Ontwikkeling van je baby in de 2e week

Ontwikkeling van je baby in de 2e week

Vanaf het moment dat hij is geboren, kan je baby al behoorlijk wat. Zo kan hij goed horen en zal hij ook reageren op geluiden. En als je baby je vinger pakt, merk je dat hij al verbazend veel kracht in zijn handjes heeft! Hoe verloopt de ontwikkeling van je baby in de 2e week?

Welke verschillende huiltjes kun je herkennen bij je baby?

Een pasgeboren baby kan veel en vaak huilen. Dit is volkomen normaal en hoort bij zijn ontwikkeling in de 2e week. Hij huilt omdat hij honger heeft, het koud heeft of juist warm, omdat z’n sok niet lekker zit, omdat hij zich niet lekker voelt, moe is of omdat hij pijn heeft. Door goed naar zijn gehuil te luisteren, kún je de verschillende huiltjes herkennen en ontdekken wat er aan de hand is.

Je baby heeft honger

Als je baby huilt met korte uithalen, die dan weer hard en dan weer zacht klinken, is de kans groot dat zijn maag knort.

Je baby is moe

Dit gehuil klinkt hetzelfde als de ik-heb-honger-huil, dus als je baby zo huilt maar net een voeding heeft gehad, leg hem dan lekker in zijn bed. Hij heeft behoefte aan rust.

Je baby is boos

Dit herken je meteen, het gehuil klinkt woest. Misschien zit zijn romper te strak of ligt hij niet lekker.

Je baby heeft pijn

Een plotselinge gil gevolgd door een lange pauze en daarna zielig gejammer duidt erop dat je baby ergens pijn heeft.

Je baby heeft krampen

Huilt je baby en trekt hij steeds zijn benen in om ze vervolgens weer te strekken? En blijft hij dit herhalen met korte pauzes ertussen? Dan heeft hij waarschijnlijk last van buikkrampen. Daar hebben veel pasgeboren baby’s last van. Vertrouw je de manier waarop je baby huilt niet, neem dan contact op met de huisarts.

Wanneer valt het navelstompje eraf?

Ergens aan het begin van deze week zal het navelstompje er afvallen. Tot die tijd is het belangrijk om de navel van je baby goed droog en schoon te houden. Je kunt de huid rondom de navel het beste schoonmaken als je hem een schone luier geeft. En als je baby in bad is geweest, zorg er dan voor dat je de huid rond zijn navel goed afdroogt. Je kunt je baby na het baden ook even zonder kleertjes laten liggen in de warme bad- of babykamer. Zo weet je zeker dat zij huid goed droogt. Bovendien verkleint dit het risico op luieruitslag.

Lekker bewegen

Alles aan het lichaam van je baby beweegt. Hij slaat wild met zijn armen en benen en hij knippert met zijn ogen. Soms staart je baby je verwonderd aan. Reageer hierop door breed naar hem te glimlachen en lieve dingen tegen hem te zeggen.