Darmkrampjes bij je baby

Darmkrampjes bij je baby

Je baby heeft waarschijnlijk last van darmkrampjes als hij steeds plotseling begint te huilen, de beentjes optrekt, weer strekt en opnieuw optrekt. Je baby stopt dan telkens even met huilen, om na een poosje weer te beginnen en ook weer met de beentjes te gaan trappelen.

Wat zijn de oorzaken van darmkrampjes bij je baby?

Er zijn verschillende oorzaken voor darmkrampjes. De belangrijkste is dat de darmen van je baby nog niet volledig zijn ontwikkeld; dat gebeurt pas in de eerste maanden na de geboorte. Na drie tot vier maanden zie je dat de darmkrampjes ophouden. Een moeizame (hardere) ontlasting kan ook krampjes geven of je kind krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding. Je kind kan ook gevoelig zijn voor allergieƫn. Tot slot kan het zijn dat je baby teveel voeding per dag of per keer krijgt.

Let op voeding bij darmkrampjes

Als je flesvoeding geeft, is het aan te raden om op de volgende punten te letten. Dit kan kampjes voorkomen.

  • Voed je baby rustig, neem de tijd voor de voeding en boertjes.
  • Let op dat je kind geen lucht binnenkrijgt tijdens het drinken; de speen hoort steeds goed met melk te zijn gevuld.
  • Masseer het buikje met ronde bewegingen in de richting van de klok.
  • Ook fietsen met de beentjes wil nog wel eens helpen; vaak hoor je dan windjes vrijkomen.

Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je kleine op bepaalde voeding uit jouw menu reageert. Ga echter niet op eigen houtje voedingsstoffen weglaten.

Wat kun je nog meer tegen darmkrampjes bij je baby doen?

Darmkrampjes zijn niet altijd op te lossen. Soms kan een speciale voeding voor baby’s die last van krampjes hebben, een oplossing bieden. Bij de drogist zijn verschillende (natuurlijke) middeltjes verkrijgbaar. De krampjes zijn niet schadelijk voor je baby, maar wel erg vervelend. Ze verdwijnen over het algemeen als hij ongeveer drie maanden oud is.