De 3e week van je baby
Je baby slaapt nog steeds heel veel, maar je merkt wel dat hij in week 3 steeds actiever wordt als hij wakker is.
Hij kan ook al heel wat. Hij draait zijn hoofd naar de richting waar geluid vandaan komt en tilt zijn hoofd misschien zelfs al even op als hij op zijn buik ligt.
Ontwikkeling van je baby in de 3e week
Je baby zal nog steeds heel veel slapen, maar regelmaat is daar nog niet echt in te ontdekken. De meeste baby’s beginnen pas tussen de derde en de zesde week een eigen slaapritme te ontwikkelen. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 3e week?
Contact maken met je baby
Hoe klein je baby nu ook is, hij maakt al echt contact. Jouw gezicht fascineert hem enorm. Leg je baby op je schoot en praat tegen hem, trek gekke bekken, zing lieve liedjes. Als je goed naar je baby kijkt, zie je dat hij geluiden en bewegingen maakt om je aandacht te trekken. En welke geluiden of gezichten vindt hij leuk? Doet hij je na als jij tong uitsteekt? Nog meer spelletjes die je met je baby kunt doen om de ontwikkeling in de 3e week te stimuleren.
De beste rocker voor je baby
De ZAZU Robby baby rocker wiegt je baby zachtjes in slaap. Met 5 verschillende schommelniveaus is Robby perfect voor thuis en onderweg. Eenvoudig te gebruiken, bevordert slaap en geeft jou je handen vrij.
Naar buiten met je baby
Na twee weken binnen zitten, kun je er behoefte aan hebben om weer eens lekker naar buiten te gaan. Als je baby ook naar buiten mag, kun je een klein rondje om gaan met de kinderwagen. Je baby zal genieten van de buitenlucht en de nieuwe indrukken die hij opdoet zijn belangrijk voor zijn ontwikkeling.
Wat neem je mee onderweg?
Als je wat langer van huis gaat, is het handig wat spulletjes mee te nemen in een luiertas. Naast luiers doe je er billendoekjes in en misschien een schoon setje kleren. En mocht je geen borstvoeding geven, dan is het ook altijd handig om een voeding en fles mee te nemen. Er zijn doosjes te koop waar je de afgepaste hoeveelheid poedermelk in kunt bewaren. Als je een thermosfles met warm water en een flesje koud water meeneemt, kun je overal een fles op de juiste temperatuur klaarmaken. Bekijk de Dagje Weg Checklist om te zien of je alles compleet hebt.
De spieren van je baby worden sterker
Het piepkleine is nu van je baby af. Zijn plooitjes zijn strak getrokken en hij leert in rap tempo allerlei dingen. Zijn spieren worden steeds sterker en daardoor worden zijn bewegingen minder schokkerig. Misschien kan hij nu al heel kort zijn hoofdje optillen als hij op zijn buik ligt. En als hij een geluid hoort uit een bepaalde richting, zal hij zijn gezicht ernaartoe draaien.
Unieke postpartum formule
Postpartum Mama van Vitakruid is een complete formule voor jou als kersverse mama. Het bevat maar liefst 17 nutriënten (o.a. ijzer, vitamine B12 en choline) die zowel je fysieke als mentale gesteldheid ondersteunen na de bevalling.
Babykwaaltjes
Je baby is in de eerste weken na zijn geboorte erg kwetsbaar. Hij moet nog leren om zijn eigen temperatuur op peil te houden, maakt nog geen afweerstoffen aan en is vatbaar voor allerlei babykwaaltjes. Waar moet je op letten?
Krampjes
Als je baby steeds plotseling begint te huilen en zijn beentjes optrekt, weer strekt en opnieuw optrekt, dan heeft hij waarschijnlijk last van darmkrampjes. Je baby stopt dan telkens even met huilen, om na een poosje weer opnieuw te beginnen. Wat is de oorzaak van oorzaak van krampjes en wat kun je doen om de pijn te verzachten?
Ontstoken ogen
Als er vuil uit de ogen van je baby komt, kan het zijn dat hij last heeft van verstopte (en daardoor ontstoken) traanbuisjes. Zo verhelp je het.
Hoe doen andere moeders dat?
Nu je net bevallen bent van je baby zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. Hoe zit het met voeding? Waarom slaapt mijn baby niet door? Moet ik hem oppakken of laten huilen … Herkenbaar? Je bent niet de enige! Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina.
Naar buiten!
In de buitenlucht wandelen met je baby is niet alleen goed voor jou, ook voor je baby. Door het deinen van de wagen, valt hij heerlijk in slaap. Ga je wat langer van huis, vergeet dan niet je luiertas mee te nemen voor de luiers, spuug- en billendoekjes en een extra setje kleren. Als je flesvoeding geeft, vergeet dan niet een fles en een bakje met de juiste hoeveelheid poedermelk mee te nemen. Voor als je onverwacht later thuiskomt dan gepland …
Koud kunstje
Aanleggen, toehappen, zuigen. Borstvoeding geven klinkt heel simpel. Dat is het ook, maar je moet wel even weten hoe het moet. Want hoe leg je je baby het beste aan en waar moet je op letten als hij toehapt? Lees deze tips.
Zo wordt moedermelk gemaakt
Borstvoeding is een uniek samenspel tussen moeder en kind. Deze video van het Voedingscentrum laat precies zien hoe het werkt.
Borstvoeding: hoe vaak en hoe lang?
Om je melkproductie op gang te brengen, is het de eerste weken belangrijk dat je voedt op verzoek. Dat kun je blijven doen, maar je kunt ook een schema aanhouden. Geef je baby de tijd om je borsten leeg te drinken. Je zult merken dat dit steeds sneller gaat.
De ideale houding
Het is belangrijk dat je comfortabel zit of ligt als je borstvoeding geeft. Zo voorkom je slapende lichaamsdelen of kramp. Je kunt kiezen uit verschillende houdingen.
Tip van de redactie
Was je borsten minimaal eenmaal per dag met lauwwarm water. Zónder zeep. Laat ze drogen aan de lucht en trek pas je kleding aan als je tepels helemaal droog zijn. Nog meer tips om pijnlijke tepels te voorkomen.