De 3e maand van je baby

De 3e maand van je baby

Je baby wordt steeds sterker en actiever. Zelf heb je ook weer wat meer energie en krijg je de behoefte om het ‘echte’ leven weer op te pakken. Misschien ga je zelfs wel weer aan het werk.

Dit kan gevolgen hebben voor het geven van borstvoeding. Ga je kolven of stap je over op flesvoeding?

Ontwikkeling van je baby in de 3e maand

Je leert je baby steeds beter kennen en jullie beginnen al aardig met elkaar te communiceren. Aan zijn manier van huilen, piepen of kreunen weet jij precies wat er aan de hand is. Maar je baby gaat nu ook andere geluiden uitbrengen, zoals ah, uh, rrr, en keelklanken. Oftewel de universele babytaal.

Je baby start met brabbelen

Jij en je baby beginnen al aardig met elkaar te communiceren. Aan zijn manier van huilen, piepen of kreunen weet jij precies wat er aan de hand is. Hij gaat nu ook andere geluiden uitbrengen, zoals ah, uh, rrr, en keelklanken zoals ukke en ugge. Kun je er nog geen Nederlands woord uit opmaken? Dat klopt. De taal die je baby nu ‘spreekt’ is de universele babytaal, alle kinderen op de wereld van deze leeftijd maken dezelfde klanken. Pas later zal je baby de klanken selecteren die in het Nederlands voorkomen. Meer informatie over de taalontwikkeling van je kind.

Voorwerpen vastpakken

Dankzij de ontwikkeling van je baby in de 3e maand, zal hij gaan proberen om voorwerpen vast te pakken. Zijn coördinatie is natuurlijk nog niet zo goed, dus zal hij vooral met gebalde vuisten tegen het speeltje slaan dat hij wil pakken. Frustratie dat hij het niet vast kan grijpen volgt, en dat zal hij laten horen ook!

Hoe laat je je baby wennen aan de box?

De ene baby vindt het leuker in de box dan de ander. Maar als je hem er vanaf het begin regelmatig in legt, raakt je baby eraan gewend om eventjes alleen te zijn. Zet de box wel op een centrale plek in de woonkamer, je baby wil graag bij je in de buurt blijven. Nog een tip: leg niet te veel speelgoed in de box, daar raakt je baby alleen maar van in de war. Drie of vier speeltjes is genoeg. Rammelaars zijn favoriet op deze leeftijd.

mijlpaal-1-veiligheid

Kijk, je baby kan al bijna omrollen naar z’n buik!

Samen met VeiligheidNL

Is het je opgevallen dat je baby z’n beentjes af en toe in de lucht gooit en ze dan opzij laat vallen? Bij deze mijlpaal kun jij je baby helpen door:

  • Zorg dat je baby ruimte heeft om te rollen.
  • Leg geen grote knuffels, kussens of andere zachte dingen om je baby heen.
  • Ligt je baby op de commode? Leg altijd even je hand op je z’n buikje, als je wat wilt pakken. En loop niet zomaar weg.

Herken elk van de 7 mijlpalen in de ontwikkeling van je kind.

Doe de Mijlpalen-check

De eerste babyhaartjes verdwijnen

Schrik niet als je wat plukken haar in het bed van je baby vindt. Veel baby’s die met een weelderige haardos zijn geboren, verliezen nu wat nesthaar. Ook kan je baby door het vele liggen een kale plek krijgen op zijn achterhoofd. Dat plekje gaat vanzelf weg wanneer je baby gaat zitten en zijn dag grotendeels rechtop doorbrengt. Ook de haarkleur van je baby kan geleidelijk veranderen.

Wat te doen als je baby verkouden is?

Ziek zijn is nooit leuk. Voor je baby is het helemaal geen pretje. Een onschuldige verkoudheid kan hem behoorlijk van streek maken. Hij moet dan namelijk anders gaan ademen: door zijn mond in plaats van door zijn neus. Een paar huismiddeltjes tegen een verstopte neus: een doorgesneden ui naast zijn bed leggen of een zelfgemaakte zoutoplossing in zijn neus druppelen (verhouding: één theelepel keukenzout op één kopje water). Er zijn ook kant-en-klare neussprays voor kinderen te koop. Wees voorzichtig met andere middeltjes tegen verkoudheid. Vraag altijd eerst aan de apotheker of drogist of het middel veilig is voor een jonge baby. De meeste pillen en poeders zijn dat namelijk niet!

