De 8e maand van je baby

De 8e maand van je baby

Nu je baby 8 maanden is kan af en toe flink koppig zijn. Dat hoort helemaal bij het proces om onafhankelijk te worden. Je zult ook merken dat hij overdag steeds langer wakker is.

Je baby wordt ook steeds vatbaarder voor kleine infecties en hij ontkomt niet aan bepaalde kwaaltjes. Wat kun je zelf doen en wanneer ga je naar de huisarts?

Ontwikkeling van je baby in de 8e maand

Je begint het steeds meer te merken: je kind heeft een eigen karakter en een eigen willetje. De kunst is nu om de juiste balans te vinden tussen jouw regels en de eigen inbreng van je kind. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 8e maand?

Zelluf doen: je baby wil het liefst zelf eten

Er is geen grotere pret voor je kind dan zelf zijn fruithapje of groenteprak naar binnen lepelen. Maar het vasthouden van een lepel is helemaal zo makkelijk nog niet. En dan hebben we het nog maar niet over het vinden van zijn eigen mond. Om ervoor te zorgen dat je kind toch genoeg eten binnenkrijgt, kun je hem zelf met een ander lepeltje voeden.

Je baby mag nu ook vlees en vis

Naast groente mag je kind nu ook aardappels en zelfs een beetje vlees, kip of vis eten. Alles fijngemaakt en in kleine porties natuurlijk. Je mag ook een half ei geven in plaats van vlees, maar liever niet vaker dan één keer per week. Blijf nog even voorzichtig met zout en scherpe kruiden. Je kind kan deze ingrediënten nog niet goed verwerken, dus is het beter om zoutloos te koken en het eten naderhand voor jullie naar smaak te kruiden.

Je baby mag yoghurt

Het leukste moment van de avondmaaltijd? Het toetje natuurlijk! Je kunt je kind vanaf nu wat yoghurt geven, al dan niet met een beetje fruit. Begin liever nog niet met zuivelproducten waar suiker in zit. Want: wat je kind niet kent, mist hij ook niet. Hij zal later nog genoeg suiker te verwerken krijgen. Baby’s zijn bovendien enorme zoetekauwen. Als je ze laat wennen aan suiker, bestaat de kans dat ze daarna elk hapje zonder suiker weigeren.

Het eerste boterhammetje

Je kind mag nu ook brood eten. Geef hem tot zijn eerste verjaardag liever geen volkoren, maar wit of bruin brood. De eerste keren kun je het brood eventueel weken in melk of water en de korstjes eraf halen. Doe er lekker smeerkaas op, of jonge kaas (eventueel geraspt), kwark of geprakte banaan. Weet je even niet meer wanneer je baby wat wanneer mag eten? Bekijk dan ons voedingsschema voor je baby van 0 tot 1 jaar.

Denk vooruit over de lichamelijke ontwikkeling van je baby

Na maand acht kan het ineens heel hard gaan met de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Misschien kruipt hij al vrolijk rond of doet verwoede pogingen daartoe en schuift hij op zijn buik of billen voor- of achteruit. Zet het ledikant ook maar alvast een standje lager. Vandaag trekt je kind zich misschien nog niet op, maar dat zegt niets over wat hij morgen doet.

Hoe merk je dat je baby begint met dromen?

Sliep je baby eerst prima, vanaf nu kun je merken dat hij soms angstig wakker wordt. Hij begint te dromen en dat is voor veel kinderen even schrikken. Hem zachtjes troosten helpt het best. Als het even kan, laat je hem in zijn bedje liggen. Aai hem over zijn bolletje en praat zachtjes tegen hem, dan slaapt hij zo weer verder.

Het eerste woordje

Van wat losse ‘ah’s’, ‘uh’s en ‘ffff’s’ gaan de geluiden die je baby maakt steeds meer op woorden lijken. Misschien hoor je wel een eerste ‘mama’! Praat zoveel mogelijk tegen je baby om zijn woordenschat te vergroten. Nog meer tips om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren.

