Ontwikkeling van je baby in de 3e maand

Ontwikkeling van je baby in de 3e maand

De eerste twee maanden zijn voorbij gevlogen. Je verbaast je soms over wat je baby allemaal al kan. Overdag blijft hij langer wakker en leert zo de wereld steeds beter kennen. Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 3e maand?

Je baby start met brabbelen

Jij en je baby beginnen al aardig met elkaar te communiceren. Aan zijn manier van huilen, piepen of kreunen weet jij precies wat er aan de hand is. Hij gaat nu ook andere geluiden uitbrengen, zoals ah, uh, rrr, en keelklanken zoals ukke en ugge. Kun je er nog geen Nederlands woord uit opmaken? Dat klopt. De taal die je baby nu ‘spreekt’ is de universele babytaal, alle kinderen op de wereld van deze leeftijd maken dezelfde klanken. Pas later zal je baby de klanken selecteren die in het Nederlands voorkomen. Meer informatie over de taalontwikkeling van je kind.

Voorwerpen vastpakken

Dankzij de ontwikkeling van je baby in de 3e maand, zal hij gaan proberen om voorwerpen vast te pakken. Zijn coördinatie is natuurlijk nog niet zo goed, dus zal hij vooral met gebalde vuisten tegen het speeltje slaan dat hij wil pakken. Frustratie dat hij het niet vast kan grijpen volgt, en dat zal hij laten horen ook!

Hoe laat je je baby wennen aan de box?

De ene baby vindt het leuker in de box dan de ander. Maar als je hem er vanaf het begin regelmatig in legt, raakt je baby eraan gewend om eventjes alleen te zijn. Zet de box wel op een centrale plek in de woonkamer, je baby wil graag bij je in de buurt blijven. Nog een tip: leg niet te veel speelgoed in de box, daar raakt je baby alleen maar van in de war. Drie of vier speeltjes is genoeg. Rammelaars zijn favoriet op deze leeftijd.

De eerste babyhaartjes verdwijnen

Schrik niet als je wat plukken haar in het bed van je baby vindt. Veel baby's die met een weelderige haardos zijn geboren, verliezen nu wat nesthaar. Ook kan je baby door het vele liggen een kale plek krijgen op zijn achterhoofd. Dat plekje gaat vanzelf weg wanneer je baby gaat zitten en zijn dag grotendeels rechtop doorbrengt. Ook de haarkleur van je baby kan geleidelijk veranderen.

Wat te doen als je baby verkouden is?

Ziek zijn is nooit leuk. Voor je baby is het helemaal geen pretje. Een onschuldige verkoudheid kan hem behoorlijk van streek maken. Hij moet dan namelijk anders gaan ademen: door zijn mond in plaats van door zijn neus. Een paar huismiddeltjes tegen een verstopte neus: een doorgesneden ui naast zijn bed leggen of een zelfgemaakte zoutoplossing in zijn neus druppelen (verhouding: één theelepel keukenzout op één kopje water). Er zijn ook kant-en-klare neussprays voor kinderen te koop. Wees voorzichtig met andere middeltjes tegen verkoudheid. Vraag altijd eerst aan de apotheker of drogist of het middel veilig is voor een jonge baby. De meeste pillen en poeders zijn dat namelijk niet!

Regelmatig temperatuur opmeten

Pasgeboren baby's kunnen nog niet goed hun eigen lichaamstemperatuur regelen. Daarom is het vooral de eerste weken belangrijk om goed op te letten of je baby het niet te warm of te koud heeft. Er is sprake van ondertemperatuur als de thermometer 36 graden Celsius of lager aangeeft. Maakt je baby ook een suffige indruk en drinkt hij niet goed, dan moet je de huisarts waarschuwen. Je baby heeft koorts als zijn temperatuur hoger is dan 38 graden Celcius. Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt. Ook hier geldt: als hij een erg zieke indruk maakt of als je twijfelt, bel dan de huisarts.

Tweede serie vaccinaties

In deze maand krijgt je baby zijn tweede serie inentingen. Hij krijgt twee prikken: de DKTP-2 en de HIB-2 inentingen. DKTP staat voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Hib is de afkorting voor een bacterie die veel verschillende ziektes kan veroorzaken, waaronder een ernstige vorm van hersenvliesontsteking. Neem iets kouds mee naar het consultatiebureau om na de inentingen op de prikplekken op je baby’s benen te leggen. Dit verzacht de pijn. Houd er rekening mee dat je baby na de vaccinatie wat hangerig kan worden en zelfs koorts kan krijgen. Een kinderparacetamol in de vorm van een zetpil kan dan verlichting bieden.

Reacties (9)

afbeelding van robi-1173817
7 maart 2017
hebben sommige ouders dan geen enkel idee waarvoor en waarom het zo belangrijk is om je kindje te laten vaccineren?
bepaalde ziektes komen nu niet meer voor, omdat mensen worden gevaccineerd.
zodra mensen dat niet meer laten doen komen die ziektes ook weer terug!


afbeelding van Maddy111
14 maart 2016
Hi Marl,
Het is niet de enige website. Zo zijn er meerdere die pro of anti enten zijn.
En wat is dan maffia?
* De farmaceutische industrie die bakken met geld verdient aan de entingen. En ook aan zieke mensen.
* Of degene die tegen het enten zijn en dit via diverse media verkondigen.

