Atopisch eczeem: chronisch eczeem bij je baby

Atopisch eczeem: chronisch eczeem bij je baby

Atopisch eczeem is een chronische huidziekte, gekenmerkt door een droge schilferige huid met rode jeukende plekken, die wisselen in ernst en plaats in de loop van de tijd. Atopisch eczeem komt heel veel voor bij baby’s. Ongeveer 10% heeft het in min of meerdere mate en het ontstaat meestal op de leeftijd van 1 - 4 maanden.

Wat is de oorzaak van atopisch eczeem bij je baby?

Veel mensen denken dat het eczeem wordt veroorzaakt door een voedselallergie. Maar minder dan 5% van alle baby’s met atopisch eczeem, heeft een voedselallergie. Bij een normale huid ligt er laagje huidvet op de huid, waardoor de huid niet kan uitdrogen. Als er te weinig huidvet op de huid aanwezig is, kan de huid makkelijk vocht verliezen en ontstaat een droge huid. Een droge huid herken je aan roodheid en schilfering. Het kan ontstaan door vaak wassen met water en zeep. Ook door wind, kou, en droge lucht kan de huid uitdrogen.

Baby’s met een droge huid zijn veel gevoeliger voor het krijgen van atopisch eczeem, ook wel dauwworm genoemd. Bij atopisch eczeem is er sprake van jeukende rode schilferende plekken, vaak met rode bultjes en/of nattende plekken. Eczeem bij kinderen ontstaat (bijna altijd) door erfelijke aanleg, vaak door een lage weerstand door ziekte, vermoeidheid of stress, en zelden door allergie.

Voorkom een droge huid bij je baby

Je baby heeft meestal geen last van de droge huid. Soms kan de huid een beetje jeukend of ‘trekkerig’ zijn. Omdat baby’s met een droge huid veel gevoeliger zijn om eczeem te ontwikkelen, wordt aangeraden toch wat te doen aan de droge huid om eczeem te voorkomen:

  • de huid dagelijks (één of meerdere malen) insmeren met een vette basiszalf, bijvoorbeeld vaseline-lanettezalf en/of cetomacrogolcreme (verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept);
  • zalf is vetter dan crème, dus werkt beter, maar trekt slechter in. Smeer overdag met een crème en ’s avonds voor het slapen en/of na bad met een zalf;
  • maximaal twee keer per week in bad met een vettende hypo-allergene badolie geschikt voor baby’s.

Hormoonzalf voor je baby bij atopisch eczeem

Als je baby last blijft houden van jeuk en/of een rode geschilferde huid ondanks bovenstaande adviezen, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Soms zal deze een hormoonzalf voorschrijven om de jeukende rode plekjes mee in te smeren. Vaak worden de plekjes dan na een paar dagen al rustig. Een paar dagen dun smeren met hormoonzalf kan geen kwaad.

Soms is het wel nodig om hormoonzalf voor langere tijd te smeren. Vaak wordt dan een paar dagen smeren afgewisseld met een paar dagen rust, zodat de huid kan herstellen van de bijwerkingen van de hormoonzalf. De meest voorkomende bijwerking van hormoonzalf is een dunne huid. Pas als je grote hoeveelheden hormoonzalf smeert voor langere tijd dan kunnen er ook bijwerkingen ontstaan in de rest van het lichaam, vooral op de groei. Vaak is je baby in dat geval ook onder controle van een specialist en houdt deze de bijwerkingen nauwlettend in de gaten. Belangrijk is om naast de hormoonzalf dagelijks geregeld te blijven smeren met de vette basiszalf.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby