Luieruitslag bij je baby

Luieruitslag bij je baby

Luieruitslag is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Het is erg vervelend voor je baby, maar gelukkig is luieruitslag meestal onschuldig en goed te behandelen. Wat is luierslag precies, waardoor ontstaat het en hoe kun je het behandelen?

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag bij je baby is te herkennen aan rode billen. Als de huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is dan plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn soms ook kleine blaasjes te zien. De huid van je baby kan zelfs stuk gaan en vochtige, open plekken vertonen. De darmbacteriën in zijn ontlasting zorgen ervoor dat de klachten kunnen verergeren. Je kunt merken dat je baby huileriger en prikkelbaar is door de jeuk en de pijn.

Hoe kun je luieruitslag bij je baby het beste behandelen?

Met een speciale babyzalf tegen luieruitslag of rode billetjes kun je de huid van je baby beschermen tegen irritaties van urine en ontlasting. Een babyzalf beschermt de huid met een doorzichtig laagje, zonder de huid af te sluiten. Smeer niet een te dikke laag, dit kan juist voor meer irritatie zorgen. Voor het schoonmaken van de billetjes is lauw water zonder zeep of een klein beetje babyolie het beste. Meestal wordt de luieruitslag ook minder als je je baby na het schoonmaken even met blote billetjes laat liggen.

Wat zijn de oorzaken van luieruitslag bij je baby?

De oorzaak van luieruitslag heeft alles met de luier te maken. In de luier is het vaak vochtig en broeierig. Daarnaast maken urine en ontlasting de huid van je baby weker. Als de luier hier vervolgens langs schuurt, ontstaat er irritatie en beschadiging van de huid. Wanneer je baby te lang een poepluier heeft omgehad of last heeft van diarree is de kans op luieruitslag groter. Ook een behandeling met bepaalde geneesmiddelen kan luieruitslag tot gevolg hebben. Andere oorzaken van luieruitslag kunnen zijn:

TIP! Besparen op luiers? Bekijk de actuele luieraanbiedingen en profiteer van fikse kortingen.

Luieruitslag bij je baby voorkomen

Je kunt luierslag voorkomen door te zorgen dat je baby schone en droge billen heeft. Verschoon je baby regelmatig, zo’n 8 keer per dag. Was de billen van je baby meerdere keren per dag met lauw water en smeer ze daarna in met een zalf voor baby’s.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby