De 7e maand van je baby

De 7e maand van je baby

Hoera, je baby is een half jaar. Dat mag best gevierd worden!

Na 7 maanden zul je merken dat je baby graag bij dingen wordt betrokken. Hij volgt je door de kamer en zit er graag bij als jullie aan tafel gaan. Dat komt goed uit, want je baby mag zelf ook steeds meer vast voedsel eten.

Ontwikkeling van je baby in de 7e maand

Het eerste half jaar met je baby is voorbij gevlogen. Hij is allang niet meer dat kleine baby’tje van een paar maanden geleden. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 7e maand?

Je baby snapt oorzaak en gevolg

Je kind gaat het steeds beter snappen: er is een oorzaak en dat heeft altijd een gevolg. Als ik met deze rammelaar zwaai, komt er geluid uit. Als ik dit knopje indruk, gaat het licht aan. Maar ook: als ik huil, komt er altijd iemand naar me toe.

Hoe ontstaat verlatingsangst bij je baby?

Naast eenkennigheid kan je kind nu ook last krijgen van verlatingsangst. Dit komt omdat hij het begrip afstand begint te snappen: papa en mama kunnen dichtbij zijn, maar ook ver weg. En omdat hij nog niet begrijpt dat je ook weer terug kunt komen als je (even) weg bent, kan hij flink in paniek raken als je uit zicht bent. Sta je alleen even in de keuken? Praat of zing dan tegen hem, zo weet hij dat je niet ver weg bent.

mijlpaal-3-kruipen

Samen met VeiligheidNL

Kijk, je baby kan al bijna kruipen!

Is het je opgevallen dat je baby als ‘ie op z’n buik ligt op z’n handen gaat steunen? Bij deze mijlpaal kun jij je baby helpen door:

  • Plaats zowel boven als beneden aan de trap een traphekje. En doe deze altijd dicht.
  • Zet schoonmaakmiddelen hoog weg of achter een slot.

De babykast opruimen

De allerkleinste maatjes kleding kan je baby al een tijdje niet meer aan, dus wordt het tijd om de kast op de babykamer eens goed uit te mesten. Dan weet je meteen wat je nog moet aanschaffen in zijn nieuwe maat. Heb je veel kleding over en ga je ze niet bewaren voor een volgend kind, dan kun je het misschien verkopen op een babybeurs of via internet. Natuurlijk kun je het ook aan het Leger des Heils of een andere liefdadigheidsinstelling schenken. Zo hebben meer mensen plezier van de kleding.

Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je baby?

Je kind leert steeds nieuwe geluiden maken. Soms lijken ze op echte woorden. Luister naar hem en herhaal de woorden of klanken die hij zegt. Wijs voorwerpen aan en benoem ze. Praat veel tegen je kind en prijs hem als hij (per ongeluk) een echt woord zegt. Doe voor hoe je moet blazen en met je tong kunt klikken. Dit stimuleert zijn taalontwikkeling.

Samen in de spiegel kijken

De spiegel is leuk speelgoed voor je baby en goed voor de ontwikkeling van je baby in de 7e maand. Maar het is ook leerzaam voor hem om in de spiegel te kijken. Ga er samen voor zitten en laat hem verschillende gezichtsuitdrukkingen zien. Hij is nu oud genoeg om door te krijgen of iemand blij is of verdrietig, door de manier waarop ze kijken en praten.

Je baby kan steeds beter zien

Toen je kind net was geboren, kon hij nog niet ver zien en ook geen kleuren onderscheiden. Nu kan hij al veel verder zien en is zijn beeld niet meer zwart-wit. Laat je kind zoveel mogelijk zien. Verschillende kleuren, patronen, structuren en vormen. Laat hem zijn ogen goed gebruiken, dat is goed voor de ontwikkeling van zijn zicht.

Vaste voeding

Vanaf een half jaar oud heeft je baby echt behoefte aan vaste voeding en bouw je dit langzaam op. Nu je baby 7 maanden is, start je, naast fruit- en groentehapjes, met stukjes brood mét korstje om te leren kauwen. Ook introduceer je pap en andere voeding met vezels.

Doorslapen?

Op deze leeftijd slapen de meeste baby’s de hele nacht door. Geen paniek als jij nog steeds elke nacht boven het bed van je baby hangt om hem in slaap te zingen, het komt echt goed. Misschien heb je iets aan deze slaaptips.

Lekker, een broodje!

Sabbelen en kauwen op een broodkorst of al een hele boterham met beleg. Ook als je baby nog geen tanden heeft, mag je hem brood geven. Het zit boordevol vezels, vitaminen en mineralen.

Hollandse pot

Aardappelen, groente, vlees … Gezond en lekker! Pureren tot een vloeibaar papje hoeft niet meer, laat je baby maar goed op zijn eten kauwen. Zo traint hij zijn mond- en kaakspieren en dat is weer goed voor zijn spraakontwikkeling.

Hoe doen andere moeders dat?

Ook nu je baby al wat ouder is blijven er nieuwe vragen komen. Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina en wissel tips en ervaringen uit!

Mag dit tussendoor?

Tussendoortjes zijn heel belangrijk voor jonge kinderen. Hun maag is nog te klein om in drie hoofdmaaltijden alles binnen te krijgen wat ze nodig hebben. Tussendoortjes zijn daarom een must, maar dan moeten ze natuurlijk wel gezond zijn.

Hoeveel en hoe vaak?

Inspiratie nodig voor lekkere, gezonde en gevarieerde dagmenu’s voor je baby? Kijk eens op de site van het Voedingscentrum.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.

Babykalender