De 9e maand van je baby

De 9e maand van je baby

Rustig bij je op schoot zitten willen de meeste baby’s na 9 maanden niet meer. Ze willen op ontdekkingsreis!

Zet hem op de grond en geef hem de ruimte om te spelen en te ontdekken, maar zorg er wel voor dat de omgeving veilig is.

Ontwikkeling van je baby in de 9e maand

Je baby wordt steeds mobieler. Hij tijgert of kruipt vliegensvlug door de kamer. Zorg er daarom voor dat je huis babyproof is en hij zich nergens aan kan bezeren. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 9e maand?

Je baby begint met kruipen

Je baby is constant bezig zijn vaardigheden te ontwikkelen en zijn kennis te vergroten. Al in de baarmoeder begint hij met het trainen van zijn spieren en daar gaat hij na de geboorte onvermoeibaar mee door. Bij de ontwikkeling van je baby in de 9e maand, zal hij gaan proberen om zich zelfstandig voort te bewegen. Hij wil kruipen.

Je baby gaat steeds meer op ontdekkingsreis

Kinderen ontdekken graag de wereld om hen heen. Je kunt je kind daarbij helpen door verschillende stimulansen aan te bieden. Geef hem naast boekjes bijvoorbeeld ook blokken en leer hem behalve liedjes ook zit- en rolspelletjes. Op die manier laat je je kind met veel verschillende dingen kennismaken en stimuleer je zijn leergierigheid. Pas alleen op dat je niet te veel dingen tegelijk aanbiedt. Daarvan raakt je kind in de war.

Hoe vaak doet je baby een middagdutje?

Het ene kind heeft meer slaap nodig dan de ander. De meeste kinderen slapen nog één of twee keer overdag. En dat is goed, want als je kind slaapt groeit hij en verwerkt hij wat hij heeft geleerd. Slapen is gezond en van genoeg rust gaat je kind beter presteren. En zijn ouders ook!

Wat ontwikkelen kinderen vaak als eerste?

Kinderen ontwikkelen vaak eerst de dingen waar ze de meeste belangstelling voor hebben. Of waar ze het meest mee te maken hebben. Zo zal het jongste kind in een gezin met meer kinderen snel kunnen praten omdat hij nou eenmaal veel personen om zich heen heeft die praten.

mijlpaal-4-staan

Kijk, je baby kan al bijna staan!

Samen met VeiligheidNL

Is het je opgevallen dat je baby zich bij een tafel, bank of stoel probeert op te trekken? Bij deze mijlpaal kun jij je baby helpen door:

  • Haal een tafelkleed weg als daar hete thee of koffie op komt te staan.
  • Zorg ervoor dat je baby ruimte heeft om te vallen zodat ‘ie niet tegen scherpe randen aanvalt, als het een keertje misgaat.

Herken elk van de 7 mijlpalen in de ontwikkeling van je kind.

Doe de Mijlpalen-check

Je baby krijgt steeds meer een eigen willetje

Je kind gaat steeds meer karakter tonen. Dat is leuk, maar niet altijd. Want hij wordt ook koppig en begint zijn en jouw grenzen op te zoeken. Dit hoort bij het proces om onafhankelijk te worden. Heel normaal dus, maar soms best lastig.

Het opvoeden kan beginnen!

Wil je dat je kind bepaalde dingen niet doet? Geef hem er dan de kans niet toe. Laat je mobieltje niet op tafel liggen als je niet wilt dat je kind ermee speelt. Verder: negeer gedrag dat je niet wenselijk vindt, maar geen kwaad kan. Dus als hij al je ondergoed uit jouw kast heeft getrokken omdat jij die open hebt laten staan, ruim dan alles op zonder dat je boos op je kind wordt. Anders geef hem aandacht en die verdient hij op dat moment niet. Vanaf wanneer begint het echte opvoeden?

Je baby kan zelfstandig zitten

De kans is groot dat je kind nu goed zelfstandig kan zitten. Niet alleen leuk voor hem, ook voor jou: nu kun je hem namelijk meenemen op de fiets. Heb je al een geschikte fiets met kinderstoeltje?

Het juiste fietsstoeltje

Als je kind goed zelfstandig kan zitten, mag hij mee op de fiets. Het is gezellig en je kind ziet de wereld opeens van een heel ander standpunt. Hij kijkt zijn ogen uit! Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fietsstoeltje?

Voorkomen beter dan genezen

‘Pas op voor je vingers!’ of ‘Pas op voor je hoofd!’ Hoe vaak je het ook zegt, de kans dat zijn kleine vinger toch een keer tussen de deur komt of zijn hoofd tegen de tafel stoot, is groot. Tips voor een veilige omgeving en om ongelukjes te voorkomen.

Een veilige tuin

Lekker spelen in de tuin. Maar niet voordat je ook die babyproof hebt gemaakt. Bouw een hek om de vijver, trek alle giftige planten uit de grond en zorg ervoor dat je baby nooit in de schuur kan komen. Waar moet je nog meer op letten in de tuin of op het balkon?

Hoe doen andere moeders dat?

Ook nu je baby al wat ouder is blijven er nieuwe vragen komen. Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina en wissel tips en ervaringen uit!

Giftige stoffen

Staan de schoonmaakmiddelen in het gootsteenkastje? Als je baby begint te kruipen, kun je ze beter hoog en droog opbergen. Voor je het weet ziet hij een fles allesreiniger aan voor limonade. Hetzelfde geldt voor medicijnen. Want die pijnstiller lijkt wel een snoepje! Je moet er niet aan denken dat je baby giftige stoffen binnenkrijgt.

Op je knieën

Bekijk je huis eens vanaf kruiphoogte, dan zie je opeens veel meer gevaren voor je baby. Zo zie je waarom stopcontacten zo aantrekkelijk zijn en hoe makkelijk het is om het tafelkleed (met een hete pot thee erop) van tafel te trekken.

Tip van de redactie

Ook speelgoed voor je baby moet veilig zijn. Let vooral op bij houten speelgoed. Het mag niet splinteren en gespijkerd zijn. Waar moet je nog meer op letten?

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.