Ontwikkeling van je baby in de 7e maand

Ontwikkeling van je baby in de 7e maand

Het eerste half jaar met je baby is voorbij gevlogen. Hij is allang niet meer dat kleine baby’tje van een paar maanden geleden. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 7e maand?

Je baby snapt oorzaak en gevolg

Je kind gaat het steeds beter snappen: er is een oorzaak en dat heeft altijd een gevolg. Als ik met deze rammelaar zwaai, komt er geluid uit. Als ik dit knopje indruk, gaat het licht aan. Maar ook: als ik huil, komt er altijd iemand naar me toe.

Hoe ontstaat verlatingsangst bij je baby?

Naast eenkennigheid kan je kind nu ook last krijgen van verlatingsangst. Dit komt omdat hij het begrip afstand begint te snappen: papa en mama kunnen dichtbij zijn, maar ook ver weg. En omdat hij nog niet begrijpt dat je ook weer terug kunt komen als je (even) weg bent, kan hij flink in paniek raken als je uit zicht bent. Sta je alleen even in de keuken? Praat of zing dan tegen hem, zo weet hij dat je niet ver weg bent.

De babykast opruimen

De allerkleinste maatjes kleding kan je baby al een tijdje niet meer aan, dus wordt het tijd om de kast op de babykamer eens goed uit te mesten. Dan weet je meteen wat je nog moet aanschaffen in zijn nieuwe maat. Heb je veel kleding over en ga je ze niet bewaren voor een volgend kind, dan kun je het misschien verkopen op een babybeurs of via internet. Natuurlijk kun je het ook aan het Leger des Heils of een andere liefdadigheidsinstelling schenken. Zo hebben meer mensen plezier van de kleding.

Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je baby?

Je kind leert steeds nieuwe geluiden maken. Soms lijken ze op echte woorden. Luister naar hem en herhaal de woorden of klanken die hij zegt. Wijs voorwerpen aan en benoem ze. Praat veel tegen je kind en prijs hem als hij (per ongeluk) een echt woord zegt. Doe voor hoe je moet blazen en met je tong kunt klikken. Dit stimuleert zijn taalontwikkeling.

Samen in de spiegel kijken

De spiegel is leuk speelgoed voor je baby en goed voor de ontwikkeling van je baby in de 7e maand. Maar het is ook leerzaam voor hem om in de spiegel te kijken. Ga er samen voor zitten en laat hem verschillende gezichtsuitdrukkingen zien. Hij is nu oud genoeg om door te krijgen of iemand blij is of verdrietig, door de manier waarop ze kijken en praten.

Je baby kan steeds beter zien

Toen je kind net was geboren, kon hij nog niet ver zien en ook geen kleuren onderscheiden. Nu kan hij al veel verder zien en is zijn beeld niet meer zwart-wit. Laat je kind zoveel mogelijk zien. Verschillende kleuren, patronen, structuren en vormen. Laat hem zijn ogen goed gebruiken, dat is goed voor de ontwikkeling van zijn zicht.