De 4e maand van je baby

De 4e maand van je baby

Als je baby nog in een wieg slaapt, is de kans groot dat hij er in na 4 maanden uitgroeit.

Tijd om hem in een ledikant te leggen. Als je dat kort en strak opmaakt, slaapt je baby lekker én veilig.

Ontwikkeling van je baby in de 4e maand

Als je baby wakker is - en dat is hij steeds vaker en langer - is hij constant bezig zijn omgeving te observeren. Ook doet hij zijn best om dingen vast te grijpen en doet hij verwoede pogingen om van zijn rug naar zijn buik te rollen. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 4e maand?

Je baby leert wat emoties zijn en hoe hij ze moet uiten

Er breekt een nieuwe fase aan voor je baby. Hij gaat leren wat emoties zijn en hoe hij ze moet uiten. Zo kan hij verdrietig worden als je een speeltje afpakt of stopt met hem te spelen. En dat laat hij horen ook! Hoe hij dat moet doen - maar ook hoe hij moet lachen, verbaasd moet kijken of boos moet worden - leert hij van … jou! Met jou, je partner en eventuele broers of zussen heeft je baby genoeg voorbeelden om zich heen en neemt hij vliegensvlug alle verschillende gezichtsuitdrukkingen over.

Van wieg naar ledikant

Nu je baby 4 maanden oud is, zul je merken dat hij al aardig gegroeid is. De allerkleinste kleertjes kun je alweer opbergen en voor de wieg wordt hij ook wat groot. Tijd om hem in een ledikant te leggen. Maak zijn bed wel altijd kort op, zodat je baby zich niet onder de dekens kan woelen. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een ledikant?

Wanneer krijgt je baby weer vaccinaties?

In zijn vierde maand krijgt je baby zijn derde serie inentingen. Hij krijgt de DKTP-Hib-prik en een vaccinatie tegen pneumokokken. De DKTP-Hib-prik is een combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Hib-ziekten. Je kind kan wat hangerig worden na de inentingen en misschien koorts krijgen. Naast wat extra aandacht en drinken, kun je hem een babyparacetamol in de vorm van een zetpil geven.

Badderen met je baby

Badderen met je baby wordt steeds leuker. Helemaal als jullie samen in het grote bad of onder de douche gaan. Probeer het maar eens, je kind is er nu sterk genoeg voor. Als hij het niet leuk vindt, wacht dan gewoon nog een tijdje en probeer het later weer eens.

Babymassage

Net uit bad is een perfect moment voor een babymassage. Helemaal als hij gespannen is en vaak huilt. Wrijf zachtjes met een lekkere olie over zijn huid. Het huid-op-huidcontact maakt hem heerlijk rustig.

Hoe stimuleer je dat je baby gaat omrollen?

Je baby wordt steeds sterker en ontdekt wat hij allemaal kan met zijn lichaam. Als hij op zijn buik ligt, kan het zomaar zijn dat hij op zijn rug rolt. Het is belangrijk dat je je baby een paar keer per dag op zijn buik legt, zo kan hij zijn nek- en rugspieren trainen. Die heeft hij straks nodig om te kunnen zitten, kruipen en uiteindelijk lopen.

Zwaaien

Je baby gaat zijn lichaamsdelen steeds meer en beter gebruiken. Leuk, want nu kun je allerlei nieuwe spelletjes met hem doen.

De lippen tuiten

Brabbelde je baby tot nu toe vooral met ah’s en uh’s, nu gaat hij ook experimenteren met de vvv- en zzz-klanken. Dat komt omdat hij nu ook zijn lippen gaat gebruiken om geluiden te maken. Het gaat daardoor steeds meer op praten lijken.

Het belang van slapen

In zijn slaap verwerkt je baby wat hij allemaal heeft gezien en geleerd toen hij wakker was. Alleen daarom al is slapen zo belangrijk. Maar ook omdat hij er beter van gaat presteren - hij is immers uitgerust - en omdat slapen simpelweg gezond is.

Hoe doen andere moeders dat?

Weet je even niet hoe je het aan moet pakken? Of wil je weten hoe andere moeders het doen? Praat met andere moeders over uiteenlopende onderwerpen als ontwikkeling, voedingspatronen, slaapjes, etc. en wissel jouw tips en ervaringen uit op onze Facebook en Instagram pagina.

Slaapritme

Sliep je baby in het begin bijna de hele dag en nacht, na 4 maanden heeft hij nog maar zo’n veertien uur slaap per etmaal nodig. Dit verdeelt hij over drie of vier langere slaapjes. Met een beetje mazzel heeft hij inmiddels een eigen slaapritme ontwikkeld en slaapt je baby ’s nachts door.

Slaap veilig, lieverd!

Je baby op zijn rug laten slapen, zijn bed kort opmaken, hem niet te warm en niet te koud aankleden en hem niet onder een dekbed laten slapen … Nog meer richtlijnen om je baby veilig te laten slapen.

Veilig bed

Om veilig te kunnen slapen, moet je baby in een veilig bed liggen. Let er bij de aanschaf van het ledikant op dat de spijlen minimaal 4,5 cm en maximaal 6,5 cm uit elkaar staan. Anders bestaat de kans dat je baby knel komt te zitten met benen of armen of juist tussen de spijlen door uit bed kan vallen. Nog meer tips voor een veilig ledikant.

Bedritueel

Met een vast bedritueel help je je baby om rustig in slaap te vallen. Door elke avond hetzelfde ritueel uit te voeren, weet je baby wanneer het bedtijd is.

Tip van de redactie

Hoe sneller je baby het verschil leert tussen dag en nacht, des te eerder zal hij ’s nachts doorslapen. Dit kun je doen door het ’s avonds goed donker te maken en overdag licht te houden. Ook door elke ochtend een stukje te wandelen leert je baby sneller de dag van de nacht te onderscheiden. Nog meer slaaptips.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.

Babykalender