Ontwikkeling van je kind in de 11e maand

Ontwikkeling van je kind in de 11e maand

Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijkheid. Zo ook iedere baby. Het karakter en temperament van je baby komt nu op allerlei manieren tot uitdrukking.

Nog een verhaaltje!

Je kind zal het steeds leuker vinden om samen met papa of mama boekjes te lezen. Kies voor stevige boeken die bestand zijn tegen kinderhanden. Vind je het leuk om je kind steeds nieuwe boeken aan te bieden maar wil of kun je niet alles kopen, dan kun je terecht bij de openbare bibliotheek in de buurt. Je kind kan vaak kosteloos lid worden en dan de prachtigste boeken lenen.

Voorlopig reikt het concentratievermogen van je kind niet verder dan tien minuten, dus kies voor korte verhalen met weinig woorden. Voorlezen is ook heel goed voor de spraakontwikkeling van je kind.

Eigen stem

Je kind leert nu ook dat hij met zijn stem aandacht kan trekken. Niet met praten, maar met schreeuwen, het liefst zo hard mogelijk. Hij doet het soms echt om de aandacht, niet eens omdat hij iets wil of ergens pijn heeft.

Bloemkool? Bah!

Vond hij bloemkool vorige week nog heerlijk, nu wil hij het absoluut niet eten. Opeens is je kind heel kieskeurig wat eten betreft. Andersom kan het natuurlijk ook: dat je kind ineens geen genoeg kan krijgen van zijn hapjes en altijd op eten zit te azen.

Tijd voor elkaar

Door alle drukte met je kind kun je wel eens vergeten dat jullie naast papa en mama, ook partners zijn. Een avondje weg met z'n tweetjes is een manier om ook aan die andere rol toe te komen. Regel een oppas voor je kind en ga er lekker op uit.Als je een oppas inhuurt, kun je het best kiezen voor een vertrouwd persoon. Mocht je kind onverwacht wakker worden en de oppas voor zich zien, schrikt hij niet van een vreemd gezicht. Wat je betaalt voor een oppas bij jou thuis, hangt af van een aantal factoren.

Ontdek het maar

Je kind ontdekt steeds meer van de wereld. Tijdens wandelingen of fietstochten kijkt hij zijn ogen uit. Ga eens met hem naar het strand of het bos, dat zal hij zeker leuk vinden. Ook speeltuinen gaat hij steeds spannender vinden. Glijden van de glijbaan en samen met jou schommelen, je zult zien dat hij schatert van plezier.

Op vakantie

Op vakantie met een dreumes van 11 maanden is hartstikke leuk. Als je met de auto gaat, kun je overwegen om ’s nachts te rijden zodat je kind lekker kan slapen tijdens de lange rit. Aan de andere kant: totdat je kind 2 jaar is, hoef je niet voor hem te betalen als je met het vliegtuig op vakantie gaat. Daar kun je nu dus nog van profiteren.

Als je bezig bent de koffers te pakken, vergeet dan de volgende spullen niet:

  • speelgoed, lievelingsknuffel van je kind
  • eventueel de pap die je kind lekker vindt
  • een anti-muggenmiddel en een klamboe of stuk vitrage
  • kinderparacetamol (zetpillen) en een thermometer
  • ontsmettingsmiddel, pleisters, pincet en nagelschaartje
  • ORS-oplossing in zakjes tegen acute en ernstige diarree

Reacties (1)

afbeelding van pame-520614
3 augustus 2014
prima artikel, alleen het gedeelte over dat je kind gratis mee mag vliegen klopt niet hoor, je max wel tegen een x bedrag je kind op schoot nemen, maar niets is voor niets in deze maatschapij