De 1e week van je baby

De 1e week van je baby

Gefeliciteerd, je bent (weer) moeder geworden!

Je hebt een geweldige prestatie geleverd, nu is het tijd om je baby te leren kennen. Al zal hij de eerste week vooral slapend doorbrengen.

De ontwikkeling van je baby in de 1e week

De eerste week samen met je baby! Na de eerste kennismaking na de bevalling, kun je je baby deze week uitgebreid bestuderen. Heeft hij jouw neus? En die oren, zijn die van je man? Lees alles over de ontwikkeling van je baby in de eerste week na zijn geboorte.

Slaap lekker! Je baby slaapt veel

De eerste week van zijn leven brengt je baby vooral slapend door. Pasgeboren baby’s slapen zo’n 16 tot 24 uur per dag. En dat moet ook, want slapen is heel belangrijk. Je baby krijgt er weer nieuwe energie van en het stimuleert zijn groei en ontwikkeling.

Welke onderzoeken krijgt je baby in de eerste week?

Je baby wordt in de eerste week na zijn geboorte uitgebreid onderzocht. Dat begint al met de beroemde Apgar-test als hij net is geboren. Binnen twee dagen na de geboorte wordt je kind nog eens uitgebreid onderzocht. Tegen het einde van de eerste week krijgt je baby een hielprik en wordt er een gehoortest afgenomen.

Postpartum Mama

Unieke postpartum formule

Postpartum Mama van Vitakruid is een complete formule voor jou als kersverse mama. Het bevat maar liefst 17 nutriënten (o.a. ijzer, vitamine B12 en choline) die zowel je fysieke als mentale gesteldheid ondersteunen na de bevalling.

Bestel direct

De temperatuur van je baby wordt goed in de gaten gehouden

In de eerste vijf dagen na de geboorte wordt de temperatuur van je baby goed in de gaten gehouden. Je baby moet twee keer per dag worden getemperatuurd. Als je je al goed genoeg voelt, kun je dit zelf doen. Anders wil je partner dit misschien wel doen. Natuurlijk kun je ook terugvallen op de kraamverzorgende. Lees hier hoe je de temperatuur van je baby kunt opmeten.

Wanneer komt de kraamvisite?

Natuurlijk wil je niets liever dan je baby aan al je vrienden en familie laten zien, maar probeer de kraamvisite in de eerste week zoveel mogelijk te beperken. Je hebt rust en tijd nodig om aan je baby en de nieuwe gezinssamenstelling te wennen. Of misschien organiseer je liever een kraamfeest over een aantal weken?

Je baby ziet nog niet zoveel

Met grote ogen kijkt hij de wereld in, maar veel ziet hij nog niet. Hij kan nu ongeveer tot twintig centimeter scherp zien. Precies de afstand tussen hem en zijn moeder als hij gevoed wordt. De ontwikkeling van je baby’s zicht in de eerste week is nog beperkt, vanaf 4 tot 6 weken begint je baby basiskleuren te onderscheiden.

ZAZU Robby baby rocker

De beste rocker voor je baby

De ZAZU Robby baby rocker wiegt je baby zachtjes in slaap. Met 5 verschillende schommelniveaus is Robby perfect voor thuis en onderweg. Eenvoudig te gebruiken, bevordert slaap en geeft jou je handen vrij.

Ontdek Robby nu bij ZAZU

Je baby moet wennen aan de stilte om zich heen

Veel pasgeboren baby’s moeten wennen aan de stilte om hun heen. In de baarmoeder hoorden ze altijd wel wat: jouw hartslag, het gerommel in je darmen, jouw stem. Vooral ’s nachts kan de stilte ze onrustig maken.

##Minder kans op astma Wist je dat kinderen die de eerste drie maanden borstvoeding krijgen, minder kans hebben op astma? Astma is de meest voorkomende chronische kinderziekte en dat wil je niet voor jouw kleine. Ontdek wat je nog meer kunt doen met tips en adviezen van Longfonds.

