De 11e maand van je baby
Was je eerst alleen nog bezig met het zorgen voor je kind, langzamerhand krijg je er een nieuwe taak bij: opvoeden.
Vanaf 11 maanden laat je kind zijn karakter steeds meer zien.
Ontwikkeling van je baby in de 11e maand
Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijkheid. Zo ook iedere baby. Het karakter en temperament van je baby komt nu op allerlei manieren tot uitdrukking.
Nog een verhaaltje!
Je baby zal het steeds leuker vinden om samen met papa of mama boekjes te lezen. Kies voor stevige boeken die bestand zijn tegen kinderhanden. Vind je het leuk om je baby steeds nieuwe boeken aan te bieden maar wil of kun je niet alles kopen, dan kun je terecht bij de openbare bibliotheek in de buurt. Je kind kan vaak kosteloos lid worden en dan de prachtigste boeken lenen.
Voorlopig reikt het concentratievermogen van je baby niet verder dan tien minuten, dus kies voor korte verhalen met weinig woorden. Voorlezen is ook heel goed voor de spraakontwikkeling van je kind.
Eigen stem
Je baby leert nu ook dat hij met zijn stem aandacht kan trekken. Niet met praten, maar met schreeuwen, het liefst zo hard mogelijk. Hij doet het soms echt om de aandacht, niet eens omdat hij iets wil of ergens pijn heeft.
Dieren in het echt aaien
Dieren in het echt zijn anders dan die uit de boekjes. Op de kinderboerderijen bij (bijna) elke Center Parcs leert je kleine de dieren aanraken en voorzichtig aaien. Dat is een beetje spannend, maar vooral héél leuk! Zeg ‘ja’ tegen quality time samen, in een groene en veilige omgeving dicht bij huis. Boek je cottage en ontvang tot 50% korting.
Bloemkool? Bah!
Vond hij bloemkool vorige week nog heerlijk, nu wil hij het absoluut niet eten. Opeens is je baby heel kieskeurig wat eten betreft. Andersom kan het natuurlijk ook: dat je baby ineens geen genoeg kan krijgen van zijn hapjes en altijd op eten zit te azen.
Tijd voor elkaar
Door alle drukte met je baby kun je wel eens vergeten dat jullie naast papa en mama, ook partners zijn. Een avondje weg met z’n tweetjes is een manier om ook aan die andere rol toe te komen. Regel een oppas voor je baby en ga er lekker op uit.Als je een oppas inhuurt, kun je het best kiezen voor een vertrouwd persoon. Mocht je kind onverwacht wakker worden en de oppas voor zich zien, schrikt hij niet van een vreemd gezicht. Wat je betaalt voor een oppas bij jou thuis, hangt af van een aantal factoren.
Ontdek het maar
Je baby ontdekt steeds meer van de wereld. Tijdens wandelingen of fietstochten kijkt hij zijn ogen uit. Ga eens met hem naar het strand of het bos, dat zal hij zeker leuk vinden. Ook speeltuinen gaat hij steeds spannender vinden. Glijden van de glijbaan en samen met jou schommelen, je zult zien dat hij schatert van plezier.
Kijk, je kind kan al bijna lopen!
Samen met VeiligheidNL
Is het je opgevallen dat je kind langs de tafel loopt en soms een paar stapjes los zet? Bij deze mijlpaal kun jij je kind helpen door:
- Oefenen met een loopwagen en/of loopfiets met drie of vier wielen.
- Nooit een (opblaas)badje met water erin laten staan. Maak het na gebruik meteen leeg.
Herken elk van de 7 mijlpalen in de ontwikkeling van je kind.
Op vakantie
Op vakantie met een dreumes van 11 maanden is hartstikke leuk. Als je met de auto gaat, kun je overwegen om ’s nachts te rijden zodat je baby lekker kan slapen tijdens de lange rit. Aan de andere kant: totdat je baby 2 jaar is, hoef je niet voor hem te betalen als je met het vliegtuig op vakantie gaat. Daar kun je nu dus nog van profiteren.
Als je bezig bent de koffers te pakken, vergeet dan de volgende spullen niet:
- speelgoed, lievelingsknuffel van je baby
- eventueel de pap die je kind lekker vindt
- een anti-muggenmiddel en een klamboe of stuk vitrage
- kinderparacetamol (zetpillen) en een thermometer
- ontsmettingsmiddel, pleisters, pincet en nagelschaartje
- ORS-oplossing in zakjes tegen acute en ernstige diarree
Waar ben je nou?
Voor je baby lijkt het leven één groot spel. Alles wat hij ziet of doet, is leuk en spannend. En alles moet ontdekt worden. Naast kiekeboe, speelt hij nu ook graag verstoppertje. Zijn beloning als hij je heeft gevonden? Een heel dikke knuffel!
Zo hoort het
Het is belangrijk om je baby regels te leren en grenzen te stellen aan zijn gedrag. Dit is nodig om hem te leren zich te gedragen ‘zoals het hoort’. Bovendien leer je hem zo ook het verschil tussen goed en kwaad. Door grenzen te stellen, leert je kind zich te beheersen en hiermee probeer je ook te voorkomen dat hij in gevaarlijke situaties terechtkomt. Maar hoe leer hem die gedragsregels?
Samen delen
Je baby weet niet beter dan dat alles om hem heen zijn bezit is. Of dat nou zijn lievelingsknuffel is of zijn leesboekje. Bovendien snapt je kind nog niet wat uitlenen is. Hij denkt dat hij zijn speelgoed nooit meer terugkrijgt als hij het aan zijn vriendje geeft. Daarom is samen spelen nog best lastig voor je kind. Zo leer je hem delen.
Goed voorbeeld doet goed volgen
Om dingen te leren, kijkt je baby naar zijn vader en moeder. Door jouw gedrag te imiteren, krijgt hij bepaalde (sociale) vaardigheden vliegensvlug onder de knie. Dus geef het goede voorbeeld!
Troosten of laten huilen?
Het is een bekend dilemma: je baby huilt en jij vraagt je af of je wel of niet naar hem toe moet gaan. De één zegt dat het beter is om hem zo snel mogelijk te troosten, de ander vindt dat je de baby moet laten huilen omdat hij dan uiteindelijk toch wel weer in slaapt valt. Wat is waar?
Hoe doen andere moeders dat?
Ook nu je baby al wat ouder is blijven er nieuwe vragen komen. Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina en wissel tips en ervaringen uit!
Tip van de redactie
Het opvoeden van een twee- of meerling is anders dan het opvoeden van broertjes en zusjes van verschillende leeftijden. Bij een meerling heb je twee of meer kinderen in dezelfde levensfase. Dat kan een voordeel zijn, maar soms ook juist niet. Waar moet je rekening mee houden?