Geboortevlekken bij je baby

Geboortevlekken bij je baby

Ongeveer de helft van de baby’s wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich op het gezicht, meestal op de neus of de oogleden, of in de nek. Het zijn kleine huidaandoeningen die (in de meeste gevallen) onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen.

Wat zijn de meest voorkomende geboortevlekken bij baby’s?

  • ooievaarsbeet
  • aardbeienvlek of hemangioom
  • wijnvlek
  • mongolenvlek
  • café-au-lait vlek

Geboortevlek bij je baby: ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek, die een paar dagen na de geboorte duidelijk zichtbaar wordt. Meestal heeft je baby meerdere van deze vlekjes bij elkaar. Er kan een groepje vlekjes verschijnen op het voorhoofd van je kind, op de bovenste oogleden of in de haargrens op het achterhoofd. Een ooievaarsbeet kan ook onder de huid van je kind zitten. In dat geval is de vlek minder goed of helemaal niet zichtbaar en wordt hij meestal door een arts ontdekt. Ook de onzichtbare vlekken bevinden zich vaak rond de oogjes.

Als je kind een dergelijke vlek heeft, kan het zijn dat het voor controle naar een oogarts moet. Een arts kan bovendien onderzoeken of je kind meer van dit soort vlekken heeft. De naam van de vlekjes is ontleend aan het fabeltje dat vertelt dat baby’s gebracht worden door de ooievaar. De vlekjes in de nek van je baby worden dan ook wel aangeduid als een afdruk van de snavel van de ooievaar.

De vlekjes op het voorhoofd en de oogleden van je baby worden ook wel engeltjeskussen genoemd. In werkelijkheid worden de vlekken gevormd door groepjes bloedvaten in de huid. Er wordt gezegd dat deze bloedvaten tijdelijk wat te wijd en uitgezet zijn, wat een vlekkerig effect geeft. Na verloop van tijd slinken deze bloedvaten weer en verdwijnen de vlekjes. Anderen beweren dat op de plaats van de vlek te veel bloedvaatjes in de huid aanwezig zijn. Volgens hen verdwijnen de vlekken wanneer de bloedvaten afsterven, omdat ze geen functie hebben. Het kan 6 maanden tot een jaar duren voordat de vlekjes verdwenen zijn. In de loop van de tijd worden ze geleidelijk steeds lichter van kleur. De wat grotere en sterker gekleurde plekken in de nek kunnen langer zichtbaar blijven.

Deze vlekken worden in de loop van de tijd vaak bedekt door de haren van je kind. Het kan zijn dat de vlek, ook nadat hij verdwenen lijkt te zijn, weer even terugkeert wanneer je kind zich inspant, bijvoorbeeld bij heftige huilbuien en bij persen of wanneer je kind heeft geslapen. Ook wanneer je kind ziek is en koorts heeft, kunnen de vlekjes duidelijker worden.

Geboortevlek bij je baby: aardbeienvlek of hemangioom

Wanneer je baby rode vlekjes heeft die bobbelig aanvoelen en bovenop de huid lijken te liggen, heeft hij zogenaamde aardbeienvlekjes. Net als een ooievaarsbeet verschijnt een aardbeienvlek in de eerste dagen na de geboorte. Na het verschijnen kunnen ze nog behoorlijk groeien, van een kleine stip tot een echte vlek. Een aardbeienvlek wordt ook wel eens een frambozenvlek genoemd. Net als bij de ooievaarsbeet is er hier sprake van een kluwen bloedvaatjes die zich in de huid hebben opgehoopt.

Ook deze opeenhopingen zijn meestal ongevaarlijk, maar dat neemt niet weg dat ze behoorlijk opvallend kunnen zijn. Aardbeienvlekken kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. Een gedeelte van deze vlekken verdwijnt al naar zes maanden. Het kan ook zijn dat de vlekken pas na het vijfde jaar van je kind helemaal weg zijn. In weer andere gevallen gaan de vlekken helemaal niet weg. Omdat de vlekken vaak op duidelijk zichtbare plekken zitten, bijvoorbeeld in het gezicht, en ze met je kind meegroeien, kun je besluiten om een hardnekkige vlek weg te laten halen. Dit is een simpele en in principe ongevaarlijke schoonheidsoperatie. Soms zit een hemangioom op een dusdanig gevaarlijke plek, dat je baby goed in de gaten wordt gehouden door een arts of dermatoloog. Zo kan een aardbeienvlek naar binnen groeien of het zicht ernstig belemmeren. In dit geval wordt een aardbeienvlek vaak behandeld of verwijderd, afhankelijk van de ernst en plek op het lichaam.

Wijnvlek bij je baby

Een wijnvlek is een vaak grote, rode of paarsachtige vlek op de huid. De wijnvlek komt het meest voor in het gezicht of de hals. In tegenstelling tot de ooievaarsbeet en de aardbeienvlek gaat een wijnvlek niet uit zichzelf weg. Zonder behandeling blijven ze het hele leven duidelijk zichtbaar. Vaak is er wel iets aan deze vlekken te doen. Informeer voor de behandeling van wijnvlekken bij je huisarts.

Mongolenvlek bij je baby

Baby’s met een donkere huidskleur kunnen zogenaamde mongolenvlekken hebben. Dat zijn blauwe vlekken op de onderrug en op de billen van je kind. Ze komen voor bij baby’s met een donkere huidskleur en Aziatische baby’s, maar ook bij kinderen uit de landen rond de Middellandse Zee. De vlekken doen denken aan een blauwe plek. Ze zijn echter volkomen onschadelijk en verdwijnen vanzelf.

Café-au-lait vlek bij je baby

Een café-au-lait vlek is een lichtbruine, vaak ovaalvormige vlek. Eén op de 7 baby’s wordt geboren met een of meerdere café-au-lait vlekken. Ze komen meestal iets meer voor bij baby’s met een getinte huid. De vlekken verdwijnen niet meer en groeien vaak mee met je kind. In de zomer zijn ze vaak donkerder van kleur door invloed van zonlicht. Als je baby meer dan 6 café-au-lait vlekken heeft, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Er kan namelijk sprake zijn van een onderliggend syndroom, zoals neurofibromatose type 1.