De 2e maand van je baby

De 2e maand van je baby

De eerste maand na de geboorte van je baby is omgevlogen. Na alle bezoekjes, cadeaus en kraamtranen keert de rust in huis terug. Jij en je baby vinden een dagritme en - doordat je lichamelijk langzaam weer de oude wordt - krijg je in maand 2 steeds meer energie. Gelukkig maar, want de nachten kunnen nog steeds flink worden onderbroken door een hongerige baby.

Ontwikkeling van je baby in de 2e maand

Je baby wordt steeds sterker. Als hij op zijn buik ligt, kan hij al heel even z’n hoofd optillen. Zijn bewegingen worden vloeiender en hij kan meer zien. Leuk, nu kunnen jullie de eerste spelletjes gaan doen!

Je baby begint met spelen

Als je en speeltje voor zijn gezicht heen en weer beweegt, zal je baby proberen om het met zijn ogen te volgen. Nog een leuk spelletje is het trekken van gekke gezichten. Misschien probeert je baby je wel na te doen of gunt hij je een eerste lach.

Toen hij net geboren was, hield je baby zijn handjes meestal stevig gebald tot kleine vuistjes. Nu begint hij ze af en toe te ontspannen en te strekken. Hij verbaast zich over de rare dingen die hij soms voor zijn gezicht ziet bewegen en kan ze een poosje aandachtig bestuderen. Nog meer speeltips om je baby te ondersteunen in zijn ontwikkeling in de 2e maand, vind je hier.

Je baby gaat steeds beter zien

Je baby zal steeds langer wakker blijven tussen de voedingen door, hij begint de wereld steeds interessanter te vinden. Niet zo gek, want hij gaat steeds beter zien. Hij ziet nu dingen scherp tot op een afstand van 30 à 40 centimeter. Felle kleuren zijn nog steeds favoriet.

Je baby ziet er anders uit dan toen hij net geboren was

Als je nu naar de foto’s kijkt van vlak na de bevalling, zul je verbaasd zijn over hoe anders je baby er nu al uitziet. Pasgeboren baby’s hebben naar verhouding een groot hoofd, zijn rimpelig en hebben een vlekkerige huid met huidsmeer en nesthaar. Een maand later is je baby ‘opgedroogd’ en zijn de rimpels rechtgetrokken. Hij ziet er nu nóg mooier uit!

Hoe ziet de huid van je baby eruit na de eerste maand?

Een maand na zijn geboorte is de huid van je baby mooi gladgestreken en zachtroze van kleur. Hij kan wat last hebben van huidproblemen als een droge of een schilferige huid. Verwen hem tijdens het badderen dan met een lekkere badolie en smeer hem daarna goed in met babyolie. Heeft je baby last van berg (schilfertjes op zijn hoofdhuid), dan kun je na het badderen ook zijn hoofdhuid insmeren met babyolie. Even in laten trekken en dan voorzichtig de schilfers met een zachte borstel wegvegen.

Online cursus Babymassage volgen

Extra voordelig online cursus Babymassage volgen

Met de online cursus Babymassage van My Happy Baby leer je aan de hand van duidelijke instructievideo’s hoe jij je baby kunt masseren. De cursus bestaat uit vier lessen die je in je eigen tijd en tempo volgt. Via WIJ ontvang je € 20 korting en betaal je slechts € 29,95.

Je ontvangt na aankoop (in een persoonlijk account) de video’s én een cursusboek met daarin alle informatie die je nodig hebt voor veel massageplezier met je kleintje.

Ontdek de cursus

Pas op voor scherpe nageltjes

De nagels van je baby groeien als kool. Controleer regelmatig of ze niet te lang en daarom te scherp zijn, je baby krabt er gemakkelijk zijn gezicht mee open. De eerste paar weken mocht je ze nog niet knippen, maar nu kun je dat voorzichtig proberen met een speciaal babynagelschaartje. Doe het als je baby rustig bij je ligt en knip de nagels rond af.

Spugen na een voeding

Veel baby’s geven een beetje terug na een voeding. Misschien omdat hij te veel heeft gehad of omdat zijn spijsverteringskanaal nog niet helemaal goed is ontwikkeld. Niks om je zorgen om te maken. Zolang je baby goed groeit, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Naarmate hij ouder wordt, zal hij steeds minder gaan spugen.

Hoe kun je je baby veilig in de draagzak vervoeren?

Tegen het einde van deze tweede maand zijn de nek en rug van je baby sterk genoeg om hem eventjes in de draagzak te kunnen vervoeren. Let erop dat zijn rug en hoofd goed worden ondersteund. Bouw de duur dat hij in de draagzak zit langzaam op. Als je naar buiten gaat, zorg dan voor voldoende bescherming tegen zon of kou. Een mutsje of zonnehoedje is onmisbaar!

Bezoek aan het consultatiebureau

Je gaat voor het eerst naar het consultatiebureau als je baby 4 weken oud is. In het eerste jaar kom je er in totaal acht keer. Neem altijd het groeiboekje en de inentingspapieren van je baby mee. Verder een grote (hand)doek om je baby warm te houden en een schone luier en billendoekjes. Hoe zit zo’n bezoek aan het consultatiebureau er eigenlijk uit?

Alles over vaccineren

Als je baby de leeftijd van 6 tot 9 weken heeft krijgt hij het eerste vaccin. Dit is het rotavirusvaccin, en geen zorgen; dit is geen prik. Het zijn druppeltjes die in de mond van je baby gedruppeld worden. Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waardoor de maag en darmen ontstoken raken en dat wil je natuurlijk niet voor je kleintje. Daarom is het belangrijk dat ze de eerste dosis al krijgen op deze jonge leeftijd. Vanaf volgende maand wordt je baby ingeënt met prikjes tegen diverse kinderziektes. Welke ziektes zijn dat precies? Kan je baby ook ingeënt worden als hij ziek is? En hoe zit het als je baby te vroeg is geboren? Handig om alvast alles te lezen over vaccineren.

Checkpoint

Op het consultatiebureau wegen en meten ze je baby op gezette tijden. Zo houden ze zijn groeicurve en ontwikkeling in de gaten. Om zijn gezondheid te checken, controleren ze het hartje, de longen, liezen, heupen, strekreflexen en fontanel.

3 x R

Rust, reinheid en regelmaat. De drie R’en klinken misschien wat ouderwets, maar kleine baby’s gedijen écht het beste bij een vast dagritme. Het geeft ze houvast en daardoor zullen ze beter eten en slapen. En dat is weer goed voor de ontwikkeling van je baby!

Hoe doen andere moeders dat?

Weet je even niet hoe je het aan moet pakken? Of wil je weten hoe andere moeders het doen? Praat met andere moeders over uiteenlopende onderwerpen als ontwikkeling, voedingspatronen, slaapjes, etc. en wissel jouw tips en ervaringen uit op onze Facebook en Instagram pagina.

Vaccinaties gevaarlijk?

Over vaccineren en vaccinaties is veel tegenstrijdige informatie te vinden. Voor de meeste ouders is het vaccineren van hun kind vanzelfsprekend, maar er zijn ook ouders die twijfels hebben over de veiligheid van vaccinatie. Wat zijn de belangrijkste vragen en antwoorden over vaccineren?

Tip van de redactie

De kans dat je baby het op een brullen zet na een inenting is groot. Gelukkig zijn er genoeg tips om te pijn te verzachten. Het is normaal dat je baby in de loop van de dag of de dag erna verhoging of zelfs koorts krijgt en wat leest heeft van de vaccinatie.

Beeld: iStock.com

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.

Babykalender