Aardbeienvlek (hemangioom) bij je baby

Aardbeienvlek (hemangioom) bij je baby

Een hemangioom, in de volksmond ook wel ‘aardbeienvlek’ genoemd, is een goedaardige tumor van kleine bloedvaatjes. Aardbeienvlekken komen heel vaak voor; ongeveer 10% van de baby’s heeft een aardbeienvlek. De vlekken zijn niet erfelijk, dus een volgend kind heeft geen grotere kans ook een aardbeienvlek te krijgen. Meestal komt een aardbeienvlek oppervlakkig of dieper in de huid voor, maar soms ook in de organen. De grootte varieert tussen enkele millimeters en enkele centimeters.

Wat zijn de kenmerken van een aardbeienvlek (hemangioom) bij je baby?

Oppervlakkige hemangiomen zijn rood als een aardbei en worden daarom ook wel aardbeihemangiomen of aardbeienvlekken genoemd. Het hemangioom begint vaak als een roze-rode vlek, die vervolgens felrood-paars kleurt en dikker wordt. Diepe hemangiomen herken je aan een zachte zwelling dieper in de huid, ze kunnen blauw doorschemeren. Gemengde hemangiomen, die zowel een diepe als een oppervlakkige component bevatten, komen het meest voor. Twijfel je of er sprake is van een aardbeienvlek bij je baby? Lees dan ons artikel over andere soorten geboortevlekken.

Hoe ontstaat een aardbeienvlek (hemangioom) bij je baby?

Waardoor een aardbeienvlekken ontstaat is nog niet goed duidelijk. Wel weten we dat de meeste hemangiomen ontstaan in de eerste weken na de geboorte en dan snel groeien. Het hemangioom groeit vervolgens nog 6 tot 9 maanden rustig door, waarna hij langzaam spontaan weer verdwijnt. Per leeftijdsjaar verdwijnt ongeveer 10% van de hemangiomen. Bij de leeftijd van 4 jaar is dus 40% verdwenen en op de leeftijd van 7 jaar 70%. Uiteindelijk verdwijnt ruim 95% van de hemangiomen spontaan. De meeste aardbeienvlekken vervagen en verdwijnen, zonder dat er nog iets zichtbaar is aan de huid.

Complicaties bij aardbeienvlekken

Soms veroorzaken aardbeivlekken problemen, zoals bloedingen en zweren. Als ze in de buurt van een oog zitten, kunnen ze bijvoorbeeld een lui oog veroorzaken, omdat het oog (deels) dichtgedrukt wordt door de aardbeivlek. Ook kunnen soms cosmetisch storende afwijkingen achterblijven. Als er meer dan 4 (kleinere) aardbeivlekken zijn, dan is er een groter risico op inwendige aardbeivlekken die bloedingen kunnen veroorzaken.

Hoe wordt een aardbeienvlek (hemangioom) bij je baby behandeld?

Als een aardbeivlek niet in de weg zit, niet zweert, niet sneller groeit dan verwacht en als het er niet meer dan 3 zijn, dan kan worden afgewacht. Soms is behandeling noodzakelijk in gespecialiseerde centra door plastisch chirurgen. Dat is bij:

  • Aardbeivlekken die in de buurt van de ogen, oren, neus , mond, luchtwegen, plasbuis of anus zitten. Deze kunnen de functies van de ogen, oren enz. belemmeren. Ook als ze in plooien (oksel, lies, nek) zitten. Dit kan een grotere kans op bloedingen geven.
  • Als ze erg snel groeien.
  • Als ze gaan zweren. Dit kan heel pijnlijk zijn.
  • Als een kind 4 is en de aardbeivlek is nog niet helemaal verdwenen.

Tegenwoordig is er een geneesmiddel dat heel goed aanslaat bij aardbeivlekken. Dat is de bètablokker propranolol.

Meer informatie

Voor meer info over de hemangiomen kun je o.a. terecht op het consultatiebureau of op de website van het Nederlandse ouder- en patiëntenvereniging voor hemangiomen en vasculaire malformaties: hevas.eu.