Kraamtijd

Je kraamtijd begint direct na je bevalling. In deze periode herstel je van je bevalling en leer je je baby kennen. Officieel duurt het zes weken, maar het kan heel goed zijn dat je langer nodig hebt om te wennen aan het moederschap. Wat kun je allemaal verwachten in je kraamtijd?

Geboortevlekken

Ongeveer de helft van de baby’s wordt geboren met kleine rode of roze vlekken op zijn huid. Dit zijn kleine huidaandoeningen, die in de meeste gevallen onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen. Er zijn verschillende geboortevlekken.

Apgar-test

Je baby wordt in de eerste week van zijn leven uitgebreid onderzocht. Dat begint al direct na zijn geboorte. De arts of verloskundige kijkt of zijn ademhaling, hartslag en de kleur van zijn huidje in orde zijn, of je baby zijn spieren voldoende spant en of hij goed reageert op bepaalde prikkels. Vaak wordt deze Apgar-test na vijf minuten herhaald.

De rol van je partner

Je partner krijgt het net na de bevalling druk. Wat dacht je van foto’s en filmpjes maken van jullie pasgeboren baby, je (schoon)ouders, familie en vrienden op de hoogte brengen en de geboortekaartjes bestellen? Maar er zijn ook een paar praktische zaken die je partner moet regelen, zoals je kind aangeven bij de burgerlijke stand en de verzekering inlichten. Waar moet je partner nog meer aan denken?

Hoe doen andere moeders dat?

Nu je net bevallen bent van je baby zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. Hoe zit het met voeding? Waarom slaapt mijn baby niet door? Moet ik hem oppakken of laten huilen … Herkenbaar? Je bent niet de enige! Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina.

Herstellen na de bevalling

Hoe lang blijf je na de bevalling nog vloeien? Wat zijn naweeën? En wat kun je doen tegen pijn bij het plassen? In de eerste week na de bevalling kun je last krijgen van allerlei kraamkwalen. Waardoor worden ze veroorzaakt en wat je eraan kunt doen?

Groep B streptokokken

De bacteriën die tot de Groep B streptokokken (GBS) worden gerekend, kunnen verschillende ziekten veroorzaken. Je kind kan al in de baarmoeder besmet raken met deze bacteriën, maar ook nog tijdens de bevalling of na de geboorte. Hoe gevaarlijk is Groep B streptokokken?

In de couveuse

De blijdschap na je bevalling slaat vaak om in angst en onzekerheid als blijkt dat je baby de couveuse in moet. Waarom moet hij naar de couveuse en wat heeft dat voor gevolgen?

Koud kunstje

Aanleggen, toehappen, zuigen. Borstvoeding geven klinkt heel simpel. Dat is het ook, maar je moet wel even weten hoe het moet. Want hoe leg je je baby het beste aan en waar moet je op letten als hij toehapt? Lees deze tips.

Zo wordt moedermelk gemaakt

Borstvoeding is een uniek samenspel tussen moeder en kind. Deze video van het Voedingscentrum laat precies zien hoe het werkt.

Borstvoeding: hoe vaak en hoe lang?

Om je melkproductie op gang te brengen, is het de eerste weken belangrijk dat je voedt op verzoek. Dat kun je blijven doen, maar je kunt ook een schema aanhouden. Geef je baby de tijd om je borsten leeg te drinken. Je zult merken dat dit steeds sneller gaat.

De ideale houding

Het is belangrijk dat je comfortabel zit of ligt als je borstvoeding geeft. Zo voorkom je slapende lichaamsdelen of kramp. Je kunt kiezen uit verschillende houdingen.

Tip van de redactie

Was je borsten minimaal eenmaal per dag met lauwwarm water. ZĂłnder zeep. Laat ze drogen aan de lucht en trek pas je kleding aan als je tepels helemaal droog zijn. Nog meer tips om pijnlijke tepels te voorkomen.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.

Babykalender