Ontwikkeling van je baby in de 4e maand

Ontwikkeling van je baby in de 4e maand

Als je baby wakker is – en dat is hij steeds vaker en langer – is hij constant bezig zijn omgeving te observeren. Ook doet hij zijn best om dingen vast te grijpen en doet hij verwoede pogingen om van zijn rug naar zijn buik te rollen. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 4e maand?

Je baby leert wat emoties zijn en hoe hij ze moet uiten

Er breekt een nieuwe fase aan voor je baby. Hij gaat leren wat emoties zijn en hoe hij ze moet uiten. Zo kan hij verdrietig worden als je een speeltje afpakt of stopt met hem te spelen. En dat laat hij horen ook! Hoe hij dat moet doen – maar ook hoe hij moet lachen, verbaasd moet kijken of boos moet worden – leert hij van ... jou! Met jou, je partner en eventuele broers of zussen heeft je baby genoeg voorbeelden om zich heen en neemt hij vliegensvlug alle verschillende gezichtsuitdrukkingen over.

Van wieg naar ledikant

Nu je baby 4 maanden oud is, zul je merken dat hij al aardig gegroeid is. De allerkleinste kleertjes kun je alweer opbergen en voor de wieg wordt hij ook wat groot. Tijd om hem in een ledikant te leggen. Maak zijn bed wel altijd kort op, zodat je baby zich niet onder de dekens kan woelen. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een ledikant?

Wanneer krijgt je baby weer vaccinaties?

In zijn vierde maand krijgt je baby zijn derde serie inentingen. Hij krijgt de DKTP-Hib-prik en een vaccinatie tegen pneumokokken. De DKTP-Hib-prik is een combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Hib-ziekten. Je kind kan wat hangerig worden na de inentingen en misschien koorts krijgen. Naast wat extra aandacht en drinken, kun je hem een babyparacetamol in de vorm van een zetpil geven.

Badderen met je baby

Badderen met je baby wordt steeds leuker. Helemaal als jullie samen in het grote bad of onder de douche gaan. Probeer het maar eens, je kind is er nu sterk genoeg voor. Als hij het niet leuk vindt, wacht dan gewoon nog een tijdje en probeer het later weer eens.

Babymassage

Net uit bad is een perfect moment voor een babymassage. Helemaal als hij gespannen is en vaak huilt. Wrijf zachtjes met een lekkere olie over zijn huid. Het huid-op-huidcontact maakt hem heerlijk rustig.

Hoe stimuleer je dat je baby gaat omrollen?

Je baby wordt steeds sterker en ontdekt wat hij allemaal kan met zijn lichaam. Als hij op zijn buik ligt, kan het zomaar zijn dat hij op zijn rug rolt. Het is belangrijk dat je je baby een paar keer per dag op zijn buik legt, zo kan hij zijn nek- en rugspieren trainen. Die heeft hij straks nodig om te kunnen zitten, kruipen en uiteindelijk lopen.