Berg bij baby's

Berg bij baby's

Ouders vragen regelmatig wat de gele, schilferende plekken zijn op het hoofdje van hun baby. Meestal is er dan sprake van berg. Berg is een schilferende aandoening. Het zit meestal op de hoofdhuid van baby’s.

Wat is berg bij baby’s?

De medische naam voor berg is seborroïsch eczeem van de hoofdhuid. Er kan sprake zijn van een fijne schilfering, maar ook van dikke, vettige, gelige korsten. Ook bij de wenkbrauwen en achter de oren van je kind kan het voorkomen. Het komt vooral veel voor op plaatsen waar veel talgklieren voorkomen. Onder en rondom de plaatsen waar berg zit, kan de huid wat rood zijn. Soms kan het jeuken. Jeuk treedt vooral op bij kinderen bij wie er ook sprake is van eczeem. Berg treedt vooral op in de eerste levensweken. Het verdwijnt in de meeste gevallen weer voor het 6de levensjaar, maar vaak eerder (binnen 6 maanden). Het is niet precies bekend waarom berg of seborroïsch eczeem bij baby’s voorkomt. Een gist, Pityrosporum ovale, speelt een rol bij de vorming van berg. Mogelijk bevordert talg de groei van deze gist. Berg is niet besmettelijk.

Behandeling van berg bij je baby

In principe hoef je berg bij je baby niet te behandelen. Uiteindelijk verdwijnt het vanzelf. Als je te fanatiek de schilfers probeert weg te halen met veel zeep of bepaalde shampoos, dan kan de onderliggende hoofdhuid nog meer geïrriteerd raken. Gebruik bij het wassen een zo neutraal mogelijke shampoo (pH-neutraal en zonder parfum).

Als je de schilfers toch wilt proberen te verwijderen, gebruik dan een zo neutraal mogelijke (baby)olie en smeer de hoofdhuid daarmee in. Laat dat een tijdje (eventueel de hele nacht) intrekken. Probeer vervolgens met een kartonnen kaartje (ansichtkaart) de schilfers er voorzichtig af te schrapen. Je hebt ook speciale “berg-borstels” bij de drogist.

In ernstiger gevallen (zeer zelden) kan kortdurend een ketoconazolshampoo worden voorgeschreven door de huisarts. Als er ook sprake van eczeem is, wordt er bij klachten (jeuk, krabben, huidontstekingen) een lichte hormoonzalf voorgeschreven.