Ontwikkeling van je baby in de 9e maand

Ontwikkeling van je baby in de 9e maand

Je baby wordt steeds mobieler. Hij tijgert of kruipt vliegensvlug door de kamer. Zorg er daarom voor dat je huis babyproof is en hij zich nergens aan kan bezeren. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 9e maand?

Je baby begint met kruipen

Je baby is constant bezig zijn vaardigheden te ontwikkelen en zijn kennis te vergroten. Al in de baarmoeder begint hij met het trainen van zijn spieren en daar gaat hij na de geboorte onvermoeibaar mee door. Bij de ontwikkeling van je baby in de 9e maand, zal hij gaan proberen om zich zelfstandig voort te bewegen. Hij wil kruipen.

Je baby gaat steeds meer op ontdekkingsreis

Kinderen ontdekken graag de wereld om hen heen. Je kunt je kind daarbij helpen door verschillende stimulansen aan te bieden. Geef hem naast boekjes bijvoorbeeld ook blokken en leer hem behalve liedjes ook zit- en rolspelletjes. Op die manier laat je je kind met veel verschillende dingen kennismaken en stimuleer je zijn leergierigheid. Pas alleen op dat je niet te veel dingen tegelijk aanbiedt. Daarvan raakt je kind in de war.

Hoe vaak doet je baby een middagdutje?

Het ene kind heeft meer slaap nodig dan de ander. De meeste kinderen slapen nog één of twee keer overdag. En dat is goed, want als je kind slaapt groeit hij en verwerkt hij wat hij heeft geleerd. Slapen is gezond en van genoeg rust gaat je kind beter presteren. En zijn ouders ook!

Wat ontwikkelen kinderen vaak als eerste?

Kinderen ontwikkelen vaak eerst de dingen waar ze de meeste belangstelling voor hebben. Of waar ze het meest mee te maken hebben. Zo zal het jongste kind in een gezin met meer kinderen snel kunnen praten omdat hij nou eenmaal veel personen om zich heen heeft die praten.

Je baby krijgt steeds meer een eigen willetje

Je kind gaat steeds meer karakter tonen. Dat is leuk, maar niet altijd. Want hij wordt ook koppig en begint zijn en jouw grenzen op te zoeken. Dit hoort bij het proces om onafhankelijk te worden. Heel normaal dus, maar soms best lastig.

Het opvoeden kan beginnen!

Wil je dat je kind bepaalde dingen niet doet? Geef hem er dan de kans niet toe. Laat je mobieltje niet op tafel liggen als je niet wilt dat je kind ermee speelt. Verder: negeer gedrag dat je niet wenselijk vindt, maar geen kwaad kan. Dus als hij al je ondergoed uit jouw kast heeft getrokken omdat jij die open hebt laten staan, ruim dan alles op zonder dat je boos op je kind wordt. Anders geef hem aandacht en die verdient hij op dat moment niet. Vanaf wanneer begint het echte opvoeden?

Je baby kan zelfstandig zitten

De kans is groot dat je kind nu goed zelfstandig kan zitten. Niet alleen leuk voor hem, ook voor jou: nu kun je hem namelijk meenemen op de fiets. Heb je al een geschikte fiets met kinderstoeltje?