Ontwikkeling van je kind in de 10e maand

Zelf drinken, zelf eten, helpen aankleden. Het duurt misschien allemaal iets langer, maar wat geweldig dat je kind al zoveel zelf wil en kan doen!

Minder eten

Een dagje niet eten is niet zo'n ramp. Belangrijker is dat je kind goed blijft drinken. Meestal duurt het maar een paar dagen. Misschien voelt hij zich niet lekker, of heeft hij gewoon niet zo veel trek. Het zou ook kunnen dat hij zo druk is met het ontdekken van de wereld, dat hij voor zijn geen gevoel geen tijd heeft om te eten.

Echte eetproblemen

Weigert je kind stelselmatig om iets te eten, dan kun je proberen om hem met een speeltje af te leiden. Het wil ook wel eens helpen om het eten te 'verstoppen'. Zo krijgt een kind dat een boterham met tomaat eet toch groente binnen en eten stukjes fruit in de yoghurt veel makkelijker weg. Heb je twijfels of je kind voldoende eet, raadpleeg dan het consultatiebureau. Zij zullen je misschien vragen om een dagboek bij te houden, waarin je per dag opschrijft wat je kind allemaal eet. Vaak blijkt dan alsnog dat je kind alle benodigde energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Spetter spetter spat

In bad gaan is allang niet meer alleen een dagelijkse schoonmaakbeurt voor je kind, maar een waterfestijn op zich. Hij zal het heerlijk vinden om met het water te spelen en te spetteren. Alleen haren wassen kan een probleem blijven, dat vinden de meeste kinderen gewoon niet leuk. Zorg in elk geval altijd voor een shampoo die niet in de ogen prikt.

Zelf drinken

Als je kind zich deze vaardigheid nog niet eigen heeft gemaakt, kun je vanaf nu proberen om je kind uit een beker te laten drinken. In het begin zal hij flink knoeien. Geef hem niet meer dan een bodempje in zijn beker en doe hem een grote slab om.

Wat voor beker?

Er zijn bekers met of zonder tuit. Vaak is een tuit in het begin handig om het drinken te leren, daarna kun je de tuit eraf halen en je kind uit de beker laten drinken. Ga voor een tuitbeker die niet lekt, ook al houd je ‘m ondersteboven. De beker constant rechtop houden, is nog wat moeilijk voor je kind.

Helpen aankleden

Naast zelf drinken en eten wil je kind steeds meer dingen zelf doen. Zich aankleden bijvoorbeeld. Door hem steeds te vertellen wat er gebeurt - hemdje aan, daar is de ene arm en nu de andere! - leert je kind welke handelingen komen kijken bij het aankleden en in welke volgorde ze plaatsvinden.

Staan

Je baby zal nu waarschijnlijk pogingen doen om te gaan staan. Als het lukt, zal hij apetrots op zichzelf zijn en enthousiast zijn benen buigen en strekken. Helaas zijn die babybeentjes meestal nog niet sterk genoeg om lang te kunnen staan, dus zakt hij na een tijdje weer terug in zitpositie.

Langs de bank

Als je baby het staan eenmaal onder de knie heeft, zal hij proberen om te gaan lopen. Niet meteen los, maar langs de bank of een tafel, zodat hij nog voldoende houvast heeft. Aan je handen wil hij ook best de kamer rond. Merkt hij dat je hem los wil laten, dan laat hij zich prompt zakken. Dat durft hij nog niet. Er zijn kinderen die nu al goed los kunnen lopen, die zijn er snel bij.

Kiekeboe!

Je kind heeft inmiddels geleerd dat wat weg is, ook weer terug kan komen. En dat als hij iets niet ziet, dat het niet per se verdwenen is. Speel eens verstoppertje met hem, dat zal hij geweldig vinden. Meer leuke spelletjes om samen te doen.