmvliezen zwellen vervolgens op met vocht die bacteriën of schimmels bevatten. Ook kan er eczeem zijn of kunnen door oorpeuteren of te veel reinigen irritaties optreden, die jeuk en pijn tot gevolg hebben. Een baby heeft een veel lager immuunsysteem dan een volwassenen en daarom zijn ze vatbaarder voor ontstekingen. Daarnaast zijn hun buisjes van Eustachius veel kleiner en horizontaal waardoor bacetieen (bacteriën) zich sneller kunnen ophopen.

Hoelang duurt een oorontsteking bij een baby?

Bij 80% van de kinderen van 2 jaar en ouder gaan de ergste klachten zonder antibiotica binnen 2 tot 3 dagen over en is controle niet nodig. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kunnen de klachten langer duren. Je baby zou zich binnen een paar dagen na het bezoek aan de dokter beter moeten gaan voelen. Als je kind na enkele dagen nog steeds ziek lijkt, bel dan de huisarts. Misschien heeft je kind een ander antibioticakuur nodig. Als de infectie is verdwenen, kan er nog vocht in het middenoor achterblijven, maar dat verdwijnt meestal binnen drie tot zes weken.

Hoe herken je oorontsteking bij een baby?

Je kunt een oorontsteking bij een baby herkennen doordat ze niet goed drinken of ze huilen snel. Ze zullen ook steeds aan hun oor zitten dat pijn doet en slapen ’s nachts niet goed. Wanneer het trommelvlies scheurt doordat er veel druk op staat kan er vocht uit het oor van je baby lopen. Dit wordt ook wel een loopoor genoemd. Soms zit hier ook wat bloed bij. Dat kan geen kwaad. Wanneer het trommelvlies scheurt is de pijn snel weg. Dan kunnen de klachten binnen een week weer over zijn. Het scheurtje in het trommelvlies gaat meestal vanzelf weer dicht.

Wat zijn de symptomen van oorpijn bij je baby?

  • Tijdelijk gehoorverlies
  • Oorsuizen
  • Jeuk
  • Pijn in het oor (zoals de benaming ‘oorpijn’ eigenlijk al zegt)
  • Soms komt het voor dat je baby last krijgt van een aantal bijverschijnselen, zoals overgeven, hoge koorts en diarree.

Wat zijn andere oorzaken van oorpijn bij baby’s?

Een andere oorzaak van oorpijn is de aanwezigheid van een puistje in de uitwendige gehoorgang. Vooral bij spanning op het kleine klepje, dat zich aan de voorkant van de gehooropening bevindt of bij het trekken aan het oorlelletje, kan dit bijzonder pijnlijk zijn. Ook pijn aan de kaak, het kaakgewricht of aan de achterste kiezen kan als oorpijn worden gevoeld. Tenslotte kunnen ook ontstoken amandelen oorpijn veroorzaken.

Kinderen tot 6 jaar zijn extra gevoelig voor een middenoorontsteking. Dit komt omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben opgebouwd. Dat is ook de reden dat een middenoorontsteking vaak ontstaat bij kinderen die net een verkoudheid, mazelen of waterpokken hebben gehad. Een middenoorontsteking is meestal het gevolg van onvoldoende beluchting of afvoer via de zogenaamde ‘buis van Eustachius’. Deze buis vormt de verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Bij een ontsteking van het middenoor kan er door ophoping van slijm en etter druk ontstaan op het trommelvlies, wat erg pijnlijk is.

De term loopoor wordt meestal gebruikt om aan te geven dat een middenoorontsteking is doorgebroken, alhoewel het soms ook een gehoorgangontsteking kan betekenen.

Wat te doen tegen oorontsteking, oorpijn of loopoor?

Als je denkt dat je baby een oorontsteking heeft, is het beter dat je niet zelf gaat dokteren. In plaats daarvan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Neem contact op met je huisarts als de symptomen niet binnen 3 dagen verbeteren, of eerder als het kind zieker wordt. Het gaat om de volgende symptomen:

  • Bij een baby van jonger dan 3 maanden en heeft koorts.
  • De baby raakt erg overstuur wanneer je hem neerlegt
  • Baby wordt zieker en suffer
  • Slecht drinken
  • Slecht slapen
  • Diarree en overgeven (bij sommige baby’s)
  • Bij drukken op het bot achter het oor heeft de baby duidelijk pijn
  • De koorts of pijn zijn na 3 dagen nog niet minder.
  • Verkoudheidsklachten houden aan

Een verwaarloosde middenoorontsteking kan namelijk leiden tot zeer ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking. Wanneer je baby een loopoor heeft dat al twee weken aanhoudt, is het ook aan te raden om je huisarts te raadplegen. De huisarts zal met een speciaal oorlampje in de oren van je baby kijken. Aan de trommelvliezen kan hij of zij zien of je kindje een oorontsteking heeft. Waarschijnlijk zal hij oor- of neusdruppels voorschrijven of kiezen voor een behandeling met een antibiotica. Antibiotica wordt vaak alleen voorgeschreven bij baby’s die jonger dan 6 maanden zijn. In sommige gevallen is een paracetamol ook al voldoende.

Hoe kun je oorpijn bij je baby voorkomen?

Ga nooit met een wattenstaafje of een ander voorwerp in het oor van je baby. Hiermee kun je namelijk zijn trommelvlies beschadigen en een middenoorontsteking veroorzaken. Doe ook geen watjes in zijn oren, want de pluisjes die achterblijven, kunnen het oor vervuilen en een infectie tot gevolg hebben. Propjes oorsmeer kunnen zachter worden gemaakt door enkele dagen ruim te druppelen met baby- of amandelolie. Doe dit niet als je niet weet of het trommelvlies nog intact is. Om gehoorbeschadiging te voorkomen mag de olie namelijk niet in het middenoor doordringen. Ook het druppelen (bij oorpijn) met lidocaine-oordruppels is om dezelfde reden onverstandig. Bij problemen zal de huisarts het propje verwijderen (oor uitspuiten).

Schoonmaken van het oor

Bij de dagelijkse wasbeurt mag alleen de oorschelp worden gewassen. Gebruik hiervoor uitsluitend water en een washandje. Zeepresten bevorderen het ontstaan van propjes oorsmeer. Bij je baby kun je tijdens de dagelijkse wasbeurt het buitenoor reinigen met warm water en eventueel wat babyolie.

Wanneer oorontstekingen vaker dan 3 keer per half jaar of vier keer per jaar terug keren kun je een verwijzing naar de KNO-arts vragen bij je huisarts. Je baby kan dan in aanmerking komen voor trommelvliesbuisjes.

Bron: NIH

Beeld: iStock.com/sdominck

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby