Ontwikkeling van je kind in de 12e maand

Ontwikkeling van je kind in de 12e maand

Hoera, je kind wordt deze maand 1 jaar. Van een onafhankelijke baby naar een stoere dreumes. Wat heeft hij veel geleerd in een jaar! Hoe verloopt de ontwikkeling van je kind in de 12e maand?

Wel of geen "nee" zeggen tegen je kind?

"Nee" zeggen tegen je kind is niet leuk. Zeker niet als je dat voortdurend moet doen. Je merkt ook dat het soms helemaal niet helpt. Je kind blijft dan graaien in de bloempot, terwijl je hem al vaak hebt gezegd dat het niet mag. Dat komt omdat kinderen op deze leeftijd ‘nee’ wel begrijpen, maar nog moeite hebben om het uit te voeren. Vaak zeggen ze ook zelf al ‘nee’, terwijl ze iets doen wat niet mag. Ze moeten het verband tussen het woord en de daad die erop hoort te volgen, nog wat beter leren begrijpen. Dat komt vanzelf.

Tot die tijd kun je beter in plaats van nog tien keer ‘nee’ zeggen of boos worden, je kind weghalen uit de situatie en hem verleiden iets anders te gaan doen. Blijf dezelfde dingen wel consequent verbieden, dan leert hij het uiteindelijk wel! Lees ook 25 manieren om nee te zeggen tegen je kind (zonder nee te zeggen).

Op ontdekkingstocht

Liedjes en rijmpjes vond je kind altijd al leuk. Nu ontdekt hij de radio of cd-speler als bron van muziek. Al staand of zittend zul je hem heen en weer zien hoppen op de maat van het liedje. Nog iets nieuws wat hij kan ontdekken: de wereld op z’n kop bekijken door zijn hoofd tussen zijn benen te steken. Alles staat andersom en dat is natuurlijk reuze interessant.

Wat als je kind slechter gaat eten?

Leert je kind eenmaal het woordje ‘nee’, dan kan dit ook effect hebben op zijn eetgedrag. Ineens draait hij zijn hoofd om als jij met je hapje lekkers aankomt. ‘Lus-ik-nie!’ De belangrijkste boodschap: houd de sfeer ontspannen. Besteed niet te veel aandacht aan het eetgedrag. Ga zelf lekker eten. Als je het bord voor zijn neus zet, dan zul je zien dat hij uiteindelijk zelf iets pakt. Of bied af en toe een hap aan. Prijs hem als hij een hap neemt. Positieve aandacht dus.

Je kunt iets dat je kind (ineens) niet lekker vindt, ook verstoppen in iets anders. Of maak het op een andere manier klaar. Broccoli kan in de pastasaus en stamppotjes kun je met allerlei groentes maken, zonder dat je kind het doorheeft. Door de appelmoes roeren is niet meer van 'nu'. Je kind leert hierdoor te veel wennen aan zoet. Nog een paar tips. Geef niet te grote porties. Een heel vol bord staat tegen. Bied ook geen ander eten aan, omdat je bang bent dat je kind te weinig binnen krijgt. Dan eet hij maar een keer wat minder. Morgen weer een dag. ’s Nachts een fles melk geven remt zijn hongergevoel en eetlust. Hij heeft wel zuivel (of een vervangend zuivelproduct) nodig. Maar dit geef je overdag liever in een beker, als toetje of als tussendoortje. En, oefening baart kunst, laat je kind proeven. Eén hap is genoeg. Het kost zo’n tien keer proberen om aan een nieuwe smaak te wennen.

Feesttips
 voor als je kind 1 jaar wordt

Je kind wordt deze maand alweer 1 jaar. Tijd voor een feestje! Houd er rekening mee dat je kind zijn eerste verjaardag helemaal niet zo leuk kan vinden. Alle drukte en verschillende gezichten om hem heen kunnen hem onrustig maken. Een paar tips om de dag ook voor je kind leuk te houden.

  • Vraag mensen om rekening te houden met het slaapuurtje van je kind.
  • Laat je kind zelf beslissen waarmee hij wil spelen. Vaak vindt hij het inpakpapier leuker dan het dure cadeau!
  • Natuurlijk hoort er bij een verjaardag ook wat lekkers. Maar laat je kind niet te veel snoepen, misselijk worden is niet feestelijk.
  • Feestversiering en ballonnen staan mooi. Pas wel op dat je kind geen ballon stukbijt en inslikt. Hang ballonnen hoog om dit verstikkingsgevaar te voorkomen.
  • Houd je gedurende de dag aan het normale ritme van je kind. Breng hem gewoon naar bed voor het middagslaapje en zorg ervoor dat hij er 's avonds ook op tijd in ligt.

Je kind is nog steeds een beetje eenkennig

Hij mag dan nu één jaar zijn: je kind vindt het nog steeds niet leuk om bij je vandaan te zijn. Als je weer terugkomt, zal hij je overladen met knuffels en kusjes om zijn liefde te tonen. Vreemden zijn nog steeds eng. Geef hem de tijd om aan mensen te wennen en ze te gaan vertrouwen. Zodra dat het geval is, verdwijnt de angst vanzelf.

Het geheugen van je kind

Je kind is zijn geheugen goed aan het trainen. Hij kan al veel dingen onthouden, weet waar dingen liggen en hoe dingen heten. Hij gaat je ook beter begrijpen. Geef hem een simpele en duidelijk opdracht als ‘leg dat blok op tafel’ en je zult zien dat hij het doet.

Reacties (1)

afbeelding van Aric-1315717
1 november 2018
Ik vind het echt leuk van jullie mij kindje gaat houden..