De 5e maand van je baby

De 5e maand van je baby

Totdat je baby 6 maanden is, heeft hij geen vast voedsel nódig. Maar de ene baby is eerder toe aan zijn eerste groente- of fruithapje dan de ander.

Kijkt die van jou na 5 maanden het eten al uit je mond en maakt hij smakgeluiden? Dan kun je hem zijn eerste hapje geven.

Ontwikkeling van je baby in de 5e maand

Kan de baby van je vriendin van dezelfde leeftijd al omrollen en jouw baby nog niet? Maak je geen zorgen, ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Uiteindelijk kunnen ze allemaal hetzelfde. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 5e maand?

Wanneer begint je baby met kruipen?

Als je baby op zijn buik ligt, zal hij steeds vaker zijn armen en benen gaan bewegen. Het liefst allemaal tegelijk. Dit komische ‘droogzwemmen’ is de eerste vorm van kruipen. Hij probeert vooruit te komen, maar dit lukt natuurlijk nog niet. Hoe sterk je baby al is, kun je merken als je een optrekspelletje met hem speelt. Laat hem je wijsvingers vastpakken en kijk of hij zichzelf probeert op te trekken. Doe wel voorzichtig!

Babyzwemmen

Als zijn nek sterk genoeg is en hij goed gewend is aan water, is het misschien leuk om met je baby te gaan zwemmen. Veel zwembaden hebben speciale babyzwemuurtjes voor jonge baby’s. In een lekker warm bad zing je liedjes met je baby, doe je leuke spelletjes en leer je andere jonge moeders kennen.

In de buggy zitten

Je kunt je baby vanaf nu af en toe in de buggy laten zitten. Als hij rechtop zit, ziet hij opeens veel meer van de wereld dan alleen de wolken en de toppen van de boom. Laat hem niet te lang achter elkaar zitten, dat is niet goed voor de rug van je baby.

Waarom trekt je baby steeds zijn sokken uit?

Je baby kan je binnenkort weleens met een nieuw trucje verrassen: zelf zijn sokken uittrekken. Hij vindt zijn voeten maar wat interessant, maar dan wel als ze bloot zijn. Die sokken wil hij dus zo snel mogelijk uit hebben. Ook als je buiten loopt en het vriest!

Eerste vaste hapje

Wat een mijlpaal: het eerste hapje vast voedsel. Eindelijk mag je baby ook iets anders hebben dan melk. Fruit- en groentehapjes zijn het meest geschikt om als eerste vaste voedsel aan je baby te serveren. Zorg ervoor dat het hapje goed vloeibaar is. Dit kun je doen door het te pureren met een staafmixer en het aan te lengen met water of melk.

Met welke vaste hapjes begin je?

Een paar ideeën voor fruithapjes zijn:

  • geprakte banaan met gepureerde peer
  • appelpuree
  • gezeefde perziken
  • geprakte banaan met appelmoes

Pas op met pruimen, deze kunnen laxerend werken. Als er allergieën in je familie voorkomen, wacht dan nog even met vruchten als kiwi, mandarijn, sinaasappel, grapefruit, tomaten en aardbeien. Deze geven - in vergelijking met ander fruit - iets meer overgevoeligheidsreacties. Als je baby een verhoogt risico loopt op een allergie, is het verstandig om minimaal zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Borstvoeding heeft een beschermende werking dankzij de antistoffen die erin zitten.

Wat kun je doen als je baby diarree heeft?

Bijna alle baby’s hebben weleens last van diarree. Als je flesvoeding geeft, kun je bij diarree de voeding wat verdunnen, om zo de darmen van je kind zo min mogelijk te irriteren. Let erop dat je baby genoeg vocht binnenkrijgt, want jonge baby’s kunnen snel uitgedroogd raken. Geef bijvoorbeeld wat extra water tussen de voedingen door. En blijf de flessen en spenen minimaal één keer per dag steriliseren.

Lekker spelen met je baby

Lawaai maken doet je baby nu graag, dus doe zelf even je oren dicht en geef hem wat pannen en deksels. Hij zal kraaien van plezier. Andere leuke spelletjes: kiekeboe, verstoppertje met speelgoed en bouwen. Samen spelen met je kind stimuleert zijn ontwikkeling.

Troosten of laten huilen?

Het is een dilemma waar alle ouders weleens mee worstelen. Troosten geniet altijd de voorkeur, zeker de eerste zes maanden. Een jonge baby begrijpt namelijk nog niet dat hij huilen kan gebruiken om zijn ouders te manipuleren. Door hem te troosten zal je baby zich meer geborgen gaan voelen en op den duur minder gaan huilen.

Het eerste hapje

Het beste moment om te beginnen met vaste hapjes is als je baby van vijf naar vier voedingen per dag gaat. Hij zal dan tussen de vier en zes maanden oud zijn. Hij kan zijn hoofd goed rechtop houden en de tongreflex is verdwenen. Die zorgde ervoor dat alles wat in de mond van je baby kwam, werd uitgespuwd. Nu zal hij het hapje dus binnenhouden. Althans, als hij het lekker vindt!

Waarmee beginnen?

Geef je baby eerst eens een paar hapjes rijstepap, dit kunnen zijn darmen het beste verdragen. Daarna kun je zacht fruit of groente pureren met een staafmixer of keukenmachine. Zorg ervoor dat het hapje goed vloeibaar is, dit kun je doen door het aan te lengen met kookvocht of met de melk die je baby gewend is om te drinken.

Rapley methode: zelf eten

Is je baby toe aan vaste voeding? Volgens de Rapley methode pureer je het fruit- of groentehapje niet, maar zet je het in stukken neer. Je baby pakt en eet het dan zelf. Je voedt dus ook niet met een lepeltje. Deze manier van leren eten is genoemd naar onderzoeker Gill Rapley die er een boek over heeft geschreven.

Hoe doen andere moeders dat?

Weet je even niet hoe je het aan moet pakken? Of wil je weten hoe andere moeders het doen? Praat met andere moeders over uiteenlopende onderwerpen als ontwikkeling, voedingspatronen, slaapjes, etc. en wissel jouw tips en ervaringen uit op onze Facebook en Instagram pagina.

Even wennen

Begin met het geven van één soort groente of fruit om je baby te laten wennen aan nieuwe smaken. Geef een paar dagen achter elkaar hetzelfde hapje. Hou vol, want je baby kan het de eerste dag vol afschuw uitspugen en er drie dagen later van smullen. Nog meer tips om je baby aan zijn nieuwe eten te laten wennen.

Tips voor de eerste vaste hapjes

Je baby went het beste aan vast voedsel als je kiest voor eten met een zachte structuur en een eenvoudige smaak. Inspiratie nodig? Tips voor de eerste vaste hapjes.

Tip van de redactie

Van een lepel leren eten is zo makkelijk nog niet. Gebruik een plastic lepeltje en let erop dat je ‘m horizontaal in de mond van je baby stopt. Nog meer tips om je baby van een lepel te leren eten.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.

Babykalender