Eczeem baby: oorzaak en behandeling

Eczeem baby: oorzaak en behandeling

Als je rode, jeukende plekjes op het gezicht, armen of benen van je baby opmerkt, is de kans groot dat je kindje eczeem heeft. Deze veelvoorkomende huidaandoening, die vooral jonge kinderen treft, kan voor veel ongemak zorgen, zowel voor de baby als voor de ouders. Hoewel eczeem niet volledig te genezen is, bestaan er diverse methoden om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven voor je kleintje aanzienlijk te verbeteren.

Wat is eczeem bij baby’s?

Zo’n 5 tot 10% van alle baby’s heeft last van eczeem. Soms kortdurend (acuut), soms jarenlang (chronisch). Meestal verschijnt het als een kind één tot vier maanden is op wangen, armen en benen, maar het kan ook op andere plekken zitten. Kenmerkend is een droge huid waarop rode plekken ontstaan, die gezwollen zijn en warm aanvoelen. Er kunnen vochtblaasjes ontstaan (’nat’) of juist schilfers en door de jeuk wil je kleine er steeds aan krabben. Juist dat krabben zorgt ervoor dat het eczeem zich uitbreidt. Bovendien wordt je baby er onrustig van en gaat hij er slechter van slapen.

Symptomen eczeem bij baby’s

Naast een jeukende huid kan eczeem ook ernstigere allergieën veroorzaken omdat het immuunsysteem verzwakt, blaren kan veroorzaken en huidbarrières afbreekt die beschermen tegen huidziekten. Gelukkig kunnen zowel milde als ernstigere symptomen van eczeem bij baby’s en peuters worden voorkomen en behandeld. De vier meest voorkomende vormen en hun symptomen zijn:

Atopische eczeem

  • Wat het is: Atopische eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem, vaak beginnend in de kindertijd. Het wordt gekenmerkt door droge, jeukende huid en periodieke flare-ups.
  • Symptomen: Droge, schilferige huid; rode, ontstoken plekken; jeuk; mogelijk vochtige, open of korstige wondjes bij krabben.
  • Oorzaken: Een combinatie van genetische aanleg, een verstoord immuunsysteem, omgevingsfactoren en huidbarrièreproblemen. Lees hier meer over atopische eczeem bij je baby.

Contacteczeem

  • Wat het is: Contacteczeem treedt op wanneer de huid reageert op een stof waarmee het in aanraking komt, wat irritatie of een allergische reactie veroorzaakt.
  • Symptomen: Roodheid, jeuk, branderig gevoel, blaren of schilfering op de plaats van contact.
  • Oorzaken: Irriterende stoffen zoals zeep, wasmiddelen, of sommige metalen; allergenen zoals nikkel, rubber, of bepaalde planten.

Dyshidrotisch eczeem

  • Wat het is: Dit type eczeem kenmerkt zich door kleine, jeukende blaasjes op de handen en soms de voeten.
  • Symptomen: Blaasjes, jeuk, roodheid, schilfering, en in ernstige gevallen barsten de blaasjes open wat leidt tot pijn of infecties.
  • Oorzaken: De exacte oorzaak is onbekend, maar stress, vochtigheid, en blootstelling aan metalen zoals nikkel kunnen een rol spelen.

Seborroïsch eczeem (Wiegkap)

  • Wat het is: Seborroïsch eczeem komt vooral voor op de hoofdhuid en andere olie-rijke gebieden van het lichaam. Bij baby’s staat dit bekend als wiegkap.
  • Symptomen: Dikke, vette schilfers op de hoofdhuid, roodheid en soms geelachtige korsten. Het kan ook verschijnen op de oren, oogleden, neus en lies.
  • Oorzaken: De exacte oorzaak is onduidelijk, maar het lijkt gerelateerd aan een overgroei van gist op de huid, evenals genetische en omgevingsfactoren.

Elk type eczeem heeft zijn eigen triggers en kan verschillend reageren op behandelingen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan.

Hoe ontstaat eczeem bij baby’s?

De exacte oorzaak van eczeem blijft onbekend. Onderzoekers zijn er nog niet achter waarom sommige baby’s deze aandoening ontwikkelen, maar ze vermoeden een combinatie van genetische factoren en allergenen in de omgeving. Eczeem kan bij baby’s huiduitslag, jeuk, en verergering van symptomen op getroffen plekken veroorzaken.

