
Hier vind je de meest voorkomende babykwaaltjes op een rij. Van luieruitslag tot verstopping. Van huiduitslag tot darmkrampjes. En van ontstoken oogjes tot oorpijn. Lees alles over de symptomen en behandeling van verschillende babykwaaltjes.
Gele, schilferende plekjes op het hoofdje van je baby ... Meestal is er dan sprake van berg. Berg is een schilferende aandoening.
Rode, jeukende plekjes in het gezicht en op armen of benen van je baby? Grote kans dat je baby eczeem heeft. Eczeem is een veelvoorkomend huidprobleem bij baby’s. Wat is het precies en wat kun je er tegen doen?
Gemiddeld rond maand 5 tot 8 komen de eerste tandjes door bij je baby. Doorkomende tandjes kunnen voor ongemak zorgen. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen om je baby te helpen?
Elke baby heeft in het eerste jaar wel eens last van hoest. Meestal als gevolg van een virusinfectie, zoals verkoudheid.
Omdat de huid van je baby nog heel gevoelig is, kan er huidirritatie ontstaan. Dat uit zich soms in rode of droge plekjes. Gelukkig is daar vaak iets aan te doen!
De helft van de baby’s wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Dit zijn kleine huidaandoeningen die in de meeste gevallen onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de ooievaarsbeet, aardbeienvlek, wijnvlek en mongolenvlek.
Ongeveer 10% van de baby’s heeft een aardbeienvlek (hemangioom). Het is een goedaardige tumor van kleine bloedvaatjes.
De meeste baby's krijgen last van huiduitslag in de vorm van korstjes, schilfertjes, blaasjes en vlekjes. Om ervoor te zorgen dat je op tijd herkent waar je kind precies last van heeft, worden hier de meest voorkomende huidproblemen besproken.
Bij baby's die reflux hebben stroomt er maaginhoud terug in de slokdarm. Dit is een heel gewoon verschijnsel bij het merendeel van de baby's. Sommigen baby's gaan spugen in meer of mindere mate, anderen helemaal niet (verborgen reflux).
Bij welke lichaamstemperatuur heeft je baby nu precies koorts? Hoe kun je de koorts het beste opnemen? Kleed je een kind met koorts nu extra warm aan of geef je juist de mogelijkheid om af te koelen? Meer info over koorts bij baby's in dit artikel.
Atopisch eczeem is een chronische huidziekte, gekenmerkt door een droge schilferige huid met rode jeukende plekken. Atopisch eczeem komt heel veel voor bij baby’s. Ongeveer 10% heeft het in min of meerdere mate en het ontstaat meestal op de leeftijd van 1 - 4 maanden.
Als je baby steeds plotseling begint te huilen, de beentjes optrekt, weer strekt en opnieuw optrekt, dan heeft hij waarschijnlijk last van darmkrampjes.
Spruw is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies: Candida Albicans. Je herkent het aan de witte vlekken die je niet kunt wegvegen. Spruw komt regelmatig voor bij pasgeboren baby's.
Luieruitslag is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Het is erg vervelend voor je baby, maar gelukkig is luieruitslag meestal onschuldig en goed te behandelen. Wat is luierslag precies, waardoor ontstaat het en hoe kun je het behandelen?
Heeft je baby last van buikkrampjes? Of slaapt hij slecht? Huilt je baby veel? Een osteopaat, een manueel therapeut, kan dan wellicht helpen. Een osteopaat onderzoekt het evenwicht tussen de lichaamsweefsels. Met een speciale behandeling maakt hij het beweeglijker om klachten op te lossen.
Als er vuil uit de oogjes van je baby komt, kan het zijn dat hij last heeft van ontstoken traanbuisjes. WIJ.nl legt uit hoe je de ontstoken oogjes kunt verhelpen.
Een navelbreuk bij je baby: wat is het? Doet het pijn voor je kleintje? En wat kun je eraan doen? WIJ zet alles wat je erover moet weten op een rij.
Oorpijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van het middenoor. Kinderen tot 6 jaar zijn hier extra gevoelig voor, omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben. Dat is ook de reden dat een middenoorontsteking vaak ontstaat bij baby's en kinderen die net een verkoudheid, mazelen of waterpokken hebben gehad.
Pseudokroep is een ontsteking aan de bovenste luchtwegen. Dit wordt veroorzaakt door een virus. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Kenmerkend zijn: benauwdheid, hoorbare ademhaling en een blafhoest.
Scheelzien komt veel voor bij baby’s doordat de ontwikkeling en samenwerking van de oogspieren nog niet af zijn. Belangrijk is dat het scheelzien langzaam minder wordt.
De meeste baby's spugen wel een beetje melk op na de voeding. Dat kleine beetje overgeven is heel gewoon. Wanneer is er nu iets ernstigers aan de hand?
Verkoudheid bij je baby wordt veroorzaakt door een virus dat met name de keel en neus aantast en waarvoor baby's erg vatbaar zijn. Verkoudheid duurt meestal kort en gaat vanzelf weer over. De belangrijkste klachten zijn een verstopte neus, niesbuien en waterige afscheiding uit de neus.
Een baby heeft last van verstopping als hij last heeft met poepen. De poep is dan meestal hard en het poepen kost veel moeite en / of doet pijn.
Waterwratjes kunnen voorkomen bij baby en zijn kleine, lichtglanzende wratjes die worden veroorzaakt door een besmettelijk wrattenvirus. Waterwratjes komen met name voor onder de oksel, in de elleboogplooi en/of knieholte.
Wormpjes (ook wel aarsmaden geheten) kunnen in de ontlasting van je baby voorkomen. De wormpjes zijn onschadelijk en vaak verdwijnen ze spontaan na vier tot zes weken.