Regelmatig temperatuur opmeten

Pasgeboren baby’s kunnen nog niet goed hun eigen lichaamstemperatuur regelen. Daarom is het vooral de eerste weken belangrijk om goed op te letten of je baby het niet te warm of te koud heeft. Er is sprake van ondertemperatuur als de thermometer 36 graden Celsius of lager aangeeft. Maakt je baby ook een suffige indruk en drinkt hij niet goed, dan moet je de huisarts waarschuwen. Je baby heeft koorts als zijn temperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt. Ook hier geldt: als hij een erg zieke indruk maakt of als je twijfelt, bel dan de huisarts.

Tweede serie vaccinaties

In deze maand krijgt je baby zijn tweede serie inentingen. Hij krijgt de tweede dosis van het rotavirusvaccin in zijn mond gedruppeld. Een infectie met het rotavirus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken, waarvoor kinderen soms zelfs in het ziekenhuis opgenomen worden. De vaccinatie beschermt tegen ernstige gevolgen van een rotavirusinfectie.

Ook krijgt je kind twee prikken: de DKTP-2 en de HIB-2 inentingen. DKTP staat voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Hib is de afkorting voor een bacterie die veel verschillende ziektes kan veroorzaken, waaronder een ernstige vorm van hersenvliesontsteking. Houd er rekening mee dat je baby na de vaccinatie wat hangerig kan worden en zelfs koorts kan krijgen. Een kinderparacetamol in de vorm van een zetpil kan dan verlichting bieden.

Niets missen

Je baby blijft overdag steeds langer wakker tussen zijn voedingen door. En dan wil hij niets missen van wat er in huis gebeurt. Een wippertje is ideaal, hierin kan hij vrij bewegen en observeren wat jij allemaal doet. En jij hebt mooi even je handen vrij voor een momentje voor jezelf.

Hoeveel en hoe vaak voeden?

Je baby kan zelf heel goed aangeven wanneer hij honger heeft. Toch kan een voedingsschema je wat houvast geven. Want hoeveel flesjes geef je per dag. En hoeveel voeding per keer? Voor borstvoeding geldt eigenlijk; je kunt niet teveel geven.

Kolven

Borstvoeding afkolven is handig om je melkproductie op gang te brengen of overvolle borsten juist te ontlasten. Maar ook om een voorraad aan te leggen voor als je een keer zonder je baby de deur uit gaat of weer aan het werk gaat. Zo kan je baby toch moedermelk blijven drinken, ook al ben jij niet altijd in de buurt om het te geven. Kolven is niet moeilijk, maar vereist wel enige handigheid.

Hoe doen andere moeders dat?

Weet je even niet hoe je het aan moet pakken? Of wil je weten hoe andere moeders het doen? Praat met andere moeders over uiteenlopende onderwerpen als ontwikkeling, voedingspatronen, slaapjes, etc. en wissel jouw tips en ervaringen uit op onze Facebook en Instagram pagina.

Zo geef je de fles

De fles geven lijkt zo simpel, maar toch kun je nog veel hebben aan de tips van Nutricia. In deze video doen ze voor hoe het moet.

Soorten voeding

Borstvoeding is er maar in één merk, flesvoeding in heel veel verschillende soorten. Welk merk flesvoeding je kiest, is een eigen keuze. Alles wat in Nederland wordt verkocht, voldoet aan strenge eisen. Voor baby’s met darmklachten of allergieën is er speciale melk.

De beste fles

‘Welke zuigfles heb ik nodig voor mijn baby?’ De eerste maanden is een fles van 125 ml groot genoeg, als je baby ouder wordt en dus meer voeding krijgt, voldoet een fles van 300 ml. Waar let je nog meer op bij de aanschaf van de juiste zuigfles?

Maak een draaiende beweging met de fles en klaar!

Het klaarmaken van flesvoeding is heel eenvoudig. Je doet de juiste hoeveelheid (kraan)water in de fles, warmt het op, doet vervolgens het melkpoeder erbij en maakt met de fles een draaiende beweging, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor kan de baby namelijk krampjes krijgen. Let bij maken van de fles ook goed op de hygiëne.

Tip van de redactie

Voordat je zuigflessen en spenen voor het eerst gebruikt, moet je ze uitkoken om ze bacterievrij te maken (steriliseren). Het simpelste is om ze te laten koken in een pannetje met water.

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.

Babykalender