De 6e maand van je baby

De 6e maand van je baby

Je baby is alweer bijna een half jaar. En dat merk je niet alleen aan wat hij allemaal al kan en doet, ook uiterlijk verandert hij veel.

Na 6 maanden heeft hij een lekkere bolle toet, misschien al een volle bos haar en wat zie je daar nou: zijn eerste tandje?

Ontwikkeling van je baby in de 6e maand

Je baby ontwikkelt zich niet alleen fysiek supersnel, ook emotioneel heeft hij in de eerste vijf maanden al heel veel geleerd. Dat is soms ook minder leuk: in deze fase kan hij wat last hebben van eenkennigheid.

mijlpaal-2-tijgeren

Kijk, je baby kan al bijna tijgeren!

Samen met VeiligheidNL

Is het je opgevallen dat je baby zichzelf met z’n handen en voeten afzet? Bij deze mijlpaal kun jij je baby helpen door:

  • Zorg ervoor dat er geen kleine voorwerpen, zoals (knoopcel-)batterijen, muntjes, snoepjes of pillen op de grond liggen.
  • Doe je baby’s sokjes uit, want met blote voetjes kan ‘ie beter afzetten. Herken elk van de 7 mijlpalen in de ontwikkeling van je kind.

Doe de Mijlpalen-check

Eenkennigheid bij je baby

Ieks, een vreemde! Kon je je baby eerst nog bij iedereen op schoot zetten, nu kan hij eenkennig worden in de buurt van vreemden. Dit komt omdat hij nu oud genoeg is om vreemden van bekenden te onderscheiden. Dwing hem vooral niet om bij iemand op schoot te zitten als hij dat niet wil. Stel de persoon netjes aan hem voor en geef je baby te tijd om aan hem of haar te wennen. Laat je baby het tempo bepalen.

Grijpen en dingen vastpakken

Dingen vastpakken en weer loslaten is één van de favoriete bezigheden van je baby op dit moment. Hij heeft zijn grijpbeweging zo goed onder controle dat hij al veel kan pakken. Alleen heel kleine dingen ontglippen hem nog omdat hij de fijnere motoriek die daarvoor is vereist nog niet beheerst. Overpakken kan hij misschien ook al. Het vergt alleen nog wel heel veel concentratie.

VSMKind-Chamodent

Verzorg het tandvlees van je baby

Als het eerste witte puntje doorbreekt in het tandvlees, dient zich een nieuw hoofdstuk aan. Doorkomende tandjes kunnen vervelend aanvoelen. Welke verschijnselen kunnen hierbij ontstaan? En hoe maak je deze periode zo prettig mogelijk voor je baby?

Ontdek het hier

Groente- en fruithapje

Naast pap mag je baby nu ook een groente- of fruithapje eten. Je kunt het beste kiezen voor nitraatarme groentesoorten zoals worteltjes, sperziebonen, bloemkool, doperwtjes en tomaat. De sterke smaak van sommige groente kun je met wat aardappelkruim verzachten.

Bij nitraatrijke groenten zoals andijvie, spinazie en rabarber bestaat de kans dat het lichaam van je kind het nitraat omzet in het schadelijke nitriet. Dat is een stof die je baby nog niet kan verwerken. Met andere koolsoorten dan bloemkool - zoals spruitjes, witte kool en Chinese kool - kun je beter pas na de eerste verjaardag van je kind beginnen. Deze kolen zijn namelijk moeilijk te verteren voor baby’s.

Waarom kwijlt je baby zoveel?

Nu je kind ook vast voedsel eet, kan hij meer speeksel gaan produceren. Ook het doorkomen van tanden kan ervoor zorgen dat je kind gaat kwijlen. Zelf is hij ook erg verbaasd over het water dat uit zijn mond komt. Doe hem een leuke slab om zodat zijn kleren schoon en droog blijven. Het kwijlen gaat vanzelf wel weer over.

Eerste tandje doorgekomen? Goed poetsen!

Zodra je kind tanden heeft, is het belangrijk dat je die elke dag poetst - het liefst na de laatste voeding - met een beetje peutertandpasta met fluoride. Dit wordt geadviseerd door het Ivoren Kruis.

little-steps

Ken jij LITTLE STEPS® al?

Je baby is volop aan het groeien en leren. Hiervoor heeft hij de juiste voeding nodig. LITTLE STEPS® opvolgmelk bevat naast goede voedingsstoffen* voor je baby vanaf 6 maanden nu ook L.reuteri.

*LITTLE STEPS® opvolgmelk bevat, zoals alle opvolgmelk, vitamine A, C en D. Deze vitamines ondersteunen het immuunsysteem.

Probeer nu gratis

Een goed gehoor is belangrijk voor de taalontwikkeling van je baby

Het gehoor van je kind is nu goed ontwikkeld. Hij kan de bron en richting van geluiden bepalen. Goed kunnen horen is ook belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. Je zult merken dat je kind nu ook gaat brabbelen tegen zijn speelgoed. Dat begint al aardig op echt praten te lijken, met verschillende toonhoogtes en klanken. Langzamerhand zullen de klanken die je kind voorbrengt steeds meer op woorden gaan lijken. Overigens begrijpt hij vaak eerder hoe bepaalde dingen heten dan dat hij ze in taal kan uitdrukken. Zo kan hij zijn beer en bal wel aanwijzen, maar niet benoemen.

Pret op het aankleedkussen

Het is heel leuk dat je kind meer gaat bewegen en de mogelijkheden van zijn lichaam ontdekt. Helaas proberen veel kinderen juist tijdens het aan- en uitkleden allerlei nieuwe houdingen uit. Als ouder heb je de ondankbare taak om hem toch in zijn kleren te krijgen. Zo krijg je dat zo snel mogelijk voor elkaar.

  • Hang een mobile op boven het aankleedkussen, dan heeft je baby iets om naar te kijken.
  • Een spiegel bij het aankleedkussen is ook dikke pret. Je kind zal vol verbazing naar het kind in de spiegel kijken.
  • Houd wat speeltjes achter de hand en geef deze alleen op de commode. Het speeltje is nieuw en dus heel interessant.
  • Als je kind zelf met een luier of een leeg potje zalf kan spelen, heeft hij iets anders te doen dan draaien.

Welke tand eerst?

Bij de meeste baby’s komen eerst de onderste twee snijtanden door, daarna de bovenste twee snijtanden en vervolgens de twee tanden aan weerszijden.

Wat een snotneus!

Toen je baby werd geboren, kreeg hij via jouw lichaam een voorraad afweerstoffen mee. Die voorraad is nu zo goed als leeg en hij moet ze nu zelf aanmaken. Dit verlaagt zijn weerstand en daardoor is hij vatbaarder voor verkoudheden, griepjes, ontstekingen en andere babykwaaltjes.

Daar komt een tand!

Vaak kun je goed aan je baby merken dat er een tand doorkomt. Hij zal hangerig en huilerig zijn, slechter slapen, rode wangen hebben, overal op willen bijten en heftige poepluiers hebben. Om echt zeker te weten dat het om een doorkomende tand gaat, kun je zijn tandvlees checken. Is het rood en dik of juist heel bleek, dan komt er duidelijk een tand aan.

Hoe doen andere moeders dat?

Weet je even niet hoe je het aan moet pakken? Of wil je weten hoe andere moeders het doen? Praat met andere moeders over uiteenlopende onderwerpen als ontwikkeling, voedingspatronen, slaapjes, etc. en wissel jouw tips en ervaringen uit op onze Facebook en Instagram pagina.

Poetsen doe je zo

De tanden van je baby poetsen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gebruik een zachte borstel of een vingertandenborstel en schrob vooral in het begin niet al te hard. Nog meer poetstips.

Pijn verzachten

De hele dag jammerend op zijn eigen vingers bijten en midden in de nacht krijsend wakker worden van de pijn. Je baby kán veel last hebben van doorkomende tanden. Zijn tandvlees masseren of hem op een gekoelde bijtring laten bijten kan helpen. Er zijn ook andere manieren om de pijn te verzachten.

Tip van de redactie

Verzorg de eerste tandjes goed! Totdat je kind 2 jaar is, volstaat één keer per dag poetsen. Bij voorkeur ’s avonds, zodat hij met een schoon gebit naar bed gaat. Na zijn tweede verjaardag moet je ’s ochtends én ’s avonds gaan poetsen.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.

Babykalender