Je baby hoest veel: oorzaken en tips

Je baby hoest veel: oorzaken en tips

Is je baby ziek en hoest hij veel? Dit komt meestal door een virusinfectie, zoals een verkoudheid. Je baby voelt zich ongemakkelijk en kan ook moeite hebben zich te ontspannen en de rust te krijgen die hij nodig heeft om zich beter te voelen. Baby’s worden gemiddeld acht keer per jaar verkouden. Vaak is hoesten onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Wat veroorzaakt hoesten bij baby’s en hoe kun je je baby helpen om de klachten te verlichten?

Hoesten bij baby’s

Hoesten is het resultaat van irritatie van de luchtwegen van je baby of van een ander probleem. Het kan worden veroorzaakt door een teveel aan slijm in verband met een virusziekte of irriterende stoffen uit de omgeving, zoals pollen of rook. Het heeft in principe een beschermende werking. Net zoals dat hij zich verslikt. Door te hoesten maakt hij zijn longen schoon. Hoesten komt vaak voor bij verkoudheid of griep. Naast hoest kan je baby last hebben van een verstopte neus, tranende oogjes en hangerigheid. De hoest kan nog tot wel 4 weken aanhouden.

Soms gaat het ene virus over in het andere virus, waardoor klachten nog langer aanhouden. Er zijn meer dan 200 verschillende verkoudheidsvirussen, en baby’s jonger dan 6 maanden bouwen hun immuunsysteem nog op om deze infecties te kunnen bestrijden. Als je het niet vertrouwt of je baby krijgt het benauwd, vraag dan je huisarts om advies. In de meeste gevallen gaat hoest vanzelf over.

Er zijn 3 soorten hoest bij baby’s

Net als volwassenen kunnen baby’s verschillende soorten hoest ontwikkelen, die snel overgaan of langer aanhouden. Hoe lang de hoest van je kleintje duurt, kan de oorzaak en de behandeling bepalen;

  • Bij normale hoest wordt slijm geproduceerd. Deze hoest komt door een bacteriële infectie. Een natte hoest veroorzaakt slijm (dat witte bloedcellen bevat om ziektekiemen te helpen bestrijden) in de luchtwegen van de baby. Hiermee maakt je baby zijn longetjes schoon. Hij is doorgaans snel van het hoesten af.
  • Bij vastzittende hoest zit er taai slijm vast in de luchtwegen. Dit komt met hoesten moeilijk los. Je baby moet hierdoor veel en diep hoesten. Daardoor krijgt hij het wat benauwd.
  • Droge of kriebelhoest gebeurt als een baby verkouden of allergisch is. Een kriebelige keel kan resulteren in een droge hoest, bij dit type hoest produceert je kleintje geen slijm. Irritatie van de luchtwegen door prikkelende stoffen is meestal de oorzaak. Je herkent het aan het blaffende geluid dat je baby maakt. Hoest kan worden omschreven als acuut of chronisch. Hoest die drie weken of minder duurt, is acuut en wordt meestal veroorzaakt door een virus of infectie. Na een paar dagen is de kriebelhoest meestal verdwenen. Als de hoest van je baby langer dan acht weken aanhoudt, kan het een chronische of aanhoudende hoest zijn. Dit soort hoest kan verband houden met een onderliggende of bestaande gezondheidstoestand, zoals astma, een allergie of reflux.

Wat is de oorzaak van hoesten bij baby’s?

Welke oorzaken zorgen ervoor dat de slijmvliezen van je baby geïrriteerd raakt?

Verkoudheid

De meeste hoestbuien maken deel uit van een verkoudheid. Bij een verkoudheid is er vaak sprake van een virus, en daarmee een van de meest voorkomende oorzaken van hoest bij baby’s.

Meeroken

Meeroken (als je zelf rookt of iemand in de buurt rookt) irriteert de longen van je baby, daarnaast is het slecht voor de gezondheid van je baby.

Allergie

Allergieën kunnen hoestprikkels veroorzaken. Bij baby’s ontstaat dit vaak door een koemelkallergie, oudere baby’s kunnen last hebben van pollen, dieren of huisstofmijt. De symptomen verschillen van die van verkoudheid en griep doordat ze worden veroorzaakt door blootstelling aan een allergeen. Hoesten kan een allergieverschijnsel zijn, maar het komt niet zo vaak voor als bij verkoudheid. Het belangrijkste verschil is dat allergieën geen koorts en pijn veroorzaken, en zelden keelpijn. Als je allergieën vermoedt, kun je worden doorverwezen naar een specialist voor verder onderzoek.

Verslikking

Een automatische reactie bij verslikking is hoesten, zodat het verslikte etenswaar weer omhoog komt.

Reflux

Spuugt je baby vaak, verliest hij gewicht of is hij chagrijnig tijdens of na de voeding? Het kan reflux zijn. Hoest met reflux is meestal chronisch van aard door de constante terugstroom van maaginhoud en zuur. Sommige baby’s groeien na verloop van tijd over reflux heen. Anderen hebben medicijnen of andere behandelingen nodig om beter te worden.

