De 12e maand van je baby

De 12e maand van je baby

Wat een mijlpaal, je kind viert deze maand zijn allereerste verjaardag. Tijd voor slingers, cadeaus en natuurlijk taart!

Wat heeft je kind veel geleerd in een jaar tijd. Zo klein als hij was toen je hem voor de eerste keer vasthield, zo veel kan hij al na 12 maanden.

Ontwikkeling van je baby in de 12e maand

Je hebt al honderd keer ‘Nee!’ geroepen op het moment dat je baby met zijn hand in de bloempot graait, maar toch blijft hij het doen. Op deze leeftijd begrijpen ze het woord ‘nee’ wel, maar hebben ze er nog moeite mee om het uit te voeren. Ze moeten het verband nog leren leggen. Hoe leer je hem dat?

Wel of geen “nee” zeggen tegen je baby?

“Nee” zeggen tegen je baby is niet leuk. Zeker niet als je dat voortdurend moet doen. Je merkt ook dat het soms helemaal niet helpt. Je kind blijft dan graaien in de bloempot, terwijl je hem al vaak hebt gezegd dat het niet mag. Dat komt omdat kinderen op deze leeftijd ‘nee’ wel begrijpen, maar nog moeite hebben om het uit te voeren. Vaak zeggen ze ook zelf al ‘nee’, terwijl ze iets doen wat niet mag. Ze moeten het verband tussen het woord en de daad die erop hoort te volgen, nog wat beter leren begrijpen. Dat komt vanzelf.

Tot die tijd kun je beter in plaats van nog tien keer ‘nee’ zeggen of boos worden, je kind weghalen uit de situatie en hem verleiden iets anders te gaan doen. Blijf dezelfde dingen wel consequent verbieden, dan leert hij het uiteindelijk wel! Lees ook 25 manieren om nee te zeggen tegen je kind (zonder nee te zeggen).

Op ontdekkingstocht

Liedjes en rijmpjes vond je baby altijd al leuk. Nu ontdekt hij de radio of cd-speler als bron van muziek. Al staand of zittend zul je hem heen en weer zien hoppen op de maat van het liedje. Nog iets nieuws wat hij kan ontdekken: de wereld op z’n kop bekijken door zijn hoofd tussen zijn benen te steken. Alles staat andersom en dat is natuurlijk reuze interessant.

Wat als je baby slechter gaat eten?

Leert je baby eenmaal het woordje ‘nee’, dan kan dit ook effect hebben op zijn eetgedrag. Ineens draait hij zijn hoofd om als jij met je hapje lekkers aankomt. ‘Lus-ik-nie!’ De belangrijkste boodschap: houd de sfeer ontspannen. Besteed niet te veel aandacht aan het eetgedrag. Ga zelf lekker eten. Als je het bord voor zijn neus zet, dan zul je zien dat hij uiteindelijk zelf iets pakt. Of bied af en toe een hap aan. Prijs hem als hij een hap neemt. Positieve aandacht dus.

Je kunt iets dat je baby (ineens) niet lekker vindt, ook verstoppen in iets anders. Of maak het op een andere manier klaar. Broccoli kan in de pastasaus en stamppotjes kun je met allerlei groentes maken, zonder dat je kind het doorheeft. Door de appelmoes roeren is niet meer van ’nu’. Je baby leert hierdoor te veel wennen aan zoet. Nog een paar tips. Geef niet te grote porties. Een heel vol bord staat tegen. Bied ook geen ander eten aan, omdat je bang bent dat je kind te weinig binnen krijgt. Dan eet hij maar een keer wat minder. Morgen weer een dag. ’s Nachts een fles melk geven remt zijn hongergevoel en eetlust. Hij heeft wel zuivel (of een vervangend zuivelproduct) nodig. Maar dit geef je overdag liever in een beker, als toetje of als tussendoortje. En, oefening baart kunst, laat je kind proeven. Eén hap is genoeg. Het kost zo’n tien keer proberen om aan een nieuwe smaak te wennen.

Feesttips voor als je kind 1 jaar wordt

Je kind wordt deze maand alweer 1 jaar. Tijd voor een feestje! Houd er rekening mee dat je kind zijn eerste verjaardag helemaal niet zo leuk kan vinden. Alle drukte en verschillende gezichten om hem heen kunnen hem onrustig maken. Een paar tips om de dag ook voor je kind leuk te houden.

  • Nodig mensen op tijd uit met een leuk kaartje waarop alle informatie staat.
  • Vraag mensen om rekening te houden met het slaapuurtje van je kind.
  • Laat je kind zelf beslissen waarmee hij wil spelen. Vaak vindt hij het inpakpapier leuker dan het dure cadeau!
  • Natuurlijk hoort er bij een verjaardag ook wat lekkers. Maar laat je kind niet te veel snoepen, misselijk worden is niet feestelijk.
  • Feestversiering en ballonnen staan mooi. Pas wel op dat je kind geen ballon stukbijt en inslikt. Hang ballonnen hoog om dit verstikkingsgevaar te voorkomen.
  • Houd je gedurende de dag aan het normale ritme van je kind. Breng hem gewoon naar bed voor het middagslaapje en zorg ervoor dat hij er ’s avonds ook op tijd in ligt.

Je baby is nog steeds een beetje eenkennig

Hij mag dan nu één jaar zijn: je kind vindt het nog steeds niet leuk om bij je vandaan te zijn. Als je weer terugkomt, zal hij je overladen met knuffels en kusjes om zijn liefde te tonen. Vreemden zijn nog steeds eng. Geef hem de tijd om aan mensen te wennen en ze te gaan vertrouwen. Zodra dat het geval is, verdwijnt de angst vanzelf.

Het geheugen van je baby

Je kind is zijn geheugen goed aan het trainen. Hij kan al veel dingen onthouden, weet waar dingen liggen en hoe dingen heten. Hij gaat je ook beter begrijpen. Geef hem een simpele en duidelijk opdracht als ‘leg dat blok op tafel’ en je zult zien dat hij het doet.

Af en toe een traantje

Ook al is het alweer een jaar geleden, je bevalling zal je nog helder voor de geest staan. De emoties die hoorden bij de geboorte van je kind, komen vast ook nog wel een paar keer langs op deze bijzondere dag.

Nadoen en helpen

Je baby doet niets liever dan hetzelfde als jij. Hij wil je maar wat graag helpen. Met potten en pannen spelen als jij aan het koken bent of zelf een boodschap vasthouden in de supermarkt: het maakt je kleintje supertrots! Je kunt ook spelletjes doen waarbij je kind je nadoet: klappen in de handjes, zwaaien, geluidjes maken of woordjes zeggen. Meer leuke spelletjes met je kind.

Cadeautjes

Op zijn eerste verjaardag wordt je kleintje natuurlijk overspoeld met cadeaus. Op deze leeftijd weet hij echter nog niet goed wat een cadeau is. Vaak vindt hij de verpakking interessanter dan het cadeau zelf en kijkt hij niet naar het speelgoed om. Maak je daar niet druk om, dat heeft niets met onbeleefdheid te maken. En doseer voor hem het aantal nieuwe speeltjes. Berg wat cadeautjes op en geef hem af en toe wat nieuws.

Het eerste jaar in beeld

Wow, je baby wordt al bijna één! Dan is er gewoon een heel jaar voorbij. Een jaar vol bijzondere momenten en mooie foto’s. Bundel deze foto’s in een prachtig fotoboek. Ga snel naar smartphoto.nl.

Hoe doen andere moeders dat?

Ook nu je kind al wat ouder is blijven er nieuwe vragen komen. Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina en wissel tips en ervaringen uit!

Tip van de redactie

Nu je kind (bijna) één jaar is, mag hij hetzelfde eten als de rest van het gezin. Er breekt een hele nieuwe eetfase aan. Je baby wil niet meer gevoerd worden, maar zelf eten. Dit is hét moment om je kind gezonde eetgewoontes

Verder lezen?

Benieuwd wat je volgende maand kunt verwachten? Of bekijk nog eens de vorige maand van je baby.