Verschillende externe factoren kunnen eczeem bij baby’s triggeren, waaronder bepaalde reinigingsmiddelen, zeep en shampoos. Ook kunnen droge lucht en bepaalde zalven eczeem uitlokken.

Indien je baby eczeem heeft, is het raadzaam een kinderdermatoloog of een gespecialiseerde kinderarts om advies te vragen. Zij kunnen een behandeling voorschrijven, zoals topische corticosteroïden, andere steroïde crèmes, of antihistaminica. Daarnaast kunnen zij ook meer natuurlijke behandelingsopties aanbevelen, zoals over-the-counter medicatie, pure vaseline en producten zonder geurstoffen voor de gevoelige huid.

De aanleg voor eczeem is erfelijk (constitutioneel of atopisch eczeem), maar door allerlei factoren kan eczeem bij baby’s verergeren. Doordat een eczeemhuid droog is, is ze snel geïrriteerd door invloeden van buitenaf (kleding, wasmiddelen) of bacteriën. Ook een voedselallergie (bij baby’s bijna altijd koemelkallergie) of andere allergie kan een oorzaak zijn voor eczeem, net als stress.

Is eczeem bij je baby besmettelijk?

Eczeem, in welke vorm dan ook, is niet besmettelijk. Je baby kan het niet op iemand anders overdragen of het van iemand krijgen. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren, zoals allergieën of de gevoeligheid van de huid. Hoewel het ongemak en de symptomen van eczeem, zoals roodheid, jeuk en droge plekken, erg vervelend kunnen zijn, is het fijn om te weten dat het geen infectie is die door fysiek contact wordt verspreid.

Wat veroorzaakt eczeem bij mijn baby?

Enkele veelvoorkomende factoren die eczeem kunnen uitlokken of verergeren zijn:

  • Triggers voor atopische dermatitis bij baby’s: Diverse dagelijkse factoren kunnen bijdragen aan eczeemuitbraken.
  • Knuffeldieren: Zelfs de knuffels van je baby kunnen een trigger zijn voor eczeem.
  • Droge huid: Een droge huid is vatbaarder voor eczeem en kan symptomen verergeren.
  • Irriterende stoffen: Bepaalde materialen of chemische stoffen kunnen irritatie veroorzaken.
  • Warmte en zweten: Oververhitting of overmatig zweten kan eczeem verergeren.
  • Infecties: Bepaalde infecties kunnen de huidconditie verslechteren.
  • Allergenen: Stoffen zoals dierenharen, pollen, of huisstofmijt kunnen eczeem uitlokken.

Eczeem kan in de winter verergeren door de droge lucht. Ook kan het kwijlen van je baby irritatie veroorzaken op de wangen, kin, en nek. De beste aanpak voor het eczeem van je baby is het leren herkennen van de symptomen en oorzaken, zodat je het beter kunt beheersen.

Hoe kun je eczeem bij baby’s behandelen?

Om de meeste vormen van eczeem, inclusief atopisch eczeem, goed onder controle te houden, zijn er enkele belangrijke stappen:

Dagelijkse huidverzorging

  • Houd de huid vet en gehydrateerd: Zorg ervoor dat de huid van je baby zo vet mogelijk blijft door het gebruik van vocht inbrengende producten zoals vaseline of paraffine. Vermijd het gebruik van geparfumeerde crèmes of zalven en kies voor producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid. Er zijn ook speciale crèmes verkrijgbaar die specifiek bedoeld zijn voor de behandeling en verzorging van eczeem.
  • Kies voor kortere, lauwwarme baden: Te lang baden in te warm water kan de huid uitdrogen. Beperk de tijd in bad en gebruik lauw water.
  • Handhaaf een dagelijkse huidverzorgingsroutine: Zorg elke dag voor een goede huidverzorging door je baby te baden en zijn huid in te smeren. Dit helpt de huid te beschermen en vocht vast te houden, waardoor de huidbarrière versterkt wordt. Gebruik lauw water voor het baden en hydrateer de huid direct na het baden met een geschikte crème.
  • Houd de nagels kort: Voorkom dat je baby de huid openkrabt, wat infecties en verdere irritatie kan veroorzaken. Houd de nagels van je baby kort en overweeg het gebruik van zachte wantjes of sokjes om zijn handen te bedekken, vooral ’s nachts.