Astma

Omdat astma een vernauwing van de luchtwegen inhoudt, zal de hoest van een baby met astma klinken als een piepende ademhaling. Artsen zijn het er in het algemeen over eens dat astma niet voorkomt bij kinderen jonger dan 2 jaar, tenzij de baby last heeft gehad van eczeem en er een familiegeschiedenis is van allergieën en astma.

Schrale keel

Als je baby langdurig hoest, zorgt dit op den duur voor een schrale keel. Een schrale keel kan vervolgens weer een hoestprikkel veroorzaken.

Pseudokroep

Pseudokroep is een zware blafhoest die meestal alleen ’s avonds of ’s nachts voorkomt. Het klinkt vaak ernstig, maar na een aantal uur is de hoestaanval weer voorbij. Pseudokroep ontstaat door een ontsteking in de keel. Meestal is pseudokroep niet ernstig. Het ontstaat door een virus en je kind heeft vaak geen koorts.

Kinkhoest

Kinkhoest kenmerkt zich door zware hoestbuien waarbij je baby slijm ophoest, evenals blauw aanlopen en overgeven. Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die voor baby’s dodelijk kan zijn. De bacterie die kinkhoest veroorzaakt, verspreidt zich van mens tot mens, meestal door hoesten of niezen in nauw contact met anderen. Tijdens je zwangerschap kun je hier een vaccinatie voor halen. Dit wordt ook wel de 22-wekenprik genoemd. Als je baby ouder dan 4 maanden krijgt hij weer een vaccinatie voor kinkhoest.

RS-virus

Het RS-virus is te herkennen aan langdurige hoestbuien met braken, kortademigheid en weinig drinken. Houd je baby goed in de gaten en schakel een arts in bij ernstige symptomen!

Longontsteking

Een longontsteking is te herkennen aan benauwdheid, ophoesten van slijm, koorts en rillen. Longontsteking is een ernstige ziekte die de longen aantast. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie in één of beide longen. Dit type infectie kan worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. Soms kan je baby een longontsteking krijgen direct na het bestrijden van een andere infectie, zoals een verkoudheid of griep. Ga onmiddellijk met je baby naar de huisarts als je denkt dat het een longontsteking is.

Bronchitis

Bronchitis bij baby’s wordt altijd veroorzaakt door een virus. Hieronder vallen verkoudheidsvirussen, griep en kroep. Bacteriën veroorzaken geen bronchitis bij gezonde baby’s.

Wat te doen bij baby die erg hoest?

Zelfs als de symptomen van je kind niet ernstig zijn, kan het eng zijn om midden in de nacht wakker te worden en je baby te horen hoesten. In principe is er geen behandeling tegen hoest. Gewoon een kwestie van uitzieken. Het volgende kun je wel doen om de pijn iets te verzachten.

1. Genoeg drinken

Zorg dat je baby voldoende blijft drinken. Dat houdt de keel vochtig en voorkomt irritatie. Het zorgt ervoor dat het slijm goed blijft stromen en gemakkelijk kan worden opgehoest. Geef zoveel vocht als nodig, met tussendoor slokjes of een theelepeltje water. Het liefst koud. Dit helpt bij een pijnlijke keel. Als je baby uitgedroogd is, kunnen zijn snot en andere afscheidingen opdrogen en moeilijk weg te hoesten zijn. Dit betekent dat je je baby zo vaak als nodig borstvoeding of flesvoeding moet geven. Extra vocht is niet nodig, dus je kunt normale hoeveelheden aan houden. Houd het bij moedermelk en flesvoeding voor jongere baby’s. Oudere baby’s kunnen water en ongezoete vruchtensappen drinken.

Is je baby 6 maanden of ouder? Dan kun je hem hoestsiroop of tijmsiroop geven. Dit dempt de hoestprikkel niet, maar verzacht de keel.

2. Ventileer de kamer goed

Ventileer ook de babykamer goed. Je voorkomt hiermee meer prikkels. Zet altijd het ventilatierooster open of het raam op een kiertje. De ideale temperatuur in de kamer is ca. 18°C. Het is goed ook de rest van het huis regelmatig te luchten. Roken in huis verergert het hoesten. Als het neusje verstopt is, kan je baby niet goed ademhalen.

3. Neusspray of neusdruppels

Gebruik neusspray of neusdruppels voor baby’s om het neusje open te houden. Het is belangrijk dat deze spray of druppels geschikt zijn voor baby’s en geen honing bevatten. Het slijm in de neus van je baby kan naar de achterkant van de neus en de keel lopen. Dit irriteert de keel en veroorzaakt een natte, schorre hoest en een ratelend geluid in de bovenste luchtwegen (niet de borstkas). Je kunt deze hoest vooral merken nadat je baby wakker wordt. Als je baby alleen last heeft van hoest, dan kun je rustig met hem naar buiten. Frisse lucht kan hem goed doen. Met hoge koorts of als hij echt ziek is, blijf je beter binnen.

5. Slijm verwijderen

Baby’s jonger dan 4 maanden kunnen de ademhaling tussen hun mond en neus nog niet goed kunnen coördineren. Als ze een verstopte neus hebben, is het belangrijk om het slijm te verwijderen, waardoor ze zich beter kunnen ademen. Je kunt hiervoor neuszoutdruppels en een bolzuiger gebruiken. Vooral tijdens het middagdutje of ’s nachts tijdens de slaap en voor voedingen is het belangrijk om de neusholtes vrij van slijm te maken.

6. Bevochtiger

Met een luchtbevochtiger kun je de vochtigheid in de lucht regelen. Hierdoor kan je baby gemakkelijker ademen en heeft minder last van irritaties die een hoestbui kunnen veroorzaken.

Wat moet je niet doen als je baby hoest?

  • Ondersteunen
    Je baby ondersteunen met extra kussens om hun hoofd omhoog te brengen en de ademhaling te verbeteren wordt afgeraden voor baby’s jonger dan 12 maanden. Ook s ’nachts laten slapen in een autostoeltjes, wipstoeltjes, andere zittende hulpmiddelen kunnen het risico op plotselinge wiegendood (SIDS) vergroten.

  • Honing
    Honing is een vaak gebruikt middel om irritaties in de keel te verminderen. Honing kun je niet geven aan baby’s die jonger dan 12 maanden zijn. Honing kan botulisme veroorzaken, een levensbedreigende ziekte.

Wanneer is er sprake van het RS-virus?

Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde baby’s en volwassenen klachten, die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Maar voor baby’s onder 2 jaar kan een infectie gevaarlijk zijn. Baby’s kunnen ook opnieuw met het virus worden besmet. De infectie kan zich gedurende het hele leven herhalen. Te vroeg geboren baby’s of baby’s met hart-, long- of immuunziekten lopen een verhoogd risico op een ernstigere ziekte. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. Krijgt je baby het na een paar dagen erg benauwd, waarschuw dan de huisarts.

Problemen met ademhalen: hoe herken je het?

Moeite met ademhalen is een reden om meteen naar een huisarts te gaan. Ademnood is de medische benaming voor ademhalingsproblemen. Dit zijn symptomen waarover je je zorgen moet maken:

  • Moeite met elke ademhaling of kortademigheid
  • Strakke ademhaling zodat je baby nauwelijks kan huilen
  • Ribben trekken in bij elke ademhaling
  • De ademhaling maakt geluid (zoals piepen)
  • De ademhaling gaat veel sneller dan normaal
  • Blauwe lippen of gezicht krijgen

Wanneer moet je je huisarts waarschuwen bij hoesten?

Je neemt contact met je huisarts op als je baby:

  • Jonger is dan 3 maanden en koorts heeft (meer dan 38°C)
  • Langer dan 3 dagen koorts heeft (meer dan 38°C)
  • Ontroostbaar huilt
  • Minder drinkt dan de helft van wat hij normaal zou drinken
  • Een verminderde afweer heeft of te vroeg geboren is

Tips van andere ouders bij hoestende baby’s

Heeft jouw baby veel last van hoest? Misschien dat deze tips van ouders helpen, hoewel ze niet allemaal wetenschappelijk zijn bewezen;

  • “Joshua sliep ’s nachts slecht door het hoesten. Ik heb een handdoek onder het hoofdeinde van het matrasje gelegd, zodat hij iets hoger kwam te liggen met zijn hoofdje. Dit hielp om vrijer te ademen.”
  • “Ik ben met Madelief in de badkamer gaan zitten. Ik had van tevoren de hete kraan opengedraaid, zodat er lekker veel stoom was. Hierdoor kon ze wat makkelijker slijm ophoesten.”
  • “Rens was doorlopend verkouden. Aangestoken door zijn oudere broertje. Om zijn weerstand te versterken, heb ik een homeopatisch middel gebruikt.”
  • “Veel wandelen in de frisse lucht! Ik denk echt dat dit goed was voor Bram.”
  • “Ik zet elke dag de ramen (even) open van het kamertje van Jesse en in de woonkamer. Ik heb geleerd dat goede ventilatie helpt om prikkels op de luchtwegen te voorkomen.”

Als je je zorgen maakt over de hoest van je baby, maak dan een afspraak met je huisarts voor een goede diagnose. Zodra je de oorzaak kent, kun je uitzoeken wat helpt om je baby beter te laten voelen en andere medische problemen aanpakken die professionele aandacht nodig hebben.

Kijk voor meer informatie over hoesten bij baby’s op Longfonds.nl.

Beeld: iStock.com/damircudic

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby