De 2e week van je baby
In week 2 leren jij en je baby elkaar al steeds beter kennen. Hij herkent je vooral aan je geur, maar ook aan je stem want hij kan al prima horen. En als je tot 30 centimeter in zijn gezichtsveld blijft, kan hij je ook goed zien.
Ontwikkeling van je baby in de 2e week
Vanaf het moment dat hij is geboren, kan je baby al behoorlijk wat. Zo kan hij goed horen en zal hij ook reageren op geluiden. En als je baby je vinger pakt, merk je dat hij al verbazend veel kracht in zijn handjes heeft! Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 2e week?
Unieke postpartum formule
Postpartum Mama van Vitakruid is een complete formule voor jou als kersverse mama. Het bevat maar liefst 17 nutriënten (o.a. ijzer, vitamine B12 en choline) die zowel je fysieke als mentale gesteldheid ondersteunen na de bevalling.
Welke verschillende huiltjes kun je herkennen bij je baby?
Een pasgeboren baby kan veel en vaak huilen. Dit is volkomen normaal en hoort bij zijn ontwikkeling in de 2e week. Hij huilt omdat hij honger heeft, het koud heeft of juist warm, omdat z’n sok niet lekker zit, omdat hij zich niet lekker voelt, moe is of omdat hij pijn heeft. Door goed naar zijn gehuil te luisteren, kún je de verschillende huiltjes herkennen en ontdekken wat er aan de hand is.
Je baby heeft honger
Als je baby huilt met korte uithalen, die dan weer hard en dan weer zacht klinken, is de kans groot dat zijn maag knort.
Je baby is moe
Dit gehuil klinkt hetzelfde als de ik-heb-honger-huil, dus als je baby zo huilt maar net een voeding heeft gehad, leg hem dan lekker in zijn bed. Hij heeft behoefte aan rust.
Je baby is boos
Dit herken je meteen, het gehuil klinkt woest. Misschien zit zijn romper te strak of ligt hij niet lekker.
Je baby heeft pijn
Een plotselinge gil gevolgd door een lange pauze en daarna zielig gejammer duidt erop dat je baby ergens pijn heeft.
Je baby heeft krampen
Huilt je baby en trekt hij steeds zijn benen in om ze vervolgens weer te strekken? En blijft hij dit herhalen met korte pauzes ertussen? Dan heeft hij waarschijnlijk last van buikkrampen. Daar hebben veel pasgeboren baby’s last van. Vertrouw je de manier waarop je baby huilt niet, neem dan contact op met de huisarts.
Wanneer valt het navelstompje eraf?
Ergens aan het begin van deze week zal het navelstompje er afvallen. Tot die tijd is het belangrijk om de navel van je baby goed droog en schoon te houden. Je kunt de huid rondom de navel het beste schoonmaken als je hem een schone luier geeft. En als je baby in bad is geweest, zorg er dan voor dat je de huid rond zijn navel goed afdroogt. Je kunt je baby na het baden ook even zonder kleertjes laten liggen in de warme bad- of babykamer. Zo weet je zeker dat zij huid goed droogt. Bovendien verkleint dit het risico op luieruitslag.
Lekker bewegen
Alles aan het lichaam van je baby beweegt. Hij slaat wild met zijn armen en benen en hij knippert met zijn ogen. Soms staart je baby je verwonderd aan. Reageer hierop door breed naar hem te glimlachen en lieve dingen tegen hem te zeggen.
Kraamtijd
Je kraamtijd begint direct na je bevalling. In deze periode herstel je van je bevalling en leer je je baby kennen. Officieel duurt het zes weken, maar het kan heel goed zijn dat je langer nodig hebt om te wennen aan het moederschap. Wat kun je allemaal verwachten in je kraamtijd?
Geboortevlekken
Ongeveer de helft van de baby’s wordt geboren met kleine rode of roze vlekken op zijn huid. Dit zijn kleine huidaandoeningen, die in de meeste gevallen onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen. Er zijn verschillende geboortevlekken.
Verzorging
Het kleine lichaam van je baby heeft een intensieve verzorging nodig. In bad, luier verschonen, haartjes wassen, huid verzorgen … Nu de kraamhulp weg is, moet je het allemaal zelf doen. Een minicursus babyverzorging.
Geen roze wolk
Kun jij die roze wolk nog niet vinden? Je bent niet de enige hoor. Veel vrouwen voelen zich na de geboorte van haar baby emotioneel niet zo stabiel. Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, variërend van onschuldige kraamtranen tot in sommige gevallen een postpartum depressie. Waar komt dit door?
Reflexen
Zoekreflex, zuigreflex, grijpreflex, loopreflex … En zo heeft je pasgeboren baby nog wel meer reflexen die voortkomen uit zijn natuurlijke instinct om buiten de baarmoeder te kunnen overleven. Wat zijn de belangrijkste reflexen en waar zijn ze goed voor?
Hoe doen andere moeders dat?
Nu je net bevallen bent van je baby zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. Hoe zit het met voeding? Waarom slaapt mijn baby niet door? Moet ik hem oppakken of laten huilen … Herkenbaar? Je bent niet de enige! Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina.
Koud kunstje
Aanleggen, toehappen, zuigen. Borstvoeding geven klinkt heel simpel. Dat is het ook, maar je moet wel even weten hoe het moet. Want hoe leg je je baby het beste aan en waar moet je op letten als hij toehapt? Lees deze tips.
Zo wordt moedermelk gemaakt
Borstvoeding is een uniek samenspel tussen moeder en kind. Deze video van het Voedingscentrum laat precies zien hoe het werkt.
Borstvoeding: hoe vaak en hoe lang?
Om je melkproductie op gang te brengen, is het de eerste weken belangrijk dat je voedt op verzoek. Dat kun je blijven doen, maar je kunt ook een schema aanhouden. Geef je baby de tijd om je borsten leeg te drinken. Je zult merken dat dit steeds sneller gaat.
De ideale houding
Het is belangrijk dat je comfortabel zit of ligt als je borstvoeding geeft. Zo voorkom je slapende lichaamsdelen of kramp. Je kunt kiezen uit verschillende houdingen.
Tip van de redactie
Was je borsten minimaal eenmaal per dag met lauwwarm water. Zónder zeep. Laat ze drogen aan de lucht en trek pas je kleding aan als je tepels helemaal droog zijn. Nog meer tips om pijnlijke tepels te voorkomen.