Leefomgeving optimaliseren

  • Gebruik een luchtbevochtiger: In droge klimaten of tijdens de winter kan een luchtbevochtiger helpen om de luchtvochtigheid in de kamer op peil te houden, wat de huid van je baby ten goede komt.
  • Minimaliseer blootstelling aan extreme temperaturen: Grote temperatuurschommelingen kunnen eczeem verergeren. Probeer een comfortabele en constante temperatuur in je huis te handhaven.

Kleding en wasgoed

  • Kies voor zachte, ademende materialen: Vermijd ruwe stoffen zoals wol die de huid kunnen irriteren. Katoenen kleding is zacht en ademend, waardoor het een goede keuze is voor baby’s met eczeem.
  • Was nieuwe kleding voordat je baby het draagt: Nieuwe kleding kan soms chemicaliën of andere irriterende stoffen bevatten die uitgewassen moeten worden.
  • Gebruik hypoallergene wasmiddelen: Kies voor wasmiddelen zonder geurstoffen of kleurstoffen om irritatie van de gevoelige huid te verminderen.

Voeding

  • Let op voedselallergieën: Bij sommige baby’s kunnen voedselallergieën eczeem uitlokken. Overleg met een kinderarts of diëtist om mogelijke voedselallergieën te identificeren en aan te pakken.
  • Introduceer nieuwe voedingsmiddelen zorgvuldig: Wanneer je begint met het introduceren van vaste voeding, doe dit dan geleidelijk en houd de reactie van je baby in de gaten.

Algemene tips

  • Identificeer en vermijd triggers: Leer wat de eczeem van je kind verergert en probeer deze triggers zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan variëren van bepaalde voedingsmiddelen tot huisdierenschilfers of zelfs droge lucht.
  • Volg medische aanwijzingen nauwgezet: Gebruik medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn en die de dokter heeft voorgeschreven, precies zoals aangegeven. Dit kan helpen de klachten aanzienlijk te verminderen.

Is eczeem te genezen?

Eczeem is niet te genezen, maar er zijn wel behandelingen die helpen en er worden nieuwe behandelingen ontwikkeld. Dit zijn onder andere middelen die je zonder recept kunt kopen, medicijnen die op de huid gesmeerd moeten worden en die de dokter voorschrijft, lichttherapie en medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.

Eczeem, en vooral atopische dermatitis, kan er heel anders uitzien en anders aanvoelen naarmate je kind ouder wordt. Het is belangrijk om te weten welk soort eczeem je kind heeft en wat de symptomen en uitlokkende factoren zijn. Zo kun je het beter behandelen en onder controle houden terwijl je kind opgroeit. Om echt zeker te weten welk soort eczeem je kind heeft, moet je een afspraak maken bij de huisarts.

Er zijn preventieve maatregelen die je gezin kan treffen om eczeemopvlammingen te verminderen. Voor oudere baby’s kan het dragen van wanten of handschoenen helpen om de gevoelige huid te beschermen tegen uitlokkende factoren. Voedselallergieën kunnen eveneens eczeem verergeren, dus het samenstellen van een eczeemvriendelijk dieet voor je baby kan helpen. Het gebruik van wasmiddelen en babylotions die geschikt zijn voor een gevoelige huid, kan ook bijdragen aan de vermindering van eczeem symptomen.

Is allergie de voornaamste oorzaak, probeer wat de allergie veroorzaakt dan zoveel mogelijk te vermijden. Geef bijvoorbeeld bij koemelkallergie je baby minstens een halfjaar borstvoeding en stap daarna over op hypoallergene voeding. Stap ook over op hypoallergene wasmiddelen en babyverzorgingsproducten. Het is verstandig om een arts te vragen naar de beste verzorging van de huid van jouw kind. In ernstige gevallen kan het nodig zijn (tijdelijk) een hormoonzalf te gebruiken.

Wanneer de dokter raadplegen

Het is tijd om een arts te raadplegen als het eczeem van je baby niet verbetert binnen een week nadat je gestart bent met het gebruik van hydrocortisoncrème. In dat geval kan een receptmedicijn noodzakelijk zijn.

Neem eveneens contact op met je huisarts als je opmerkt dat er gele of lichtbruine korsten of pusgevulde blaasjes op de eczeemplekken ontstaan. Dit kunnen indicaties zijn van een bacteriële infectie die behandeling met antibiotica vereist.

Bel ook je arts als je baby in contact is geweest met iemand die een koortslip of herpes genitalis heeft. Door eczeem kan je baby gevoeliger zijn voor het oplopen van deze infecties.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby