Eczeem bij baby's: oorzaak en behandeling

Eczeem bij baby's: oorzaak en behandeling

Rode, jeukende plekjes in het gezicht en op armen of benen van je baby? Grote kans dat je baby eczeem heeft. Eczeem is niet te genezen, maar wel te verlichten.

Wat is eczeem bij baby’s?

Zo’n 5 tot 10% procent van alle baby’s heeft last van eczeem. Soms kortdurend (acuut), soms jarenlang (chronisch). Meestal verschijnt het als een kind één tot vier maanden is op wangen, armen en benen, maar het kan ook op andere plekken zitten. Kenmerkend is een droge huid waarop rode plekken ontstaan, die gezwollen zijn en warm aanvoelen. Er kunnen vochtblaasjes ontstaan (’nat’) of juist schilfers en je kind wil eraan krabben. Juist dat krabben zorgt ervoor dat het eczeem zich uitbreidt. Bovendien wordt je baby er onrustig van en gaat hij er slechter van slapen.

Wat is de oorzaak van eczeem bij baby’s?

De aanleg voor eczeem is erfelijk (constitutioneel of atopisch eczeem), maar door allerlei factoren kan eczeem bij baby’s verergeren. Doordat een eczeemhuid droog is, is ze snel geïrriteerd door invloeden van buitenaf (kleding, wasmiddelen) of bacteriën. Ook een voedselallergie (bij baby’s bijna altijd koemelk) of andere allergie kan een oorzaak zijn voor eczeem, net als stress.

Hoe kun je eczeem bij baby’s behandelen?

Genezen kun je allergie niet, maar wel de last verminderen. Is allergie de voornaamste oorzaak, probeer wat de allergie veroorzaakt dan zoveel mogelijk te vermijden. Geef bijvoorbeeld bij koemelkallergie je baby minstens een halfjaar borstvoeding en stap daarna over op hypoallergene voeding. Stap ook over op hypoallergene wasmiddelen en babyverzorgingsproducten.

Houd de nagels van je baby kort. Krabt hij toch nog plekjes open, geef hem dan sokjes of speciale wantjes om zijn handen. Als het moet dag en nacht. Open wondjes zijn immers weer extra vatbaar voor infecties, die je juist wilt vermijden. Belangrijk is dat je de huid van je baby zo vet mogelijk houdt. Gebruik geen geparfumeerde crème of zalf, maar een zo puur mogelijk product als vaseline of paraffine. Er zijn ook speciale crèmes te koop. Het is verstandig om een arts te vragen naar de beste verzorging van de huid van jouw kind. In ernstige gevallen kan het nodig zijn (tijdelijk) een hormoonzalf te gebruiken.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby