Baby acne: oorzaken en behandelingen

Baby acne: oorzaken en behandelingen

Het komt vaak voor dat baby’s acne ontwikkelen op hun gezicht of lichaam. Baby acne kan qua uiterlijk lijken op acne bij volwassenen, maar in sommige gevallen kunnen deze rode bultjes een teken zijn van andere huidaandoeningen zoals eczeem of milia. Deze aandoening is veelvoorkomend en vaak tijdelijk. Er zijn weinig maatregelen die je kunt nemen om baby acne te voorkomen, maar gelukkig verdwijnt het doorgaans vanzelf zonder dat er littekens achterblijven.

Wat is baby acne?

Baby acne is een huidconditie die zich ontwikkelt bij pasgeborenen, vaak op het gezicht en de hals. Het kenmerkt zich door kleine ontstoken bultjes op de baby’s huid en ontstaat vaak binnen 2 tot 4 weken na de geboorte. Deze onschadelijke plekjes verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele weken. De exacte oorzaak van baby acne blijft onbekend.

Baby acne verschijnt vaak op het gezicht en met name op de:

  • Wangen
  • Neus
  • Voorhoofd
  • Kin
  • Hoofdhuid
  • Hals

Baby acne kan ook op de borst of rug voorkomen.

Hoe ontstaat baby acne?

De precieze oorzaak van baby acne is niet bekend, maar acne ontstaat meestal als gevolg van verstopte poriĆ«n. Bij baby’s wordt vermoed dat hormonale veranderingen tijdens de geboorte of de eerste paar weken van hun leven een rol spelen. Hormonen in de placenta kunnen de talgproductie op de huid van je baby beĆÆnvloeden. Talg is een olieachtige substantie die door de talgklieren van de huid wordt geproduceerd om huid en haar te beschermen. Overmatige talgproductie kan leiden tot verstopte poriĆ«n en daardoor acne veroorzaken.

Daarnaast hebben pasgeboren baby’s een gevoelige huid die negatief kan reageren op langdurig contact met voedsel, braaksel of speeksel.

Wat kun je doen tegen baby acne?

In bijna alle gevallen verdwijnt de acne vanzelf zonder behandeling, hoewel het soms opvallender kan zijn als de baby huilt. Ruwe stoffen kunnen de acne irriteren, net zoals voedselresten, spuug of speeksel op het gezicht van de baby. Als de acne na twee maanden nog aanhoudt is het raadzaam om een arts te raadplegen. In dat geval kan het langer duren voordat de baby acne verdwijnt. Als je baby last heeft van acne, kan je helpen door de huid van je pasgeborene te verzorgen.

Dit kun je doen:

  • De huid van je baby voorzichtig wassen met warm water zonder te schrobben en daarna voorzichtig droogdeppen.
  • Geen lotions of oliĆ«n gebruiken op de huid van je baby die de poriĆ«n kunnen verstoppen.
  • Eventuele etensresten of spuug direct van de huid van je baby verwijderen als hij heeft gemorst.
  • Als de baby acne niet verdwijnt of verergert na enkele weken, neem dan contact op met je huisarts

Hoelang duurt baby acne?

Baby acne ontstaat meestal rond de leeftijd van twee weken en verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf binnen enkele weken. Het komt alleen voor in de eerste levensmaanden van je baby. Kinderacne kan aanhouden tot je kind twee jaar oud is, maar dit is zeldzamer dan baby acne. Kinderacne treedt op tussen twee maanden en een jaar na de geboorte.

Baby acne wordt ook wel neonatale acne genoemd. Hoewel baby acne op verschillende delen van hun gezicht kunnen krijgen, is het meestal te vinden op hun wangen. Sommige baby’s kunnen het ook op hun bovenrug of nek ontwikkelen.

Veroorzaakt borstvoeding baby acne?

Het is mogelijk dat hormonen uit moedermelk invloed hebben op de hormonen van je baby, wat kan leiden tot acne. Baby acne verdwijnt naarmate je baby groeit en zich aanpast aan zijn nieuwe omgeving. Als je vragen hebt over hoe moedermelk de huid van je pasgeborene beĆÆnvloedt, raadpleeg dan je verloskundige of gynaecoloog.

Beeld: iStock.com/princessdlaf

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby