De 4e week van je baby

De 4e week van je baby

Langzamerhand begint er gewenning te komen in jullie leven samen met je baby. In week 4 gaat het voeden, wassen en verschonen van je baby niet meer zo onhandig als net na de geboorte. En elke dag leer je weer iets bij.

Ontwikkeling van je baby in de 4e week

Nu je baby een paar weken oud is, ben je misschien eindelijk een beetje bijgekomen van de bevalling. Je baby hopelijk ook, want ook voor hem was het een indrukwekkende gebeurtenis. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 4e week?

Hoe herken je emoties bij je baby?

Pasgeboren baby’s kunnen nog niet veel communiceren, maar de middelen die ze hebben, gebruiken ze veel en goed. Als jij ze weet te herkennen en er goed op inspeelt, heb je een heel gelukkige baby. Het communicatiemiddel dat hij het meeste gebruikt, is huilen. Maar herken je ook zijn vermoeidheidssignalen? Geeuwt hij, wrijft hij in zijn ogen, kijkt hij weg als je een speeltje voor zijn neus houdt … Allemaal tekenen dat hij graag wil slapen. De makkelijkste emotie om te herkennen in de 4e week van de ontwikkeling van je baby is blijdschap. Je baby zal kirren van plezier als hij iets leuk vindt.

Postpartum Mama

Unieke postpartum formule

Postpartum Mama van Vitakruid is een complete formule voor jou als kersverse mama. Het bevat maar liefst 17 nutriënten (o.a. ijzer, vitamine B12 en choline) die zowel je fysieke als mentale gesteldheid ondersteunen na de bevalling.

Bestel direct

Je baby maakt onderscheid tussen verschillende smaken

Baby’s kunnen meteen vanaf de geboorte onderscheid maken tussen verschillende smaken. Sterker nog: dat kunnen ze al in de baarmoeder. Ze hebben de eerste maanden een sterke voorkeur voor zoet, wat niet zo gek is want zo smaakt moeder- en flesvoeding. Alle andere smaken - zoals zuur, bitter of zout - zal je baby (nog) niet lekker vinden.

Harde geluiden zijn geen favoriet

Pasgeboren baby’s zijn niet dol op onverwachte, harde geluiden. Hij zal dan ook schrikken van iemand die opeens hard in zijn handen klapt of een deur die dichtslaat. Je baby knippert met zijn ogen en zijn lijfje kan wat trillen. Dit zijn de eerste reflexen van je baby.

Hoe kan het dat je baby meer botten heeft dan een volwassene?

Het skelet van een pasgeboren baby heeft 270 botten en een volwassen skelet 206. Ra ra, hoe kan dat? Je baby zal in de loop der jaren 92 onafhankelijke botten verliezen en er 28 andere bij krijgen. Zo heeft je baby bij de geboorte nog geen harde polsbotten en maar twee enkelbotten. Een volwassene heeft er acht. En wist je dat een baby zonder knieschijven wordt geboren? Die gaan zich pas ontwikkelen vanaf zijn 2e verjaardag.

Luieruitslag

Luieruitslag is erg vervelend voor je baby. Als zijn huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De darmbacteriën in zijn ontlasting zorgen ervoor dat de klachten verergeren. Zo help je luieruitslag voorkomen.

ZAZU Robby baby rocker

De beste rocker voor je baby

De ZAZU Robby baby rocker wiegt je baby zachtjes in slaap. Met 5 verschillende schommelniveaus is Robby perfect voor thuis en onderweg. Eenvoudig te gebruiken, bevordert slaap en geeft jou je handen vrij.

Ontdek Robby nu bij ZAZU

Avondje stappen

Sinds de geboorte van je baby is er veel veranderd. Draaide het leven voorheen vooral om jezelf en je partner, nu staat alles in het teken van jullie kind. Vergeet niet om ook tijd te nemen voor elkaar. Nu je baby wat ouder is en jij weer wat mobieler bent, kun je misschien weer eens met z’n tweeën uitgaan. Laat het geven van borstvoeding je niet tegenhouden. Als je regelmatig afkolft, kun je een voorraadje voedingen in de vriezer aanleggen voor dit soort gelegenheden.

Snel weer slank

Na negen maanden met een dikke buik te hebben rondgelopen, ben je blij als je straks weer in je gewone kleren past. Maar dat je baby uit je buik is, wil niet zeggen dat je meteen je oude figuur weer terug hebt. Daar zul je wel iets voor moeten doen.

Hoe doen andere moeders dat?

Nu je net bevallen bent van je baby zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. Hoe zit het met voeding? Waarom slaapt mijn baby niet door? Moet ik hem oppakken of laten huilen … Herkenbaar? Je bent niet de enige! Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina.

Fontanel

De twee zachte plekken op het hoofd van je baby worden fontanellen genoemd. De grootste zit bovenop zijn hoofd en heeft een doorsnede van een paar centimeter. Op het achterhoofd zit de kleinere fontanel. Ze zijn zacht omdat op die plaatsen de schedelbeenderen nog niet helemaal naar elkaar zijn toegegroeid. Hierdoor kon de omvang van zijn hoofd worden aangepast tijdens de bevalling. De huid waarmee de fontanel is bedekt, is erg stug en stevig, dus je hoeft niet bang te zijn dat je er zomaar doorheen prikt.

Koud kunstje

Aanleggen, toehappen, zuigen. Borstvoeding geven klinkt heel simpel. Dat is het ook, maar je moet wel even weten hoe het moet. Want hoe leg je je baby het beste aan en waar moet je op letten als hij toehapt? Lees deze tips.

Zo wordt moedermelk gemaakt

Borstvoeding is een uniek samenspel tussen moeder en kind. Deze video van het Voedingscentrum laat precies zien hoe het werkt.

Borstvoeding: hoe vaak en hoe lang?

Om je melkproductie op gang te brengen, is het de eerste weken belangrijk dat je voedt op verzoek. Dat kun je blijven doen, maar je kunt ook een schema aanhouden. Geef je baby de tijd om je borsten leeg te drinken. Je zult merken dat dit steeds sneller gaat.

De ideale houding

Het is belangrijk dat je comfortabel zit of ligt als je borstvoeding geeft. Zo voorkom je slapende lichaamsdelen of kramp. Je kunt kiezen uit verschillende houdingen.

Werken en borstvoeding

Stoppen met borstvoeding geven als je weer gaat werken? Dat hoeft niet hoor, het is prima te combineren. In dit filmpje vertelt Lianne hoe zij dat doet: werken en borstvoeding geven. Lactatiekundige Geralde Boogaard geeft tips.

Tip van de redactie

Was je borsten minimaal eenmaal per dag met lauwwarm water. ZĂłnder zeep. Laat ze drogen aan de lucht en trek pas je kleding aan als je tepels helemaal droog zijn. Nog meer tips om pijnlijke tepels te voorkomen.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.

Babykalender