Ontstoken oogjes bij je baby
Pasgeboren baby’s kunnen snel last hebben van ontstoken oogjes. De traanbuisjes zijn dan ontstoken. Je merkt dit aan het vuil dat uit zijn oogjes komt. Normaal gesproken worden de tranen aangemaakt door de traanklier onder het bovenooglid. De tranen spoelen het oog schoon en zorgen dat het oog niet uitdroogt. Ontdek in dit artikel hoe je ontstoken oogjes bij je baby schoonmaakt en wanneer het nodig is om naar de huisarts te gaan.
Bij baby’s komen tranende oogjes of vieze oogjes (prutoogjes) vaak voor, meestal al vanaf de geboorte of kort erna. In dat geval is meestal het traanbuisje die de tranen afvoert naar de neus nog afgesloten door een dun vliesje. Meestal is dit het geval bij één oogje, maar het kan ook bij beide oogjes voorkomen. De vieze afscheiding uit het oogje bestaat uit ingedroogde tranen, slijm, vet en vuil.
Wat zijn ontstoken oogjes bij je baby?
Een aantal dagen of weken na de geboorte van je baby kan je merken dat er geelachtig slijm in de oogjes van je baby zit. Het zit vaak in de ooghoeken of aan de wimpers geplakt en lijkt wel wat op pus. Dit is in principe onschuldig en je baby heeft er meestal geen last van. Ook als je baby wat ouder is kan hij vieze of ontstoken oogjes krijgen. De oorzaak daarvan ligt dan vaak bij een verkoudheid of een ander virus. De ogen van je baby kunnen groen of gelig slijm bevatten. Het kan ook zijn dat de ogen van je baby wat opzwellen. Vaak kun je ontstoken oogjes bij je baby goed behandelen en verdwijnt het vanzelf weer.
Hoe ontstaan ontstoken oogjes bij je baby?
Ontstoken oogjes bij je baby ontstaan doordat de traanbuizen verstopt zitten. Deze traanbuizen worden na de geboorte voor het eerst gebruikt, waardoor de wanden nog aan elkaar kleven. Soms zijn de traanbuizen pas na enkele dagen doorgankelijk. Daarnaast zijn de traanbuisjes nog nauw, wat gemakkelijk voor verstoppingen kan zorgen. Normaal gesproken lopen tranen door de traanbuizen naar buiten. Als de traanbuizen verstopt zitten kan het traanvocht niet naar buiten. Het opgehoopte traanvocht dikt in, waardoor er een soort dik slijm ontstaat.
Hoe maak je ontstoken oogjes schoon?
Het vieze oogje kun je schoonmaken met wat uitgekookt water en een schoon watje, gaasje of doekje, waarbij je voorzichtig van buiten naar binnen over het (gesloten) oogje strijkt. Neem voor elk oogje een schoon watje. Massage van de traanzak richting de neus met de pink van je hand zou mogelijk het open gaan van het traanbuisje kunnen versnellen. Je moet dan net naast de binnenste ooghoek richting de neus masseren.
Als je baby slechts af en toe een aantal dagen tranende en vieze oogjes heeft, dan komt dit meest waarschijnlijk door een verkoudheid. Een verkoudheid zorgt namelijk voor zwelling van het neusslijmvlies, waarbij er een tijdelijke verstopping van het (nog nauwe) traanafvoersysteem ontstaat. Zodra de verkoudheid genezen is, is het traanafvoersysteem ook weer gewoon open. Je hoeft hier dan ook niets aan te doen.
Wanneer is er sprake van een oogontsteking bij je baby?
Naast het voorkomen van uitdrogen hebben tranen ook een afweerfunctie en spoelen ze vuiltjes weg. Bij een verstopt systeem gaat dat niet en kan er dus sneller door ziektekiemen een oogontsteking ontstaan. Indien het oogje rood ziet of roodomrand is, er meer vieze afscheiding uit het oogje komt dan normaal gesproken, je kind last heeft van het oogje (wrijven, veel knipperen, last van licht), of als je twijfelt dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Indien de huisarts een oogontsteking vermoedt zal hij een antibioticazalf of -druppels voor in het oog voorschrijven.
In principe is het advies af te wachten tot de baby één jaar oud is, omdat de kans dan nog heel groot is dat het traanbuisje vanzelf open gaat. Indien het traanbuisje niet vanzelf open gaat voor de eerste verjaardag of de baby veel klachten / oogontstekingen heeft, dan kan de huisarts je verwijzen naar de keel-, neus-, en oor (KNO) arts. De KNO-arts kan, indien nodig, eventueel het vliesje in het traanbuisje doorprikken met een sonde of een klein buisje plaatsen in het traanafvoersysteem naar de neus toe.
Wanneer ga je naar de huisarts als je baby ontstoken oogjes heeft?
Ontstoken oogjes beginnen meestal binnen 10 dagen na de geboorte van je baby. Als de oogjes niet rood zijn, kun je gewoon beginnen met het schoonhouden van de oogjes. Toch kan het zijn dat je ongerust bent of twijfelt. Neem in ieder geval contact op met de huisarts als:
- Het oogje van je baby rood wordt
- Je baby pijn heeft of lijkt te hebben
- De slijm in het oogje steeds weer terug komt en na 2 weken nog niet over is
- Je baby last heeft van het licht
- Je baby recent bezoek heeft gehad van iemand met een koortslip
Zijn ontstoken oogjes bij je baby besmettelijk voor anderen?
Je baby kan geen andere kinderen besmetten als hij ontstoken oogjes heeft. Als je baby echt een oogontsteking heeft, kan hij wél andere kinderen besmetten. In dit geval kan je je baby het beste een tijdje thuis houden van de kinderopvang en bijvoorbeeld verjaardagen. Andersom geldt ook dat je je baby uit de buurt houdt van mensen met een oogontsteking. Bacteriën en virussen kunnen zich makkelijk verspreiden via hoesten, niezen, handcontact en speelgoed.