Hoesten bij baby's

Hoesten bij baby's

Elke baby heeft in het eerste jaar wel eens last van hoest. Meestal als gevolg van een virusinfectie, zoals verkoudheid. Vaak is hoesten dan ook onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Wat veroorzaakt hoesten bij baby’s en hoe kun je je baby helpen om de klachten te verlichten?

Wat is hoesten bij baby’s?

Hoest ontstaat door een prikkeling aan de luchtwegen van je baby. Het heeft in principe een beschermende werking. Net zoals dat hij zich verslikt. Door te hoesten maakt hij zijn longen schoon. Hoesten komt vaak voor bij verkoudheid of griep. Naast hoest kan je baby last hebben van een verstopte neus, tranende oogjes en hangerigheid. De hoest kan nog tot wel 4 weken aanhouden. Soms gaat het ene virus over in het andere virus, waardoor klachten nog langer aanhouden. Als je het niet vertrouwt of je baby krijgt het benauwd, vraag dan je huisarts om advies. In de meeste gevallen gaat hoest vanzelf over.

Er zijn 3 soorten hoest bij baby’s

Medisch gezien maakt het echter niet uit welke soort hoest je kind heeft;

 • Bij normale hoest wordt slijm geproduceerd. Hiermee maakt je baby zijn longetjes schoon. Hij is doorgaans snel van het hoesten af.
 • Bij vastzittende hoest zit er taai slijm vast in de luchtwegen. Dit komt met hoesten moeilijk los. Je baby moet hierdoor veel en diep hoesten. Daardoor krijgt hij het wat benauwd.
 • Droge of kriebelhoest heeft eigenlijk geen functie. Er wordt geen slijm opgehoest. Irritatie van de luchtwegen door prikkelende stoffen is meestal de oorzaak. Je herkent het aan het blaffende geluid dat je baby maakt. Soms komt er een kleine infectie bij, maar dan zonder slijmvorming. Na een paar dagen is de kriebelhoest meestal verdwenen.

Wat is de oorzaak van hoesten bij baby’s?

Welke oorzaken zorgen ervoor dat de slijmvliezen van je baby geïrriteerd raakt?

 • Verkoudheid
  Bij een verkoudheid is er vaak sprake van een virus, en daarmee een van de meest voorkomende oorzaken van hoest bij baby’s
 • Meeroken
  Meeroken (als je zelf rookt of iemand in de buurt rookt) irriteert de longen van je baby, daarnaast is het slecht voor de gezondheid van je baby.
 • Allergie
  Allergie├źn kunnen hoestprikkels veroorzaken. Bij baby’s ontstaat dit vaak door een koemelkallergie, oudere kinderen kunnen last hebben van pollen, dieren of huisstofmijt.
 • Verslikking
  Een automatische reactie bij verslikking is hoesten, zodat het verslikte etenswaar weer omhoog komt.
 • Schrale keel
  Als je baby langdurig hoest, zorgt dit op den duur voor een scrale keel. Een schrale keel kan vervolgens weer een hoestprikkel veroorzaken.
 • Pseudokroep
  Pseudokroep is een zware blafhoest die meestal alleen ’s avonds of ’s nachts voorkomt. Het klinkt vaak ernstig, maar na een aantal uur is de hoestaanval weer voorbij.
 • Kinkhoest
  Kinkhoest kenmerkt zich door zware hoestbuien waarbij je baby slijm ophoest, evenals blauw aanlopen en overgeven.
 • RS-virus
  Het RS-virus is te herkennen aan langdurige hoestbuien met braken, kortademigheid, neusvleugelen en weinig drinken. Houd je baby goed in de gaten en schakel een arts in bij ernstige symptomen!
 • Longontsteking
  Een longontsteking is te herkennen aan benauwdheid, ophoesten van slijm, koorts en rillen.

Hoe kun je hoesten bij baby’s verhelpen?

In principe is er geen behandeling tegen hoest. Gewoon een kwestie van uitzieken. Zorg dat je baby voldoende blijft drinken. Dat houdt de keel vochtig en voorkomt irritatie. Geef zoveel als nodig, met tussendoor slokjes of een theelepeltje water. Het liefst koud. Dit helpt bij een pijnlijke keel. Is je kind 6 maanden of ouder? Dan kun je hem hoestsiroop of tijmsiroop geven. Dit dempt de hoestprikkel niet, maar verzacht de keel.

Ventileer ook de kinderkamer goed. Je voorkomt hiermee meer prikkels. Zet altijd het ventilatierooster open of het raam op een kiertje. De ideale temperatuur in de kamer is ca. 18┬░C. Het is goed ook de rest van het huis regelmatig te luchten. Roken in huis verergert het hoesten. Als het neusje verstopt is, kan je kind niet goed ademhalen. Gebruik neusspray of neusdruppels voor baby’s om het neusje open te houden. Als je kind alleen last heeft van hoest, dan kun je rustig met hem naar buiten. Frisse lucht kan hem goed doen. Met hoge koorts of als hij echt ziek is, blijf je beter binnen.

Wanneer is er sprake van het RS-virus?

Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten, die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Maar voor je baby en kind onder 2 jaar kan een infectie gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. Krijgt je kind het na een paar dagen erg benauwd, waarschuw dan de huisarts.

Wanneer moet je je huisarts waarschuwen bij hoesten?

Je neemt contact met je huisarts op als je baby:

 • jonger is dan 3 maanden en koorts heeft (meer dan 38┬░C)
 • langer dan 3 dagen koorts heeft (meer dan 38┬░C)
 • ontroostbaar huilt
 • minder drinkt dan de helft van wat hij normaal zou drinken
 • een verminderde afweer heeft of te vroeg geboren is

Tips van andere ouders bij hoestende baby’s

Heeft jouw baby veel last van hoest? Misschien dat deze tips van ouders helpen, hoewel ze niet allemaal wetenschappelijk zijn bewezen;

 • “Joshua sliep ’s nachts slecht door het hoesten. Ik heb een handdoek onder het hoofdeinde van het matrasje gelegd, zodat hij iets hoger kwam te liggen met zijn hoofdje. Dit hielp om vrijer te ademen.”
 • “Ik ben met Madelief in de badkamer gaan zitten. Ik had van tevoren de hete kraan opengedraaid, zodat er lekker veel stoom was. Hierdoor kon ze wat makkelijker slijm ophoesten.”
 • “Rens was doorlopend verkouden. Aangestoken door zijn oudere broertje. Om zijn weerstand te versterken, heb ik een homeopatisch middel gebruikt.”
 • “Veel wandelen in de frisse lucht! Ik denk echt dat dit goed was voor Bram.”
 • “Ik zet elke dag de ramen (even) open van het kamertje van Jesse en in de woonkamer. Ik heb geleerd dat goede ventilatie helpt om prikkels op de luchtwegen te voorkomen.”

Kijk voor meer informatie over hoesten bij baby’s op Longfonds.nl.