Ontwikkeling van je baby in de 5e maand

Ontwikkeling van je baby in de 5e maand

Kan de baby van je vriendin van dezelfde leeftijd al omrollen en jouw baby nog niet? Maak je geen zorgen, ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Uiteindelijk kunnen ze allemaal hetzelfde. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 5e maand?

Wanneer begint je baby met kruipen?

Als je baby op zijn buik ligt, zal hij steeds vaker zijn armen en benen gaan bewegen. Het liefst allemaal tegelijk. Dit komische ‘droogzwemmen’ is de eerste vorm van kruipen. Hij probeert vooruit te komen, maar dit lukt natuurlijk nog niet. Hoe sterk je baby al is, kun je merken als je een optrekspelletje met hem speelt. Laat hem je wijsvingers vastpakken en kijk of hij zichzelf probeert op te trekken. Doe wel voorzichtig!

Babyzwemmen

Als zijn nek sterk genoeg is en hij goed gewend is aan water, is het misschien leuk om met je baby te gaan zwemmen. Veel zwembaden hebben speciale babyzwemuurtjes voor jonge baby’s. In een lekker warm bad zing je liedjes met je baby, doe je leuke spelletjes en leer je andere jonge moeders kennen.

In de buggy zitten

Je kunt je baby vanaf nu af en toe in de buggy laten zitten. Als hij rechtop zit, ziet hij opeens veel meer van de wereld dan alleen de wolken en de toppen van de boom. Laat hem niet te lang achter elkaar zitten, dat is niet goed voor de rug van je baby.

Waarom trekt je baby steeds zijn sokken uit?

Je baby kan je binnenkort weleens met een nieuw trucje verrassen: zelf zijn sokken uittrekken. Hij vindt zijn voeten maar wat interessant, maar dan wel als ze bloot zijn. Die sokken wil hij dus zo snel mogelijk uit hebben. Ook als je buiten loopt en het vriest!

Eerste vaste hapje

Wat een mijlpaal: het eerste hapje vast voedsel. Eindelijk mag je baby ook iets anders hebben dan melk. Fruit- en groentehapjes zijn het meest geschikt om als eerste vaste voedsel aan je baby te serveren. Zorg ervoor dat het hapje goed vloeibaar is. Dit kun je doen door het te pureren met een staafmixer en het aan te lengen met water of melk.

Met welke vaste hapjes begin je?

Een paar ideeën voor fruithapjes zijn:

  • geprakte banaan met gepureerde peer
  • appelpuree
  • gezeefde perziken
  • geprakte banaan met appelmoes

Pas op met pruimen, deze kunnen laxerend werken. Als er allergieën in je familie voorkomen, wacht dan nog even met vruchten als kiwi, mandarijn, sinaasappel, grapefruit, tomaten en aardbeien. Deze geven - in vergelijking met ander fruit - iets meer overgevoeligheidsreacties. Als je baby een verhoogt risico loopt op een allergie, is het verstandig om minimaal zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Borstvoeding heeft een beschermende werking dankzij de antistoffen die erin zitten.

Wat kun je doen als je baby diarree heeft?

Bijna alle baby's hebben weleens last van diarree. Als je flesvoeding geeft, kun je bij diarree de voeding wat verdunnen, om zo de darmen van je kind zo min mogelijk te irriteren. Let erop dat je baby genoeg vocht binnenkrijgt, want jonge baby’s kunnen snel uitgedroogd raken. Geef bijvoorbeeld wat extra water tussen de voedingen door. En blijf de flessen en spenen minimaal één keer per dag steriliseren.

Lekker spelen met je baby

Lawaai maken doet je baby nu graag, dus doe zelf even je oren dicht en geef hem wat pannen en deksels. Hij zal kraaien van plezier. Andere leuke spelletjes: kiekeboe, verstoppertje met speelgoed en bouwen. Samen spelen met je kind stimuleert zijn ontwikkeling.