Berg bij baby's
Ouders vragen regelmatig wat de gele, schilferende plekken zijn op het hoofdje van hun baby. Meestal is er dan sprake van berg. Berg is een schilferende aandoening. Het zit meestal op de hoofdhuid van baby’s.
Wat is berg bij baby’s?
De medische naam voor berg is seborroïsch eczeem van de hoofdhuid. Er kan sprake zijn van een fijne schilfering, maar ook van dikke, vettige, gelige korsten. Ook bij de wenkbrauwen en achter de oren van je kind kan het voorkomen. Het komt vooral veel voor op plaatsen waar veel talgklieren voorkomen. Onder en rondom de plaatsen waar berg zit, kan de huid wat rood zijn. Soms kan het jeuken, maar het doet geen pijn bij je baby. Jeuk treedt vooral op bij kinderen bij wie er ook sprake is van eczeem. Berg treedt vooral op in de eerste weken. Het verdwijnt in de meeste gevallen weer voor het zesde levensjaar, maar vaak eerder (binnen 6 maanden).
Symptomen berg
- Schilfers of dikke korsten op de hoofdhuid.
- Een vette of droge huid bedekt met witte of gele schilfers.
- Huidschilfers
- Mogelijk lichte roodheid
- Soortgelijke schilfers kunnen ook voorkomen op de oren, oogleden, neus en liezen.
Hoe krijgt een baby berg?
Het is niet precies bekend waarom berg of seborroïsch eczeem bij baby’s voorkomt. Een gist, Pityrosporum ovale, speelt een rol bij de vorming van berg. Mogelijk bevordert talg de groei van deze gist. Een van de factoren die kunnen bijdragen zijn hormonen die voor de geboorte van de moeder op de baby overgaan. Deze hormonen kunnen leiden tot een te hoge productie van olie (talg) in de olieklieren en haarzakjes. Berg is niet besmettelijk en wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne.
Hoe krijg je berg weg bij een baby?
In principe hoef je berg bij je baby niet te behandelen. Uiteindelijk verdwijnt het vanzelf. Als je te fanatiek de schilfers probeert weg te halen met veel zeep of bepaalde shampoos, dan kan de onderliggende hoofdhuid nog meer geïrriteerd raken. Je kunt met de volgende drie manieren de berg behandelen.
1. Borstel de hoofdhuid van je baby
De hoofdhuid van je baby zachtjes borstelen is een goede manier om wat schilfers van het hoofdje te verwijderen, maar pas op dat je niet aan de schilfers pulkt of schraapt. Je hebt speciale “berg-borstels” bij de drogist. Een nieuwe tandenborstel met zachte haren werkt ook. Of probeer met een kartonnen kaartje (ansichtkaart) de schilfers er voorzichtig af te schrapen. Krab of pulk nooit aan de berg, want dat kan een infectie veroorzaken.
2. Hoofdhuid wassen
Een goede haarhygiëne kan berg aanzienlijk verminderen. Gebruik bij het wassen een zo neutraal mogelijke shampoo (pH-neutraal en zonder parfum). Een babyshampoo kan voldoende zijn om de melkkorst te behandelen. Masseer zachtjes met je vingers de shampoo op de hoofdhuid. Je kunt ook voorzichtig een babyborstel gebruiken. In ernstiger gevallen (zeer zelden) kan kortdurend een ketoconazolshampoo worden voorgeschreven door de huisarts. Als er ook sprake van eczeem is, wordt er bij klachten (jeuk, krabben, huidontstekingen) een lichte hormoonzalf voorgeschreven.
3. Hoofdhuid hydrateren
De hoofdhuid hydrateren is goed voor het losmaken van schilfers. Gebruik een zo neutraal mogelijke (baby)olie en smeer de hoofdhuid daarmee in, zoals olijf-, kokos- of amandelolie. Babyolie werkt ook. Welke je ook kiest, probeer eerst een kleine hoeveelheid op de hoofdhuid van je baby om te zien of het geen irritatie veroorzaakt. Laat dat een tijdje (eventueel de hele nacht) intrekken.
Wanneer met berg naar de huisarts?
Berg is meestal onschuldig, maar je kunt het bij de volgende controle van je kind aan de huisarts of consultatiebureau melden. Als de huid er erg rood, geïnfecteerd of onrustig uitziet, bel dan je huisarts. Je moet ook bellen als de melkkorst zich uitbreidt naar het gezicht of het lichaam van de baby.