Hoest

Je baby kan last hebben van verschillende soorten hoest. Bij normale hoest komt slijm mee. Zo maakt je kleine zijn longetjes schoon. Bij vastzittende hoest moet hij diep en veel hoesten om het slijm kwijt te raken. Droge of kriebelhoest heeft eigenlijk geen functie, maar is een irritatie van de luchtwegen. Hoesten kan gerust 2 tot 4 weken aanhouden. En bovendien heeft hij de leeftijd waarop hij makkelijk een nieuwe virusinfectie oploopt. Wat kun jij doen voor je baby?

Kwaaltjes: wanneer waarschuw je de arts?

Je baby krijgt bij zijn geboorte antistoffen van jou mee. Als je borstvoeding geeft, wordt hij nog langer beschermd. Maar geen baby ontkomt aan bepaalde babykwaaltjes, zoals een verkoudheid, last van doorkomende tandjes en huiduitslag. Het is soms moeilijk te bepalen wanneer je de huisarts belt. Eén vaste stelregel: als je baby oplopende koorts heeft, het benauwd krijgt en véél minder drinkt, waarschuw je direct je arts.

Luieruitslag

Je baby’s billetjes verdienen bescherming. De huid komt steeds in aanraking met vocht en ontlasting. Dit kan irritaties veroorzaken. Meestal is een dun laagje speciale babyzalf bij elke verschoning voldoende. De roodheid is dan na een paar dagen verdwenen. Soms komen er bacteriën bij die de uitslag verergeren. Je baby heeft dan last van schrale en pijnlijke plekken. Voor deze luieruitslag ga je langs de arts.

RS virus

Het RS virus is actief in de maanden oktober tot en met maart en heel besmettelijk. Volwassenen en kinderen ouder dan 2 jaar doorlopen de infectie als een gewone verkoudheid. Voor je baby kan het gevaarlijk zijn, omdat hij het heel benauwd krijgt. Vooral als hij net of te vroeg is geboren. Als je baby heel ziek wordt, volgt een ziekenhuisopname. Hier krijgt je baby extra zuurstof en vocht toegediend.

Voorkomen beter dan genezen

‘Pas op voor je vingers!’ of ‘Pas op voor je hoofd!’ Hoe vaak je het ook zegt, de kans dat zijn kleine vinger toch een keer tussen de deur komt of zijn hoofd tegen de tafel stoot, is groot. Tips voor een veilige omgeving en om ongelukjes te voorkomen.

Doorkomende tandjes

De eerste tandjes komen door rond 6 maanden. Voor het eerste jaar zijn alle 8 snijtanden boven en onder doorgekomen. Waarschijnlijk merk je dit de aankomende maanden, als je baby hangerig en huilerig is. Hij kwijlt meer en kauwt het liefste op een speeltje. Je kunt waarschijnlijk in zijn mondje zien waar het tandje doorkomt. Hoe verlicht je zijn klachten?

Een veilige tuin

Lekker spelen in de tuin. Maar niet voordat je ook die babyproof hebt gemaakt. Bouw een hek om de vijver, trek alle giftige planten uit de grond en zorg ervoor dat je baby nooit in de schuur kan komen. Waar moet je nog meer op letten in de tuin of op het balkon?

Hoe doen andere moeders dat?

Ook nu je baby al wat ouder is blijven er nieuwe vragen komen. Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina en wissel tips en ervaringen uit!

Giftig grapje

Staan de schoonmaakmiddelen in het gootsteenkastje? Als je baby begint te kruipen, kun je ze beter hoog en droog opbergen. Voor je het weet ziet hij een fles allesreiniger aan voor limonade. Hetzelfde geldt voor medicijnen. Want die pijnstiller lijkt wel een snoepje! Je moet er niet aan denken dat je baby giftige stoffen binnenkrijgt.

Op je knieën

Bekijk je huis eens vanaf kruiphoogte, dan zie je opeens veel meer gevaren voor je baby. Zo zie je waarom stopcontacten zo aantrekkelijk zijn en hoe makkelijk het is om het tafelkleed (met een hete pot thee erop) van tafel te trekken.

Tip van de redactie

Ook speelgoed voor je baby moet veilig zijn. Let vooral op bij houten speelgoed. Het mag niet splinteren en gespijkerd zijn. Waar moet je nog meer op letten?

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.