Geboortevlek bij je baby: ooievaarsbeet, aardbeivlek of wijnvlek

Geboortevlek bij je baby: ooievaarsbeet, aardbeivlek of wijnvlek

Roze of rode geboortevlekken op de huid van je baby kunnen een ooievaarsbeet, aardbeivlek of wijnvlek zijn. Meestal bevinden deze vlekken zich op het gezicht, vaak op de neus of de oogleden, of in de nek. Deze geboortevlekken komen vaak voor en zijn meestal onschuldig. Het zijn kleine huidaandoeningen die (in de meeste gevallen) vanzelf verdwijnen.

Wat zijn de meest voorkomende geboortevlekken bij baby’s?

  • ooievaarsbeet
  • aardbeienvlek (hemangioom)
  • wijnvlek
  • mongolenvlek
  • cafe-au-lait vlek

Rode geboortevlek: ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is een lichtroze tot rode vlek op het gezicht of in de nek van je baby. De ooievaarsbeet is onschuldig, gaat vaak vanzelf weg en komt bij ongeveer 30 procent van de pasgeboren baby’s voor. Een paar dagen na de geboorte worden de roze/rode vlekken zichtbaar. Het zijn groepjes bloedvaten in de huid die tijdelijk iets zijn uitgezet, dit zorgt voor rode vlekken. Meestal heeft je baby meerdere van deze vlekjes bij elkaar. Er kan een groepje vlekjes verschijnen op het voorhoofd van je kind (deze worden ook wel engelenkus genoemd), op de bovenste oogleden of in de haargrens op het achterhoofd. Deze vlekken worden in de loop van de tijd vaak bedekt door de haren van je kind.

Het kan zijn dat de vlek, ook nadat hij verdwenen lijkt te zijn, weer even terugkeert wanneer je kind zich inspant, bijvoorbeeld bij heftige huilbuien en bij persen of wanneer je kind heeft geslapen. Ook wanneer je kind ziek is en koorts heeft, kunnen de vlekjes duidelijker worden. De naam van de ooievaarsbeet vlekjes komt door het fabeltje dat baby’s gebracht worden door de ooievaar. De vlekjes in de nek van je baby zien eruit als een afdruk van de snavel van de ooievaar.

Engelenkus: vlekjes op het gezicht

De vlekjes op het voorhoofd, de oogleden, neus of bovenlip van je baby worden ook wel engeltjeskus genoemd. Dat zijn vaak verschillende kleine rozerode vlekjes bij elkaar. In werkelijkheid worden de vlekken gevormd door groepjes bloedvaten in de huid. Ook deze rode vlekken op het gezicht zijn vaak onschuldig en verdwijnen vanzelf.

Aardbeienvlek: rode bult

Een aardbeienvlek (hemangioom) is een rode, paarse, blauwe of huidkleurige bult. Het kan een vlek zijn die bobbelig aanvoelt, maar een aardbeienvlek kan ook glad zijn. De bult is nog niet zichtbaar bij de geboorte en ontstaat meestal in de eerste paar weken na de geboorte. Aardbeivlekjes komen vaak voor en groeien steeds iets groter. Van een kleine stip tot een echte vlek. De meeste aardbeivlekken stoppen na ongeveer 7 tot 12 maanden met groeien. Een aardbeivlek is vaak ongevaarlijk en wordt vanzelf minder als je kind tussen de 2 en 6 jaar is. De bult ontstaat doordat cellen in bloedvaten sneller groeien dan normaal. Een aardbeivlek wordt ook wel eens een frambozenvlek genoemd.

Denk je dat je baby een aardbeivlek heeft?

Als je vermoed dat je baby een aardbeivlek heeft, dan is het belangrijk dat je dit bespreekt met je huisarts of het consultatiebureau. De rode bult is meestal ongevaarlijk, maar dat neemt niet weg dat deze soms behoorlijk opvallend kan zijn. Aardbeivlekken kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. Omdat de vlekken vaak op duidelijk zichtbare plekken zitten, bijvoorbeeld in het gezicht, en ze met je kind meegroeien, kun je besluiten om een hardnekkige vlek weg te laten halen. Dit is een simpele en in principe ongevaarlijke schoonheidsoperatie. Soms zit een hemangioom op een dusdanig gevaarlijke plek, dat je baby goed in de gaten wordt gehouden door een arts of dermatoloog. Zo kan een aardbeivlek naar binnen groeien of het zicht ernstig belemmeren. In dat geval wordt een aardbeienvlek vaak behandeld of verwijderd, afhankelijk van de ernst en plek op het lichaam.

Uitleg over de verschillende vormen en gevolgen van een aardbeivlek

Wijnvlek bij je baby

Een wijnvlek is een vaak grote, rode of paarsachtige vlek op de huid die goedaardig is. De wijnvlek komt het meest voor in het gezicht of de hals en is al zichtbaar vanaf de geboorte De oorzaak van een wijnvlek is onbekend en deze is niet erfelijk. In tegenstelling tot de ooievaarsbeet en de aardbeivlek verdwijnt een wijnvlek niet vanzelf. Zonder behandeling blijven ze het hele leven duidelijk zichtbaar. Vaak is er wel iets aan een wijnvlek te doen. Informeer voor de behandeling van wijnvlekken bij je huisarts.

Mongolenvlek: blauwe vlek boven de billen van je baby

Heb jij of je partner Aziatische roots, dan is de kans groot dat je baby bij zijn geboorte een blauwe vlek boven zijn billen of op zijn onderrug heeft. Deze geboortevlek noemen ze een mongolenvlek en heeft niets te maken met het downsyndroom, maar dankt zijn naam aan dat men vroeger dacht dat de blauwgrijze vlekken voorkwamen bij inwoners van Mongoli√ę. Mongolenvlekken zijn blauwgrijze vlekken op de onderrug en op de billen van je kind. Ze komen voor bij baby‚Äôs met een donkere huidskleur en Aziatische baby‚Äôs, maar ook bij kinderen uit landen rond de Middellandse Zee. De vlekken doen denken aan een blauwe plek. Ze zijn echter volkomen onschadelijk en verdwijnen vanzelf.

Cafe-au-lait vlek bij je baby

Een café-au-lait vlek is een lichtbruine, vaak ovaalvormige vlek. Het zijn gekleurde pigmentvlekken en 1 op de 7 kinderen heeft één cafe-au-lait vlek. Bij de meeste baby’s zit deze lichtbruine vlek er al bij de geboorte, maar het kan ook dat deze pas na enkele weken of maanden zichtbaar wordt. Ze komen meestal iets meer voor bij baby’s met een getinte huid. De vlekken verdwijnen niet meer en groeien vaak mee met je kind. In de zomer zijn ze vaak donkerder van kleur door invloed van zonlicht.

Contact opnemen met huisarts

Als je baby meer dan 6 cafe-au-lait vlekken heeft, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Er kan namelijk sprake zijn van een onderliggend syndroom, zoals neurofibromatose type 1 (NF-1). Dit kan uiteindelijk problemen geven in de huid, de ogen, en hersenen, en de botten, het hart- en vaatsysteem, het maagdarmkanaal aantasten en de hormoonhuishouding ontregelen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby