Ontwikkeling van je baby in de 8e maand

Ontwikkeling van je baby in de 8e maand

Je begint het steeds meer te merken: je kind heeft een eigen karakter en een eigen willetje. De kunst is nu om de juiste balans te vinden tussen jouw regels en de eigen inbreng van je kind. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 8e maand?

Zelluf doen: je baby wil het liefst zelf eten

Er is geen grotere pret voor je kind dan zelf zijn fruithapje of groenteprak naar binnen lepelen. Maar het vasthouden van een lepel is helemaal zo makkelijk nog niet. En dan hebben we het nog maar niet over het vinden van zijn eigen mond. Om ervoor te zorgen dat je kind toch genoeg eten binnenkrijgt, kun je hem zelf met een ander lepeltje voeden.

Je baby mag nu ook vlees en vis

Naast groente mag je kind nu ook aardappels en zelfs een beetje vlees, kip of vis eten. Alles fijngemaakt en in kleine porties natuurlijk. Je mag ook een half ei geven in plaats van vlees, maar liever niet vaker dan één keer per week. Blijf nog even voorzichtig met zout en scherpe kruiden. Je kind kan deze ingrediënten nog niet goed verwerken, dus is het beter om zoutloos te koken en het eten naderhand voor jullie naar smaak te kruiden.

Je baby mag yoghurt

Het leukste moment van de avondmaaltijd? Het toetje natuurlijk! Je kunt je kind vanaf nu wat yoghurt geven, al dan niet met een beetje fruit. Begin liever nog niet met zuivelproducten waar suiker in zit. Want: wat je kind niet kent, mist hij ook niet. Hij zal later nog genoeg suiker te verwerken krijgen. Baby's zijn bovendien enorme zoetekauwen. Als je ze laat wennen aan suiker, bestaat de kans dat ze daarna elk hapje zonder suiker weigeren.

Het eerste boterhammetje

Je kind mag nu ook brood eten. Geef hem tot zijn eerste verjaardag liever geen volkoren, maar wit of bruin brood. De eerste keren kun je het brood eventueel weken in melk of water en de korstjes eraf halen. Doe er lekker smeerkaas op, of jonge kaas (eventueel geraspt), kwark of geprakte banaan. Weet je even niet meer wanneer je baby wat wanneer mag eten? Bekijk dan ons voedingsschema voor je baby van 0 tot 1 jaar.

Denk vooruit over de lichamelijke ontwikkeling van je baby

Na maand acht kan het ineens heel hard gaan met de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Misschien kruipt hij al vrolijk rond of doet verwoede pogingen daartoe en schuift hij op zijn buik of billen voor- of achteruit. Zet het ledikant ook maar alvast een standje lager. Vandaag trekt je kind zich misschien nog niet op, maar dat zegt niets over wat hij morgen doet.

Hoe merk je dat je baby begint met dromen?

Sliep je baby eerst prima, vanaf nu kun je merken dat hij soms angstig wakker wordt. Hij begint te dromen en dat is voor veel kinderen even schrikken. Hem zachtjes troosten helpt het best. Als het even kan, laat je hem in zijn bedje liggen. Aai hem over zijn bolletje en praat zachtjes tegen hem, dan slaapt hij zo weer verder.