De 10e maand van je baby
Je kind wordt na 10 maanden steeds sterker en mobieler. In de box trekt hij zich op tot staan en hij waagt misschien al een paar stapjes langs de tafel.
Laat zien hoe trots je bent en moedig hem aan!
Ontwikkeling van je baby in de 10e maand
Zelf drinken, zelf eten, helpen aankleden. Het duurt misschien allemaal iets langer, maar wat geweldig dat je baby al zoveel zelf wil en kan doen!
Minder eten
Een dagje niet eten is niet zo’n ramp. Belangrijker is dat je kind goed blijft drinken. Meestal duurt het maar een paar dagen. Misschien voelt hij zich niet lekker, of heeft hij gewoon niet zo veel trek. Het zou ook kunnen dat hij zo druk is met het ontdekken van de wereld, dat hij voor zijn geen gevoel geen tijd heeft om te eten.
Echte eetproblemen
Weigert je baby stelselmatig om iets te eten, dan kun je proberen om hem met een speeltje af te leiden. Het wil ook wel eens helpen om het eten te ‘verstoppen’. Zo krijgt een kind dat een boterham met tomaat eet toch groente binnen en eten stukjes fruit in de yoghurt veel makkelijker weg. Heb je twijfels of je baby voldoende eet, raadpleeg dan het consultatiebureau. Zij zullen je misschien vragen om een dagboek bij te houden, waarin je per dag opschrijft wat je baby allemaal eet. Vaak blijkt dan alsnog dat je kind alle benodigde energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.
Vers gemak voor ouders
Pamper jezelf, juist in deze drukke tijd met een baby. Kies uit vele recepten, krijg verse ingrediƫnten thuisbezorgd en bespaar tijd die je aan jezelf of je kleintje kunt besteden.
Met de code HELLO10 krijg je tot wel ā¬ 95 korting en voor altijd gratis snacks* š.
Spetter spetter spat
In bad gaan is allang niet meer alleen een dagelijkse schoonmaakbeurt voor je baby, maar een waterfestijn op zich. Hij zal het heerlijk vinden om met het water te spelen en te spetteren. Alleen haren wassen kan een probleem blijven, dat vinden de meeste kinderen gewoon niet leuk. Zorg in elk geval altijd voor een shampoo die niet in de ogen prikt.
Zelf drinken
Als je baby zich deze vaardigheid nog niet eigen heeft gemaakt, kun je vanaf nu proberen om hem uit een beker te laten drinken. In het begin zal hij flink knoeien. Geef hem niet meer dan een bodempje in zijn beker en doe hem een grote slab om.
Wat voor beker?
Er zijn bekers met of zonder tuit. Vaak is een tuit in het begin handig om het drinken te leren, daarna kun je de tuit eraf halen en je baby uit de beker laten drinken. Ga voor een tuitbeker die niet lekt, ook al houd je ām ondersteboven. De beker constant rechtop houden, is nog wat moeilijk voor je kleintje.
Helpen aankleden
Naast zelf drinken en eten wil je baby steeds meer dingen zelf doen. Zich aankleden bijvoorbeeld. Door hem steeds te vertellen wat er gebeurt - hemdje aan, daar is de ene arm en nu de andere! - leert je kind welke handelingen komen kijken bij het aankleden en in welke volgorde ze plaatsvinden.
Staan
Je baby zal nu waarschijnlijk pogingen doen om te gaan staan. Als het lukt, zal hij apetrots op zichzelf zijn en enthousiast zijn benen buigen en strekken. Helaas zijn die babybeentjes meestal nog niet sterk genoeg om lang te kunnen staan, dus zakt hij na een tijdje weer terug in zitpositie.
Langs de bank
Als je baby het staan eenmaal onder de knie heeft, zal hij proberen om te gaan lopen. Niet meteen los, maar langs de bank of een tafel, zodat hij nog voldoende houvast heeft. Aan je handen wil hij ook best de kamer rond. Merkt hij dat je hem los wil laten, dan laat hij zich prompt zakken. Dat durft hij nog niet. Er zijn kinderen die nu al goed los kunnen lopen, die zijn er snel bij.
Kiekeboe!
Je baby heeft inmiddels geleerd dat wat weg is, ook weer terug kan komen. En dat als hij iets niet ziet, dat het niet per se verdwenen is. Speel eens verstoppertje met hem, dat zal hij geweldig vinden. Meer leuke spelletjes om samen te doen.
De wereld ontdekken Ć©n op vakantie!
In de kinderwagen een rondje langs het wasberenverblijf of voorop de fiets naar de otters kijken. Zelfs in de achtertuin van je vernieuwde cottage van Center Parcs kan je kleintje de wereld ontdekken met de dieren die er graag vertoeven. Nu tot 50% korting op je cottagehuur.
Het eerste woordje
Van plotselinge kreten en gekraai, naar een eindeloos repertoire van brabbeltoontjes. En dan is daar plotseling het eerste, echte, doelbewust uitgesproken woordje! Wanneer kun je dat eerste woordje ongeveer verwachten? En welk eerste woordje zegt je baby dan?
Optrek-veilig?
Nu je baby doorheeft hoe hij kan gaan staan, zal hij dat niet alleen veilig in de box proberen, maar overal waar hij zich maar aan kan optrekken. Het tafelkleed met de theepot erop bijvoorbeeld. Maak je huis daarom snel baby-optrek-proof.
Zelf leren lopen
Je kind gaat lopen als hij daar aan toe is, zowel geestelijk als lichamelijk. De eerste stapjes gaan vaak per ongeluk. Hij ziet iets wat hij wil hebben en zet een stap. Als zijn missie is gelukt, zal dat hem genoeg motivatie geven om het nog eens te doen. Helemaal zelf. Maar jij kunt hem ook stimuleren om de eerste stapjes te zetten.
Meer energie
Als je kind staat en loopt, verbruikt hij opeens veel meer energie. Hij zal dan ook meer voeding nodig hebben. Vraag je je af of hij wel genoeg binnenkrijgt? Schrijf eens op wat je baby eet een drinkt op een dag, dan krijg je een helder beeld. Mocht je het te weinig vinden, geef dan iets extraās tussen de maaltijden door. Kies wel voor gezonde tussendoortjes.
Fases van het lopen
Je baby zal niet van de ene op de andere dag opstaan en naar de andere kant van de kamer lopen. Leren lopen gaat bij de meeste kinderen in drie fases: langs objecten lopen, afstanden overbruggen en zelfstandig lopen.
Tip van de redactie
Leren lopen doet je kind het beste op zijn blote voeten. Bij het zetten van zijn eerste stapjes gebruikt hij zijn tenen om zijn evenwicht te bewaren. Schoenen hoef je dus echt nog niet voor hem te kopen.
Hoe doen andere moeders dat?
Ook nu je baby al wat ouder is blijven er nieuwe vragen komen. Praat met andere moeders op onze Facebook en Instagram pagina en wissel tips en ervaringen uit!