Ontwikkeling van je kind in de 12e maand

Hoera, je kind wordt deze maand één jaar. Van een onafhankelijke baby naar een stoere dreumes. Wat heeft hij veel geleerd in een jaar!

Nee, nee, nee ...

"Nee" zeggen tegen je kind is niet leuk. Zeker niet als je dat voortdurend moet doen. Je merkt ook dat het soms helemaal niet helpt. Je kind blijft dan graaien in de bloempot, terwijl je hem al vaak hebt gezegd dat het niet mag. Dat komt omdat kinderen op deze leeftijd ‘nee’ wel begrijpen, maar nog moeite hebben om het uit te voeren. Vaak zeggen ze ook zelf al ‘nee’, terwijl ze iets doen wat niet mag. Ze moeten het verband tussen het woord en de daad die erop hoort te volgen, nog wat beter leren begrijpen. Dat komt vanzelf.

Tot die tijd kun je beter in plaats van nog tien keer ‘nee’ zeggen of boos worden, je kind weghalen uit de situatie en hem verleiden iets anders te gaan doen. Blijf dezelfde dingen wel consequent verbieden, dan leert hij het uiteindelijk wel!

De wereld op z’n kop

Liedjes en rijmpjes vond je kind altijd al leuk. Nu ontdekt hij de radio of cd-speler als bron van muziek. Al staand of zittend zul je hem heen en weer zien hoppen op de maat van het liedje. Nog iets nieuws wat hij kan ontdekken: de wereld op z’n kop bekijken door zijn hoofd tussen zijn benen te steken. Alles staat andersom en dat is natuurlijk reuze interessant.

Opvolgmelk blijft verstandig

Voorheen was het advies dat je kind na zijn eerste verjaardag gewone melk mocht gaan drinken. Inmiddels is bekend dat gewone melk voor de nieren van je kind nog te veel zout en eiwitten bevat en te weinig ijzer en andere belangrijke stoffen. Speciale opvolgmelk voor peuters is beter tot je kind minstens 18 maanden oud is. Na de geboorte zijn de nieren namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Pas met 18 maanden werken ze op het niveau van een volwassene. De nierbelasting wordt voor een belangrijk deel bepaald door de hoeveelheid eiwit, natrium, kalium, chloride en fosfaat in de voeding. Bijvoorbeeld een hoge inname van eiwit veroorzaakt een toename van het vochtverlies. Om de nierbelasting minimaal te houden, dient de voeding een beperkte hoeveelheid eiwit en enkele mineralen te bevatten. Vandaar het advies om opvolgmelk te geven. Per dag heeft je kind ongeveer een halve liter aan zuivelproducten nodig. Een bekertje yoghurt, vla of kwark mag daar ook best bij zitten.

Feesttips


Je kind wordt deze maand alweer één jaar. Tijd voor een feestje! Houd er rekening mee dat je kind zijn eerste verjaardag helemaal niet zo leuk kan vinden. Alle drukte en verschillende gezichten om hem heen kunnen hem onrustig maken. Een paar tips om de dag ook voor je kind leuk te houden.

  • Vraag mensen om rekening te houden met het slaapuurtje van je kind.
  • Laat je kind zelf beslissen waarmee hij wil spelen. Vaak vindt hij het inpakpapier leuker dan het dure cadeau!
  • Natuurlijk hoort er bij een verjaardag ook wat lekkers. Maar laat je kind niet te veel snoepen, misselijk worden is niet feestelijk.
  • Feestversiering en ballonnen staan mooi. Pas wel op dat je kind geen ballon stukbijt en inslikt. Hang ballonnen hoog om dit verstikkingsgevaar te voorkomen.
  • Houd je gedurende de dag aan het normale ritme van je kind. Breng hem gewoon naar bed voor het middagslaapje en zorg ervoor dat hij er 's avonds ook op tijd in ligt.

Mama is de liefste

Hij mag dan nu één jaar zijn: je kind vindt het nog steeds niet leuk om bij je vandaan te zijn. Als je weer terugkomt, zal hij je overladen met knuffels en kusjes om zijn liefde te tonen. Vreemden zijn nog steeds eng. Geef hem de tijd om aan mensen te wennen en ze te gaan vertrouwen. Zodra dat het geval is, verdwijnt de angst vanzelf.

Geheugen

Je kind is zijn geheugen goed aan het trainen. Hij kan al veel dingen onthouden, weet waar dingen liggen en hoe dingen heten. Hij gaat je ook beter begrijpen. Geef hem een simpele en duidelijk opdracht als ‘leg dat blok op tafel’ en je zult zien dat hij het doet.

Reacties (1)

afbeelding van Aric-1315717
1 november 2018
Ik vind het echt leuk van jullie mij kindje gaat houden..