Er is geen degelijk onderzoek naar entingen gedaan. Puur en alleen omdat het wettelijk gezien niet mag op baby's en kinderen te testen. De onderzoeken gelden overigens net zo voor niet enten.

Zo is er overal wat voor te zeggen. Ik wilde verder ook de discussie hier niet op laten lopen. ;)
Het enige is dat ouders de keuze hebben. Of dat nu wel of niet enten is. Die keuze moeten we voor iedereen respecteren en mag daarom wel genoemd worden dat die er is.
En voor de mensen die zeggen dat degene die hun kinderen niet laten enten meeliften op de entingen van wel geënte kinderen. Alle entingen worden betaald van de belastingbetaler. Dus in wezen betalen de niet-enters ook gewoon mee.

afbeelding van marl-1064019
7 maart 2016
Beste Maddy,

Ik snap dat die site goed overkomt - ik werd er zelf ook door gegrepen! Maar vraag je af: als het nodig wordt gevonden om te starten met een quote van een 'spiritueel leider', in plaats van met een arts, hoe betrouwbaar is het artikel?
De zogenaamde 'feiten' zijn namelijk geen feiten...

Hier wat andere informatie:
http://www.skepticalob.com/2015/02/want-to-stop-an-anti-vaccine-parent-in-her-tracks-heres-how.html
(Leg eens uit: Hoe werken vaccinaties dan?)

Uitgebreide informatie over de anti-vaccinatie beweging:
http://rationalwiki.org/wiki/Anti-vaccination_movement

Een filmpje dat binnen 10 minuten heel veel uitlegt:
https://www.youtube.com/watch?v=Rzxr9FeZf1g
(NL ondertiteling aan te zetten).

Een Nederlandse link:
http://skepsis.nl/weerstand-tegen-vaccinatie/
afbeelding van Maddy111
6 maart 2016
marl-1064019, wat vind jij kwalijk wat MissNatural schrijft?
Zij zegt alleen dat je je goed moet laten informeren en op basis daarvan een keuze te maken. Ik zie hier geen complottheorie in. Ik vind eerder jouw beschuldiging aan haar adres kwalijk.
Idd is er nooit qua onderzoeken aangetoond wat vaccinaties doen, maar dat is dan ook onmogelijk, daar onderzoekende kinderen en baby's niet zijn toegestaan.
Feiten zijn wel:
* Farmaceutische industrie verdiend erg goed aan de entingen.
* van diverse hulpstoffen in entingen is aangetoond kankerverwekkend te zijn. Voorbeeld ervan is formaldehyde, deze stof is kankerverwekkend en dit wordt ook door het rivm toegegeven, want het wordt per 1 januari j.l. Niet meer in entingen gebruikt.
*Diverse vreselijke ziektes die je noemt waren al op de terugweg voordat überhaupt entingen werden gebruikt. Met name door een verbeterde hygiene.

Het is een ingewikkelde theorie, dat vaccineren, maar ook gewoon kinderen die gevaccineerd worden, worden ziek. De overheid heeft zelfs diverse schadevergoedingen uitgekeerd NAV de Mexicaanse griepprik. Lijkt toch een schuldbekentenis.
Dat alleen de ziektegevallen bekend worden gemaakt uit niet-gevaccineerde gebieden... Tsja daar mag ieder zijn/haar mening over vormen.
Precies dat iedereen zelf de keuze heeft zijn/haar kind(eren) wel of niet te enten.

Vraag me dan af hoeveel artsen onderstaande formulier in de link gaan ondertekenen. Want dit is toch echt informatie uit de bijsluiter.
http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/vaccinaties-gezondheid/vaccineert-u-mijn-kind-teken-dan-ook-hier-even/
afbeelding van marl-1064019
5 maart 2016
MissNatural, kijk uit voor complotdenken. Het is kwalijk wat je schrijft!! Zonder vaccinaties komen allerlei nare ziektes terug waar mensen eeuwenlang de meest gruwelijke dood aan stierven. Het is dat andere ouders wel de ballen hebben om hun kindjes te laten inenten dat die van jou niet ziek worden!
afbeelding van MissNatural
11 januari 2016
Lieve ouders
Informeer je alsjeblieft goed voordat je deze rommel in je gezonde baby laat spuiten. Vaccineren heeft ontzettend veel nare bijwerkingen (die vaak door instanties worden ontkend). Kijk bijv op nvkp.nl of op de website van Door Frankema. Maak alsjeblieft een weloverwogen keuze.
Mijn kinderen zullen nooit geprikt worden dat is het beste voor hun eigen veiligheid en gezondheid..
afbeelding van Maddy111
7 september 2015
Jammer dat er gesuggereerd wordt dat er geen keuze is in het wel of niet enten, maar dat dit standaard plaats hoort te vinden. Ik wil als ouder zijnde toch graag weten wat er in mijn gezonde kindje wordt gespoten.
afbeelding van Elly87
3 juni 2015
Mijn zoontje heeft bij de eerste twee keer dat hij vaccinaties kreeg flinke koorts gehad. Paracetamol werkte gelukkig prima.
afbeelding van sroe-978469
2 juni 2015
Op het Cb wordt geadviseerd iets warms op de prikplekken omdat de aderen anders gaan uitzetten als er iets kouds op komt en dat doet meer pijn bij de kleine.
Tegenwoordig worden de baby meer slaperig van de prikken en koort komt zelden nog voor.