Navelbreuk bij je baby: wat is het?

Navelbreuk bij je baby: wat is het?

Als je baby geboren is en de navelstreng is doorgeknipt, kan het zijn dat je meteen of na een paar dagen een zwelling ziet op de plek van zijn navel. Het kan het zijn dat je baby een navelbreuk heeft. Wat is het? Wat kun je doen? En is het ernstig?

Wat is een navelbreuk?

Geen paniek: er is niet daadwerkelijk iets gebroken als je baby een navelbreuk heeft. Er is zelfs niets gescheurd. Het is een uitstulping van het buikvlies, want de doorgang tussen de spierlagen is nog niet dicht. De opening in de buikwand, die ontstaat als de navelstreng is afgevallen of afgeknipt, is nog niet dichtgegroeid.

Wat is de oorzaak van een navelbreuk?

Een navelbreuk komt redelijk vaak voor bij pasgeboren baby’s. Een navelbreuk is vaak aangeboren. Bij een baby ontstaat dit veelal, omdat de buikwand na de geboorte nog niet helemaal goed dichtgegroeid is.

Hoe ziet een navelbreuk eruit?

Bij je baby zit er op de plek van de navel een lichte zwelling. Die zwelling vergroot als je kind huilt of lacht, omdat er dan druk wordt gezet op het gebied, maar als je baby in rust is, bestaat de kans dat je helemaal niets ziet. De grootte van een navelbreuk verschilt heel erg. Van een centimeter, vijf centimeter of zelfs meer.

Heeft mijn baby er last van?

In veruit de meeste gevallen heeft je baby geen last van de navelbreuk. Bij het consultatiebureau controleren ze iedere keer hoe het met de navelbreuk gaat en of de doorgang in de spierlagen van de buikwand al gesloten is. Kortom: eigenlijk niets om je zorgen over te maken. Maar maak je je wel zorgen? Dan kun je natuurlijk altijd even de huisarts of het consultatiebureau contacten.

Behandeling navelbreuk: wel of niet afplakken?

Het is beter om een navelbreuk bij je baby niet af te plakken. Vroeger werd de navelbreuk nog wel eens afgeplakt met een pleister, maar daarvan is niet bekend dat het daadwerkelijk helpt. Sterker nog: het vergroot de kans op infecties rondom de navel.

Hoe lang duurt een navelbreuk en wanneer naar de huisarts?

Als ouder hoef je niets te doen aan de navelbreuk van je baby. Bij veel kinderen verdwijnt de navelbreuk vanzelf. Als je kind drie jaar na de geboorte nog steeds een navelbreuk heeft, verdwijnt deze vaak niet meer vanzelf. Breng een bezoekje aan de huisarts om te overleggen of een operatie nodig is.

Twijfel je tussentijds of het herstel goed verloopt? Heeft je kind er bijvoorbeeld last van? Dan kan het zijn dat hij een beklemde navelbreuk heeft. Je kind heeft dan hevige pijn in zijn buik, is misselijk en moet overgeven. Herken je deze symptomen? Raadpleeg je huisarts. Goed om te weten: een beklemde navelbreuk komt zelden voor bij kinderen. Is de navelbreuk groter dan twee centimeter en zit de zwelling er op zijn vijfde nog steeds? Dan kun je een operatie overwegen. Je huisarts kan je hierover verder informeren.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby