Ontwikkeling van je baby in de 4e week

Nu je baby een paar weken oud is, ben je misschien eindelijk een beetje bijgekomen van de bevalling. Je baby hopelijk ook, want ook voor hem was het een indrukwekkende gebeurtenis.

Emoties herkennen

Pasgeboren baby’s kunnen nog niet veel communiceren, maar de middelen die ze hebben, gebruiken ze veel en goed. Als jij ze weet te herkennen en er goed op inspeelt, heb je een heel gelukkige baby. Het communicatiemiddel dat hij het meeste gebruikt, is huilen. Maar herken je ook zijn vermoeidheidssignalen? Geeuwt hij, wrijft hij in zijn ogen, kijkt hij weg als je een speeltje voor zijn neus houdt ... Allemaal tekenen dat hij graag wil slapen. De makkelijkste emotie om te herkennen? Blijdschap. Je baby zal kirren van plezier als hij iets leuk vindt.

Proef je dat?

Baby’s kunnen meteen vanaf de geboorte onderscheid maken tussen verschillende smaken. Sterker nog: dat kunnen ze al in de baarmoeder. Ze hebben de eerste maanden een sterke voorkeur voor zoet, wat niet zo gek is want zo smaakt moeder- en flesvoeding. Alle andere smaken - zoals zuur, bitter of zout - zal je baby (nog) niet lekker vinden.

Geluiden

Pasgeboren baby’s zijn niet dol op onverwachte, harde geluiden. Hij zal dan ook schrikken van iemand die opeens hard in zijn handen klapt of een deur die dichtslaat. Je baby knippert met zijn ogen en zijn lijfje kan wat trillen.

Botten

Het skelet van een pasgeboren baby heeft 270 botten en een volwassen skelet 206. Ra ra, hoe kan dat? Je baby zal in de loop der jaren 92 onafhankelijke botten verliezen en er 28 andere bij krijgen. Zo heeft je baby bij de geboorte nog geen harde polsbotten en maar twee enkelbotten. Een volwassene heeft er acht. En wist je dat een baby zonder knieschijven wordt geboren? Die gaan zich pas ontwikkelen vanaf zijn 2e verjaardag.

Reacties (1)

afbeelding van m.du-1463881
25 januari 2020
Ik ontvang graag een mutsje met zijn naam: jax